Budeme nabíjať akumulátor elektromobilu iba 15 sekúnd?

Ohlasovanie revolučných technológií nabíjania elektromobilov je doslova na dennom poriadku. Tentokrát s revolučným vyhlásením prichádza firma Skeleton Technologies.
Vydané  Text: 
Vyhlásenia firmy sú vskutku revolučné. Ich technológia vraj rieši tri hlavné nedostatky súčasných akumulátorov, teda pomalé nabíjanie, krátky dojazd a pomerne rýchlu degradáciu. Ich akumulátor „SuperBattery“ totiž využíva patentovaný materiál uhlíkový „Curved Graphene“, ktorý umožňuje použitie vysoko výkonných ultrakondenzátorov s dlhou životnosťou, ktoré sú súčasťou grafénového akumulátora. Toto riešenie by malo byť kľúčom k vyriešeniu problémov súčasných li-on akumulátorov. Hoci sa to na prvý pohľad zdá ako laboratórne sci-fi, nemusí to tak by navždy. Podobnou cestou zjavne uvažuje viacero firiem. Minulý rok napríklad Tesla kúpila spoločnosť Maxwell, ktorá patrí vo vývoji superkondenzátorov k svetovej špičke. Estónskej firma si už stihla získať pozornosť euroúradníkov a dohodu o spolupráci uzatvorila aj Technologickým inštitútom v Karlsruhe. > „Spolu s li-ion batériami má naša technológia všetko: vysokú energetickú a výkonovú hustotu, dlhú životnosť a 15-sekundovú dobu nabíjania.“ Taavi Madiberk, generálny riaditeľ Skeleton Technologies Zostáva nám veriť, že sa firme podarí novú technológiu dostať do reálnej veľkosériovej výroby. Kedy sa tam stane? O tom firma zatiaľ mlčí. Nezodpovedaná navyše zostáva ešte jedna podstatná informácia, a tou je cena.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Slovensko

Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.
  • Dopravná poradňa

    Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.