Zákaz hlučných motoriek v nedeľu: Čo si myslia naši čitatelia?

Prinášame vám výsledky prieskumu o tom, či by malo byť v nedeľu na Slovensku zakázané prevádzkovanie hlučných motoriek. Prečo sme sa na to pýtali?
Vydané  Text: 
Český motoristický denník [Autobible](https://autobible.euro.cz/nemecko-zvazuje-zakaz-hlucnych-motorek-o-vikendech-stroje-bude-zabavovat/) informuje, že Nemecko zvažuje zaviesť zákaz jazdy hlučných motoriek počas nedieľ a sviatkov. Zákaz by sa mal týkať všetkých motocyklov, ktorých hlučnosť presahuje hranicu 80 decibelov. Takéto motocykle by sa v prípade porušenia zákazu mali rovno zabavovať, aby nemohli minimálne v daný deň ďalej jazdiť. Aktuálne je pre motocykle v Nemecku akustický strop nastavený na 100 decibelov. Návrh nového zákona bude nemecká vláda prejednávať v priebehu júna s tým, že pôvodne o ňom hovorila už minulý rok. Pandémia koronavírusu COVID-19 však zmenila priority. Ak si myslíte, že je to bezprecedentná diskriminácia motocyklistov s výkonnými strojmi, vedzte, že rakúske Tirolsko už medzičasom skutočne zakázalo vjazd hlučnejším motocyklom na určité cesty pod hrozbou pokuty vo výške 220 eur. Táto novinka sa však týka priesmyku Hahntennjoch, ktorý je motorkármi obľúbený a iba v čase od 10. júna do 31. októbra. V prípade Nemecka sa však špekuluje o celoplošnom zavedení, prípadne o obmedzení vjazdu na väčší počet ciest naprieč celou krajinou. Zákaz vjazdu sa tak podľa magazínu dotkne vybraných strojov značek Aprilia, BMW, Ducati či Harley-Davidson, dokonca aj v ich sériovej podobe bez tuningu. ### Názor Slovákov Otázka, či aj Slovensko pristúpi k zvažovaniu zákazu vjazdu hlučných motoriek na vybrané cesty, je dnes značne irelevantná, ale zaujímal náš váš názor: > Naša otázka znela :Ste za to, aby sa na Slovensku počas nedele zakázalo používanie hlučných motoriek? Do nášho jednoduchého prieskumu vytvoreného cez Google Dokumenty sa zapojilo **1 236 respondentov, za čo sme vám veľmi vďační**. Na výber mali štyri odpovede: určite áno, skôr áno, skôr nie a určite nie. **50,6%** opýtaných (625) uviedlo ako odpoveď **určite áno**.
**40,3%** opýtaných (498) uviedlo ako odpoveď **určite nie**.
**5,6%** opýtaných (69) uviedlo ako odpoveď **skôr nie**.
**3,6%** opýtaných (44) uviedlo ako odpoveď **skôr áno**.
Výsledky prieskumu o zákaze hlučných motoriek od Autoviny.sk (3.6.2020-14.6.2020)
Z uvedeného vyplýva, že väčšina respondentov by jednoznačne stála za zákazom používania hlučných motoriek počas nedeľe. Vzhľadom na našu cieľovú skupinu je to veľmi zaujímavé, pretože naši čitatelia sú prevažne fanúšikovia motorových vozidiel – napriek tomu majú v sebe primeranú mieru tolerancie voči ostatným ľuďom, ktorým môže hluk motorky spôsobovať diskomfort. Pripomíname, že na Slovensku aj dnes existujú zóny, v ktorých je potrebné dodržiavať určité pravidlá súvisiace s hlukom, napríklad dopravná značka B32a: Zákaz zvukových výstražných zariadení zakazuje používanie klaksónu, teda ľudovo povedané trúbenia:
B32a: Zákaz zvukových výstražných zariadení a B32b: Koniec zákazu zvukových výstražných zariadení

Zákaz hlučných motoriek počas nedele sa stáva realitou, pridáme sa?

Nemecko sa rozhoduje spraviť krok, ktorý mu budú zaznávať mnohí fanúšikovia dvoch kolies.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!