Taxikári plánujú po koronakríze zvýšiť ceny. Žiadajú tiež zjednotenie sadzieb na jeden kilometer.

Na aktuálnu situáciu doplácajú aj taxikári, ktorých tržby klesli na devastačné jedno percento. Snažia sa preto zmeniť systém a dohodnúť sa na celoplošnej cenovej regulácii.
Vydané  Text: 
Súčasná situácia nepraje ani taxikárom, ktorí majú zákaz prevážať zákazníkov. Pre väčšinu z nich to znamená, že zo dňa na deň prišli o svoj zárobok a aj keď sa niektorí z nich snažia využívať svoj taxík na rozvoz potravín a tovaru, ani zďaleka im to nenahradí mzdu, ktorú mali pred vypuknutím pandémie. Ukazuje sa však, že problémy v taxi službách sú dlhodobé a kvôli nízkym sadzbám vo väčšine slovenských miest s výnimkou Bratislavy si taxikári nedokážu robiť dostatočné finančné rezervy na to, aby vedeli pokryť neziskové obdobie. Doteraz vraj mnohí taxikári jazdili za úplné minimum a preto teraz živoria. Viaceré taxi služby preto už teraz avizujú, že keď im dovolia opäť jazdiť, budú musieť zvýšiť ceny. Žiadajú tiež o zmenu systému štátom, ktorý by mal určiť sadzbu jazdného na kilometer, ktorá by bola pre všetkých taxikárov jednotná a zohľadňovala by jeho náklady na prevádzku vozidla, poistenie aj zisk. Ľudia žijúci v Bratislave a jej okolí často vnímajú taxíky ako predražené, avšak stačí zájsť kúsok ďalej do iného mesta a ceny sú výrazne nižšie. Napríklad za cestu mestom v Nových Zámkoch si niektorí taxikári pýtajú iba 1,50 eur. Pri takýchto cenách dokážu zarobiť od 500 do 800 eur mesačne. Prezident Asociácie taxi SR Branislav Masár by sa chcel dohodnúť na rozumnej celoplošnej cenovej regulácii. „To znamená, aby to neboli extrémy vozenia za 50 centov a podobne za euro a na druhej strane aby to neboli extrémy, že sa niekto ozve, že za 10 kilometrov 100 eur.“ So zástupcami taxi služieb sa stretol aj štátny tajomník ministerstva dopravy. Ten sa vyjadril, že rozhodnutie bude závisieť na Úrade verejného zdravotníctva. Vláda avizuje postupné uvoľňovanie opatrení a vie si predstaviť, že časom by mohlo dôjsť k obnoveniu prevádzky taxi služieb za prísnych hygienických podmienok. V záujme každého šoféra aj majiteľa taxi služby je chrániť seba aj svojich zákazníkov či už nosením rúška, ochranných rukavíc, dezinfekciou vozidla po každom zákazníkovi, či prípadným namontovaním plexiskiel medzi vodičom a zákazníkom.

Hrôzostrašná jazda taxíkom! Pasažieri sa báli o svoj život

John Murray a manželka Tamaka v Richmonde vo Virgínii sa rozhodli objednať UBER, aby ich dopravil na spoločnú večeru. A potom to prišlo...




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX! 
  • Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.