Vegánske interiéry v autách sú už realitou

Najznámejšie automobilky podľahli trendu recyklovania a ekologickej výroby a predstavili novinky, ktorými chcú zaujať novú cieľovú skupinu – vegánov.
Vydané  Text: 
### Čo znamená vegánsky interiér? Aj keď sa vegánstvo najčastejšie spája so stravovaním a vynechaním živočíšnych produktov v strave, čoraz častejšie sa prejavuje aj v iných oblastiach, medzi nimi aj vo výrobe automobilov. Pri výrobe vegánskeho interiéru áut sa dbá najmä na udržateľnosť, a preto sa pri ich výrobe používajú recyklované plasty a oblečenie. ### Ktoré automobilky zavádzajú nový trend do svojich áut? Výroba ekologických áut z hľadiska pohonných látok je v súčasnosti kľúčová pre všetky automobilky, avšak tých, ktoré idú ešte ďalej a chcú svoje ekologické zmýšľanie vyjadriť aj vytváraním vegánskych interiérov, je podstatne menej. Vegánske interiéry plánuje predstaviť napríklad Tesla, Mercedes-Benz, Volvo, BMW, Ford či Bentley. Elon Musk sa nedávno vyjadril, že nové modely **Tesla Model Y** a **Model 3** budú do roku 2020 plne vegánske.
Jazdec Formuly 1 Lewis Hamilton dlhodobo presadzuje dôležitosť práv zvierat a ochrany planéty, čo ho viedlo k tomu, aby požiadal b o to, aby nahradil používanie pravej kože v interiéri umelou. Šesťnásobný majster sveta oslovil priamo výkonného riaditeľa a vyzerá to tak, že v koncepčnom vozidle **Vision EQS** bude použitá koža z recyklovaného plastu, ktorý by inak skončil v oceáne.
Nový model **Volvo Polestar 2**, ktorý bude predstavený už tento rok, bude 100% vegánsky. Za 34 500 eur kúpite auto s dojazdom až 563 km a výkonom 405 koní.
**BMW** využíva v interiéri modelu i3 recyklovaný polyester a PET fľaše na sedačkách a prístrojovej doske. Vo **Forde Focus** je použitá ako zvuková izolácia stará riflovina.
Motor 1.5 EcoBoost nachádzame napríklad aj po kapotou nedávno nami otestovaného Fordu Focus Active
### Jednotkou je jednoznačne Volvo Cieľom automobilky Volvo je do roku 2025 vyrábať najmenej 25 % všetkých plastov v autách z recyklovaného materiálu. Takéto odvážne vyhlásenie je zatiaľ medzi automobilkami bezkonkurenčné a ide o vôbec prvé vyjadrenie, v ktorom sa spomína podiel recyklovateľných plastov z vozidla.
O vážnosti tohto vyhlásenia svedčí aj demo verzia modelu XC60, v ktorej bolo viac ako 60 kg plastových častí vyrobených z recyklovaných materiálov, ku ktorým patrili napríklad aj vyradené rybárske siete či námorné laná. Sedadlá sú vyrobené z recyklovaných plastových fliaš, vákuová nádrž pod kapotou je vyrobená z recyklovaných textílií z airbagov a tlmič kapoty z ojazdených autosedačiek Volvo. ### Ekologické Bentley s drevenými prvkami Inou cestou sa vybralo Bentley, ktoré v svojom autonómnom koncepte EXP 100 GT ukazuje, aká bude budúcnosť v roku 2035.
Výrazným prvkom interiéru je drevo staré približne 5-tisíc rokov, ktoré bolo nájdené v riekach, jazerách a na rašeliniskách. Okrem dreva v interiéri nájdete aj vegánsku hroznovú kožu vyrobenú zo zvyškov vinárskeho priemyslu od spoločnosti Vegea.

Nové Bentley EXP 100 GT obsahuje aj 5-tisíc rokov staré drevo

Konkurent pre Mercedes-Maybach 6 je dlhší aj širší, do výroby pôjde až o 15 rokov.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Rozhovor

Milovník áut Craig Ramsay o autách, šoférovaní a hokeji: Ako si užil vlajkovú loď Škoda Superb?

  • Craig Ramsay, tréner našej hokejovej reprezentácie, mal ako jeden z prvých na Slovensku možnosť na týždeň otestovať úplne nový model Škoda Superb.

     V exkluzívnom rozhovore pre Škoda Storyboard prezradil, ako sa mu jazdilo, akým je šoférom, čo pre neho znamená svet áut a čo vlastne poháňa prvého muža našej hokejovej reprezentácie? Samozrejme, podelil sa aj o to, ako vidí šance na prípadný úspech jeho zverencov na blížiacich sa hokejových majstrovstvách sveta.
  • LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

    Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox.