Poľsko predstavilo národnú automobilku

O tom, že Poľsko pripravuje novú štátnu automobilku sme už písali. Dnes už vieme nielen to, ako sa bude volať.
Vydané  Text: 
Myšlienka pustiť sa do výroby elektromobilov v Poľsku vznikla už v roku 2016. Energetické firmy Tauron, Enea, Energa a PGE vtedy založili spoločný podnik ElectroMobility Poland. Postupom času sa plány začali pretavovať do reálnych kontúr a dnes už vieme, že prípravy národnej automobilky dostávajú veľmi reálne kontúry. Po dlho očakávanej tlačovej konferencii už o projekte začneme hovoriť ako o automobilke Izera. Odkiaľ sa tento názov vzal? Aj v prípade mena siahla firma do „národného súdka“ a novú automobilku pomenovala podľa pohoria, ktoré spája Poľsko s Českou republikou (Jizerské hory).
**Dva modely** Hoci sa zatiaľ jedná iba o skice asi sa zhodneme na tom, že predstavená dvojica modelov príliš ďaleko k sériovým autám nemá. Podľa očakávania automobilka siahla po osvedčeným modeloch. Nevedno, či bude prvým vyrábaným modelom klasický päťdverový kompakt alebo SUV, každopádne firma touto dvojicou dokáže osloviť veľkú skupinu potenciálnych zákazníkov. O technických údajoch automobilka zatiaľ príliš veľa neprezradila. Zatiaľ vieme len to, že autá na zrýchlenie z 0 na 100 km/h budú potrebovať približne 8 sekúnd a maximálna rýchlosť bude na úrovni 160 km/h. O dojazde a kapacite akumulátorov je zatiaľ zbytočné špekulovať, autá totiž prídu do predaja až v roku 2023. A za ten čas sa môžu technológie akumulátorov výrazne zmeniť.
**Pol miliardy** Presne takúto sumu už akcionári do spoločného projektu vložili. A keďže v nich väčšinový podiel drží štát, bude pripravovaná automobilka takpovediac štátna. Prvý výrobný cieľ po plnom spustení výroby počíta s produkciou 100 000 automobilov, v prípade úspechu však bude možné výrobné kapacity zdvojnásobiť. Na to, aby sa automobilka stala realitou, však ešte treba maličkosť. Minimálne jednu miliardu €. Ak sa však pozrieme na skladbu akcionárov, problémy s navýšením investícií by firma mať nemusela. Prvé informácie hovoria o tom, že odbyt má byť zabezpečený cez internet, pričom vozidlá budú ponúkané výhradne na splátky.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!