Vráti sa Hummer ako elektrospotrebič?

Som sám, kto si na túto automobilku spomenul pri predstavení vesmírneho pick-upu značky Tesla? Zjavne nie. Povráva sa totiž, že sa tieto obrovské autá možno vrátia. Ako elektromobily!
Vydané  Text: 

Zatiaľ čo v Európe ekologickí populisti chcú [cez obrovské dane ľuďom znechucovať autá kategórie SUV](https://www.autoviny.sk/novinky/120499/bic-na-velke-suv-je-tu-nove-poplatky-maju-odstrasit-vsetkych-zaujemcov-o-tento-druh-vozidla), v Amerike na to idú tradične po svojom. Podľa kuloárnych správ vedenie koncernu GM celkom seriózne zvažuje, že značku Hummer vráti na trh. Áno, to sú tie obrovské nemotorné SUV, ktoré budili strach na ceste aj na parkoviskách. Bude to však mať samozrejme jeden háčik, smädné objemné spaľovacie motory firma vraj nahradí elektromotormi a veľkými akumulátormi. Prečo nie, veď koncepcia auta na to dáva nekonečné možnosti. Ak sa vám náhodou takéto SUV zdá ako nezmysel, tak potom SUV so znakom Ferrari je takmer smrteľný hriech! A čuduj sa svete, ani jedno ani druhé vylúčené to nie je. ### Nič nové… … pod slnkom to však ale v skutočnosti nie je. Automobilka sa už s témou čiastočnej alebo úplnej elektrifikácie svojich modelov pohrávala už v minulosti. V roku 2004 napríklad automobilka predstavila model H2H, ktorý mal zabudované palivové články. Druhý pokus zachrániť tieto kultové autá predviedla firma Raser Technologies, ktorá postavila plug-in hybridnú verziu modelu Hummer H3. Podľa zverejnených informácii bolo vozidlo schopné jazdy aj v čisto elektrickom režime a v režime hybrid malo spotrebu iba 2,5 litra benzínu na 100 kilometrov. Hoci sa predstavenie auta stretlo s veľkým záujmom odbornej aj laickej verejnosti, sériovej výroby sa auto nedočkalo. Stará láska však nehrdzavie a v Amerike ozrutné autá doslova milujú.
Vizualizácia možného elektrického Hummera od MOTORTREND
### Nové platformy Záchranné lano môže značke prísť od materského koncernu, ktorý pracuje na dvoch nových elektrických platformách. A keďže zdieľanie je dnes v móde ako kedysi dlhé vlasy a kvetované košele, možno fanúšikovia značky Hummer dostanú darček a na jednej platforme vznikne aj nový ekologický Hummer. Nakoniec, prečo nie. Veď ani pripravované modely značky Rivian nie sú práve drobčekovia. Vadí to niekomu? V Amerike určite nie. Inak, pri snívaní o tomto klasickom ekologickom rodinnom aute mi na um prišla ešte jedna milá spomienka. Pre kultovú fajnovosť, **Plymouth Prowler**, automobilka vyvinula veľmi štýlový príves. Možno sa takéhoto štýlového doplnku dočkáme aj v prípade Hummeru do zásuvky. Bude v tom však samozrejme jeden drobný rozdiel. Príves nebude plniť funkciu dodatočného batožinového priestoru, ale externého akumulátora. Foto: Hagerty

Bič na veľké SUV je tu! Nové poplatky majú odstrašiť všetkých záujemcov o tento druh vozidla.

Európskym krajinám sa popularita veľkých SUV nepáči, a to najmä kvôli zvýšenému množstvu vypúšťaných emisií. **Napriek prísnejším ekologickým normám a finančnej podpore elektromobility medziročne emisie neklesajú tak, ako by si tvorcovia legislatívy priali.** To by sa však čoskoro malo zmeniť. Nové poplatky a dane by mali odstrašiť záujemcov o neekologické SUV. Vo Francúzsku napríklad parlament zvýšil finančnú sankciu až... Prečítať celé




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



SERVIS / PORADŇA

Ak predávate jazdené auto, legálne môžete zvýšiť cenu o stovky eur

  • Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich.

     Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou. Niekoľko realistických tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
  • AUTO ROKA SLOVENSKO

    Finále Auto Roka Slovensko sa blíži. Odborná porota už odovzdala svoje hlasy

  • Nová nezávislá súťažná anketa je zastrešená odbornou porotou zloženou z motoristických novinárov, influencerov a odbornej verejnosti.

     V nedeľu, 14. marca prebehli v areáli Slovakia ringu spoločné testovacie jazdy. Väčšina poroty svoje hlasy udelila priamo na mieste, absentujúci členovia budú hlasovať individuálnou formou.  Pokračuje tiež hlasovanie v internetovej ankete Auto Roka Slovensko – Hlas Verejnosti.
  • Autopriemysel / Čínske automobilky

    Riaditeľ BMW prekvapil: Čína nie je hrozbou, clá na elektromobily nezvyšujte

  • Európski výrobcovia áut sa obávajú, že by Čína reagovala na európske clá rovnako. Pre BMW je Čína najväčším trhom a ostatné automobilky takisto preferujú zachovanie voľného trhu.

     Zatiaľ čo pre BMW a Mercedes nemusí byť Čína problémom, Stellantis a Renault nové lacné značky ohrozujú. 
  • Prvá jazda

    Prvý test nového VW Tiguan 1.5 eTSI: Je na mieste hovoriť o revolúcii?

  • Každý marketingový špecialista sa hrozí zadania, že má vytvoriť kampaň na produkt „pre každého“. Lenže Tiguan takým produktom je a zdá sa, že výrobca našiel recept na to, ako ho spraviť naozaj dobre.

     Nová generácia je síce podstatne drahšia ako predchodca, ale aj lepšie vybavená už v základnej výbave. Prikladáme aj slovenské ceny.