Sulík spochybňuje vývoj elektromobilov!

Pri príležitosti vymenovanie nového šéfa Úradu priemyselného vlastníctva SR sa Richard Sulík vyjadril na tému elektromobility. Jeho vyjadrenie mnohých poriadne prekvapilo. Prečo?
Vydané  Text: 
Richard Sulík k téme povedal: „… Chcem ale rovno povedať, že poháňať elektromotory v autách elektrickou energiou z bateriek, nie je skutočne tá budúcnosť, ktorú chceme. Oveľa chytrejšie je, ale tam ešte treba hodne hodne skúmať, je poháňať elektromotory elektrinou, ktorá vznikne spaľovaním vodíka. Preto, lebo tam je jediná odpadová látka voda vo forme vodnej pary…“ ### Toto vyjadrenie je veľmi zaujímavé v kontexte posledných udalostí v oblasti vývoja elektromobility. Viacero automobiliek (takmer všetky) práce na vývoji osobných automobilov na vodíkový pohon ukončilo. Dôvod? Samozrejme cena. Pre úplnosť ale treba povedať, že zmena orientácie automobiliek sa týka iba osobných automobilov. Vývoj vodíkového pohonu pre použitie v nákladných automobiloch pokračuje (napríklad Mercedes-Benz). Druhým zaujímavým momentom kolidujúcim s názorom pána Sulíka, sú masívne investície firiem do vývoja a výroby akumulátorov, ako aj masívnej výstavby siete nabíjacích staníc. Len ťažko možno uveriť, že automobilky a energetické spoločnosti hodia tieto obrovské investície v blízkej budúcnosti cez palubu. V posledných týždňoch sa dokonca predháňajú v tom, ktorá na trh prinesie akumulátor so životnosťou milión kilometrov ako prvá. **Dôležité súvislosti** Zostáva nám veriť, že názor pána Sulíka zostane iba jeho osobnou preferenciou a Slovensko, podobne ako všetci naši susedia, zintenzívni budovanie siete nabíjacích staníc. V prípade tejto siete sa totiž nejedná iba o komfort našich motoristov. Európa zjavne presadá do elektromobilov a keď si ich ich majitelia u nás nebudú mať kde nabíjať, tak jednoducho neprídu. Pre cestovný ruch by to bola rana, o ktorú celkom určite nestojí.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!