On-line predaj jazdených automobilov. Išli by ste do toho?

S myšlienkou rozvoja predaja ojazdených automobilov cez internet prichádza najväčšia sieť autobazárov.
Vydané  Text: 
V prípade nových automobilov je tento druh predaja, nielen v čase aktuálnej korona krízy, na vzostupe. Kúpiť si nové auto bez toho, aby sme si ho vyskúšali, je pre staršiu generáciu trocha zvláštne. Ale tak dobre. S funkciami auta a výbavou sa budúci majiteľ zoznámi pri odovzdávaní vozidla. Musíme uznať, že nakonfigurovať si auto doma je celkom určite veľmi pohodlné. Táto forma predaja môže byť zaujímavá a komfortná napríklad pre motoristov, ktorí by inak museli do predajne cestovať mnoho kilometrov. Vo svete sú v prípade on-line predaja automobilov ešte ďalej. Auto vám privezú doslova pred bránu, kde vám špecialista auto odovzdá a vysvetlí všetky jeho funkcionality. Do predajne teda vôbec nemusíte. Tento osobný prístup je nielen zaujímavý ale aj veľmi praktický. A s rastom autonómnych funkcií nových automobilov bude ešte zaujímavejší. Je veľmi pravdepodobné, že reálne odovzdávanie auta sa bude čoraz viac odohrávať predovšetkým počas predvádzacej jazdy. Nie každému bude stačiť virtuálne zaškolenie cez tablet. A súčasne, firma bude mať doklad o tom, že bol zákazník o jednotlivých funkciách auta oboznámený. Toľko k novým autám. Ale čo tie jazdené? ### Veľká lotéria? Pri jazdenom aute do obchodu vstupuje viacero veľmi dôležitých premenných. Každé jazdené auto je v podstate originálom. Či už z pohľadu výbavy, technického stavu, rozsahu poškodenia karosérie a podvozka či počtu predchádzajúcich majiteľov. Veľmi teda bude záležať na tom, ako bude firma ponúkané autá prezentovať. Ako upozorní na chyby, ako zákazníkovi predvedie stav podvozka, spojky, riadenia či brzdovej sústavy? Dokonalé prestavenie jazdeného auta by vydalo na román, alebo celovečerný film. Je navyše zjavné, že niektoré charakteristiky jazdeného auta virtuálnou formou predstaviť skrátka nemožno. A v tomto bode vyvstáva veľmi dôležitá otázka: ### Ako bude vyzerať zmluva o kúpe jazdeného auta cez internet? Bude záväzná alebo predbežná? Bude môcť zákazník po skúšobnej jazde od zmluvy odstúpiť? Bude predávajúci pri podpise zmluvy požadovať zálohu? Ak zákazník po skúšobnej jazde auto odmietne, bude si predávajúci uplatňovať manipulačné a prepravné náklady, ktoré si zo zaplatenej zálohy odpočíta? Otáznikov v prípade predaja ojazdených automobilov cez internet je teda neúrekom. V každom prípade je to ale veľmi zaujímavá myšlienka, ktorú nemožno dopredu zatracovať. Nastaviť procesy však bude mimoriadne zložité. Čo si o tom myslíte?








Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!