Koniec mobilom za volantom: Nepomáhajú pokuty, prišiel čas na systémové riešenie

Spoločnosť Google pracuje na vývoji systému, ktorý by dokázal zablokovať telefón vodiča počas jazdy.
Vydané  Text: 
Používanie smartfónu za volantom je rozsiahla téma, ktorou sa zaoberajú mnohí odborníci. V súčasnosti sa táto častá príčina dopravných nehôd rieši najmä sankcionovaním, to sa však zdá neúčinné a nepostačujúce. Preto sa technologický gigant Google rozhodol pre razantnejšie riešenie, ktoré by mohlo priniesť skutočné výsledky. Najväčší výrobcovia mobilných zariadení a operačných systémov, Google a Apple, už dlhšie **pracujú na vývoji funkcií, ktoré by vodičovi zabránili počas jazdy používať svoj telefón**. Možnosťou, ako tomu zabrániť, je napríklad automatické stíšenie telefónu, zablokovanie klávesnice v systémoch Apple CarPlay a Android Auto. Google však pracuje aj na patentne s názvom “**Automated pacing of vehicle operator content interaction**”, čím by bolo možné zablokovať telefón osobe za volantom, kým nezastaví. Sústredí sa pritom iba na osobu vodiča, nie na všetkých spolujazdcov, či cestujúcich verejnou dopravou. To však nie je také jednoduché. Na to, aby systém rozlíšil šoféra od spolujazdcov, je potrebný špeciálny analytický systém, ktorý sleduje správanie používateľa pri ovládaní telefónu. Komplexný softvér na základe jeho pozornosti, ktorú telefónu venuje, bude schopný vypočítať, aké má užívateľ reakcie a či sa okrem ovládania telefónu nevenuje aj niečomu inému. Je totiž dokázané, že keď človek používa telefón počas šoférovania, jeho reakcie sú spomalené. V prípade, že softvér zaznamená rozdiel v reakčnom čase v porovnaní s bežným používaním, úplne zablokuje užívateľské rozhranie. To by sa malo zobraziť na obrazovke telefónu ako označenie “Paused for safety”, teda prerušené kvôli bezpečnosti. Či sa Google nakoniec rozhodne zaviesť túto funkciu do operačného systému Android ešte nie je celkom jasné. Šikovný patent by sa dal využiť tiež na radu iných účelov. V každom prípade to asi závisí od širšieho kontextu a záujmu automobiliek.

Land Rover nám ukázal svoj najnovší telefón, je to toto hrubé monštrum

Prekvapivo sa nový telefón Land Rover Explore sústreďuje na chodcov. Prečo?








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!