Ford sa odhodlal k zaujímavému kroku. Benzínové motory v Mondeu kompletne nahrádza hybridným pohonom

Za týmto rozhodnutím netreba hľadať žiadnu senzáciu. Automobilka reaguje na požiadavky trhu. Záujem o hybridy totiž stále rastie.
Vydané  Text: 
Mondeo bolo dlhé roky mimoriadne úspešným modelom, v súčasnosti však o prežitie bojuje predovšetkým s modelmi kategórie SUV. Ford to však so svojou ikonou nemieni vydať, a tak do boja nasadzuje modernú hybridnú techniku. A zdá sa, že zákazníci na jeho kroky zareagovali pozitívne. Záujem o hybridné Mondeo totiž medziročne vzrástol o pozoruhodných 25 percent. V celkovom účtovaní to znamená, že hybridná verzia má na celkom predaji modelového radu už podiel viac ako 30 percent. Za prvých sedem mesiacov roka 2020 stúpla popularita modelu Mondeo Hybrid v Spojenom kráľovstve o viac ako 50 percent a v Taliansku o vyše 40 percent – tam si Mondeo Hybrid zvolilo 75 percent zákazníkov kupujúcich model Mondeo. „100-percentná transformácia modelu Mondeo s benzínovým motorom na plne hybridný pohon predstavuje ďalší významný krok na ceste k elektrifikácii vozidiel Ford. Pre zákazníkov, ktorí ročne najazdia menej ako 20 000 km, je Mondeo Hybrid rozumnou voľbou, dokonca výhodnejšou než verzia so vznetovým motorom, a navyše s možnosťou jazdy na elektrinu bez dobíjania a bez stresu zo sledovania dojazdu,“ povedal Roelant de Waard, viceprezident spoločnosti Ford of Europe pre marketing, predaj a služby. Mondeo Hybrid využíva kombináciu 2,0-litrového zážihového motora pracujúceho v Atkinsonovom cykle, elektromotora, generátora a 1,4 kWh lítiovo-iónového akumulátora. Technológia rekuperačného brzdenia dokáže zachytiť a do akumulátora uložiť až 90 percent energie, ktorá by sa inak pri normálnom brzdení stratila. Elektrický pohon sa využíva na kultivované, tiché štartovanie vozidla, čo je prínosom najmä v meste a pri častom zastavovaní a rozbiehaní, a tiež na podporu zážihového motora kvôli optimalizácii spotreby paliva a emisií CO2. Ford plánuje v Európe do konca roka 2021 predstaviť 17 nových elektrifikovaných vozidiel. Očakáva totiž, že elektrifikované vozidlá budú v Európe do konca roka 2022 tvoriť viac ako 50 percent objemu predaja firemných vozidiel. Ak by sa tento predpoklad naplnil, mali by elektrifikované modely na trhu väčší podiel ako modely s konvenčnými zážihovými a vznetovými motormi dokopy.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!