Vo Forde Kuga nájdete 2,5-litrový benzínový motor aj štvorkolku! Má výbornú spotrebu a dojazd až 1 000 km aj vďaka tomu, že je full hybrid.

Automobilka Ford má v ponuke SUV s poriadnym motorom, ktoré sa nebojí terénu. Pod kapotou modelu Kuga môže po novom pracovať aj nový 2,5-litrový benzínový štvorvalec Duratec s výkonom 140 kW (190 k) v kombinácii s full-hybridným systémom. Výhoda tohto riešenia spočíva v tom, že auto nemusíte nabíjať a nevyžaduje si ani špeciálnu pozornosť vodiča. Akumulátor s kapacitou 1,1 kWh sa… Prečítať celé
Vydané  Text: 
Automobilka Ford má v ponuke SUV s poriadnym motorom, ktoré sa nebojí terénu. Pod kapotou modelu Kuga môže po novom pracovať aj nový 2,5-litrový benzínový štvorvalec Duratec s výkonom 140 kW (190 k) v kombinácii s full-hybridným systémom. Výhoda tohto riešenia spočíva v tom, že auto nemusíte nabíjať a nevyžaduje si ani špeciálnu pozornosť vodiča. Akumulátor s kapacitou 1,1 kWh sa totiž automaticky dobíja pomocou 2,5-litrového zážihového motora pracujúceho v Atkinsonovom cykle, alebo prostredníctvom rekuperačného nabíjania pri voľnobehu či brzdení. **S touto energiou si potom Kuga pomáha znižovať priemernú spotrebu paliva** napríklad v meste, kde môžete jazdiť aj na elektrický pohon. Vďaka vynikajúcej spotrebe od 5,4 l/100 km (WLTP) a 54-litrovej palivovej nádrži **prekonáva celkový dojazd hranicu až 1 000 kilometrov!** Tento údaj ocení každý, kto jazdí dlhšie vzdialenosti za dobrodružstvom a nechce zastavovať každú chvíľku na čerpacej stanici. A prečo píšeme práve o dobrodružstvách? S Fordom Kuga totiž môžete nejaké zažiť vďaka pohonu všetkých štyroch kolies, ktoré vás dostane ďalej než bežné autá.
### S UMELOU INTELIGENCIOU Tentokrát však zašiel Ford ešte ďalej a vyvinul úplne nový systém tradičného mechanického pohonu 4×4 pre hybridnú Kugu. **Táto technológia využíva umelú inteligenciu, ktorá rozhoduje o vypnutí systému inteligentného pohonu všetkých kolies za priaznivých jazdných podmienok,** aby sa ešte viac znížila spotreba paliva. Ak však dôjde k zmene podmienok na ceste, kde by sa vodičovi opäť zišla výhoda dodatočnej priľnavosti, rýchlosťou blesku dokáže umelá inteligencia systém znovu pripojiť. A keďže sa nespolieha na elektromotory, ale je riešený klasickým mechanickým prepojením, jeho účinnosť v teréne bude nepochybne vyššia než v prípade konkurentov ako Toyota RAV4 alebo Peugeot 3008. Aj keď vodiči sa môžu stretnúť s klzkými podmienkami po celý rok, inteligentný pohon všetkých kolies ponúka mimoriadnu výhodu práve v zimných mesiacoch, keď podmienky na ceste pravidelne sťažujú dážď, sneh a ľad. **Mnohé štatistiky poukazujú na to, že klzký povrch vozovky sa často podieľa na dopravných nehodách,** a preto majú vodiči s inteligentnou štvorkolkou na cestách jasnú výhodu.
V prípade modelu Kuga Hybrid tak už pri kúpe nemusia záujemcovia riešiť to, či uprednostniť jazdné vlastnosti alebo spotrebu, keďže inteligentný pohon všetkých štyroch kolies na suchom povrchu zbytočne nezvyšuje spotrebu paliva a v prípade potreby sa rýchlo prepne do režimu 4×4. ### ZA ROZUMNÚ CENU S ohľadom na kategóriu a vymoženosti, aké nový Ford Kuga s full hybridným pohonom ponúka, môžeme cenovú ponuku označiť za veľmi priaznivú. **Obzvlášť s ohľadom na aktuálnu zľavu vo výške až 3 500 eur,** ktorá posunula základnú cenu hybridu ešte nižšie na sumu 32 890 eur. Už v základe nechýbajú luxusné prvky ako dvojzónová automatická klimatizácia, ambientné osvetlenie interiéru či navigačný systém SYNC 3. K ďalším komfortným prvkom môžeme zaradiť plný bezkľúčový prístup, bezdrôtové nabíjanie telefónu, zadnú parkovaciu kameru či automatické stmievanie vnútorného spätného zrkadla.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.
  • SERVIS

    Inovatívny rad legálnych žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED W5W je dostupný už aj na Slovensku

  • ams OSRAM, svetový líder v oblasti optických riešení, rozšíril rodinu na Slovensku legálnych LED žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED o žiarovku W5W.

     Osvedčenie Ministerstva dopravy SR o vnútroštátnom typovom schválení komponentu je aktuálne udelené pre náhradné LED svetelné zdroje typu: H1-LED, H4-LED, H7-LED, H7-LED (24 V), a novo aj pre W5W-LED.