Zomrel dizajnér legendárneho Fordu Mustang Gale Halderman (†87)

Legendárny Ford Mustang minulý rok oslavoval svoje 55. výročie. Na trh bol uvedený 17. apríla 1964, pričom išlo o najúspešnejší model automobilky od čias Fordu modelu A.
Vydané  Text: 
Prednedávnom som bol súčasťou zaujímavého natáčania nášho videotestu, kde sme si porovnali prvý model Fordu Mustang s tým najnovším. Na nakrúcanie sme si prizvali aj majiteľa prvého Mustangu, pána Alexandra Lichtnekera (Dr.Engine), ktorý nám predstavil históriu tejto značky. Ford svojho času potreboval zvýšiť predaje, a tak sa rozhodli prísť so zaujímavým marketingovým nástrojom – na prednú masku umiestnili logo koňa, použili základy z Fordu Falcon a dali vozidlu na americkom trhu takmer bezkonkurenčnú cenu. Najlacnejší Mustang stál 2345 dolárov, čo bola priemerná hrubá 4-mesačná mzda. Ľudí zaujal najmä športový imidž auta, za ktorým stál práve **Gale Halderman.** ### Viac sa dozviete v teste **Do histórie Mustangu bezpochyby patrí Gale Halderman, ktorý prihlásil svoj koncept do súťaže** v roku 1962. V nej automobilka Ford hľadala návrhy nového športového modelu, Gale-ov zviťazil a tak sa stal súčasťou jeho výroby. Pre automobilku Ford následne pracoval 40 rokov, až do dôchodku. Avšak ani v dôchodkovom veku sa neprestal venovať automobilovému priemyslu. Na svojom ranči v Tipp City v Ohiu si zriadil múzeum zamerané na modely Mustang, na ktorých on sám pracoval. [Na webových stránkach múzeá objavíte aj posledné interview s Gale-om. ]https://haldermanmustang.com/) ##### Gale Halderman prehral svoj boj s rakovinou 29.apríla vo veku 87 rokov. Česť jeho pamiatke.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Slovensko

Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.
  • Dopravná poradňa

    Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.