Na nových štítkoch k pneumatikám sa dozviete aj to, koľko kilometrov na nich môžete najazdiť

Už čoskoro sa budú môcť vodiči rozhodnúť, akú pneumatiku si kúpia aj podľa odhadovaného kilometrového dojazdu. Podľa nového označenia bude ľahšie rozpoznateľná kvalita pneumatiky.
Vydané  Text: 
Trh s pneumatikami je pomerne veľký a pre vodiča je ťažké sa ňom zorientovať a vybrať si správne. Kvalita pneumatiky je pritom dôležitá z hľadiska bezpečnosti a jazdných vlastností vozidla. Najnovšie by sa mala upraviť legislatíva, čím by sa výrazne zlepšil prehľad o ich kvalite. **Európsky parlament schválil nové označovanie pneumatík pre osobné a nákladné vozidlá**. Vďaka tomu si bude môcť zákazník vybrať, či si kúpi drahšie a kvalitnejšie pneumatiky alebo lacnejšie, ktoré dlhšie vydržia. Aktuálne nájdete na pneumatikách informácie o **spotrebe paliva** danej pneumatiky, o **priľnavosti** za mokra a **hlučnosti**. Po novom nájdete na štítku aj **informácie o odhade kilometrov**, ktoré je možné s danou pneumatikou najazdiť pri štandardnom spôsobe jazdy a jej **jazdné vlastnosti na snehu a ľade**. Či už si kúpite pneumatiky osobne alebo cez internet, štítok musí byť dobre viditeľný a musí tiež obsahovať QR kód, pomocou ktorého si viete údaje rýchlo naskenovať. Vodiči sa tak budú môcť rozhodnúť, či investujú viac peňazí do kvalitnejších a bezpečnejších pneumatík alebo bude pre nich prioritou nižšia cena a dlhšia výdrž na úkor kvality a bezpečnosti. Predpokladá sa, že schválenie návrhu Radou ministrov je iba formalitou a zavedenie nových štítkov by tak malo vstúpiť do platnosti od 1. mája 2021.

Kupujete pneu z inzerátu? Pozor na podvody, v predaji sú pneumatiky určené na recykláciu

Pozor na lacné jazdené pneumatiky. Ľudia stále nepoznajú najčastejší trik špekulantov, predajcovia zneužívajú najmä neznalosť zákazníkov.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »