Toto je úplne nová Toyota Yaris! Ako prvé auto na svete má aj stredové airbagy

Nová Toyota Yaris sa dočkala oficiálneho predstavenia a my vám prinášame rozsiahlu fotogalériu s výberom kľúčových faktov o tomto štýlovom mestskom subkompakte.
Vydané  Text: 
Yaris novej generácie je krajší, technologicky vybavenejší a úspornejší. Jeho orientácia na zákazníka žijúceho i pracujúceho v meste je odteraz ešte výraznejšia ako kedykoľvek predtým, hoci má novinka väčší rázvor ako predchodca. Preferencie zákazníkov sa skrátka menia a Toyota sa im nielen prispôsobuje, ale im aj ukazuje, čo by ich malo zaujímať. Napríklad taká zvýšená bezpečnosť podmienená svetovou novinkou, stredovými airbagmi. Čítajte ďalej náš článok.
### Kľúčové fakty o novej Toyote Yaris: * nový Yaris je o niekoľko milimetrov širší, kratší a nižší ako prechodca a má o 50 mm dlhší rázvor; * predĺžený rázvor umožnil vytvorenie viac priestoru pre nohy zadných pasažierov; * auto je naďalej päťmiestne; * veľkosť batožinového priestoru zatiaľ výrobca neuvádza, pravdepodobne sa nebude zásadne líšiť od súčasnej generácie (286 l); * údajne sa jedná o najbezpečnejší kompaktný automobil na svete; * prvé kompaktné vozidlo postavené na novej architektúre TNGA GA-B; * prístrojový panel pozostáva z troch displejov + štvrtý je uprostred palubovky + piaty je na paneli klimatizácie; * v predaji bude aj s 1,5-litrovým trojvalcom Dynamic Force pracujúcim v Atkinsonovom cykle (benzín);
### Trojvalec Dynamic Force Súčasťou hybridného systému Yarisu je nový 1,5-litrový trojvalcový zážihový motor Dynamic Force s variabilným časovaním ventilov, pracujúci v Atkinsonovom cykle. Rovnako ako štvorvalcové varianty s objemom 2,0 a 2,5 litra profituje z detailných opatrení na zníženie vnútorného trenia a mechanických strát a optimalizuje účinnosť spaľovania. V skutočnosti sa motor môže pochváliť **najrýchlejším spaľovaním na svete**, čo podporuje vysoký krútiaci moment pri nízkych otáčkach a úsporu paliva. Okrem toho obsahuje vyrovnávací modul, ktorý pomáha znižovať hluk a vibrácie motora. Tepelná účinnosť Dynamic Force dosahuje 40 percent, v porovnaní s predchodcom ponúka o 15 percent vyšší výkon a až 20-percentný pokles spotreby paliva.
Tento hybridný systém 4. generácie sa testoval v rôznych európskych mestách, napríklad v Ríme, Paríži a Darmstadte. Výsledky ukázali, že pri používaní v mestskom prostredí dokáže takmer 80 % času jazdiť úplne bez emisií. Pokiaľ sa jedná o podvozok a nápravy, Yaris je vybavený vylepšeným systémom zavesenia predných kolies so vzperami MacPherson a zadnou nápravou s torznou tyčou. ### Stredové airbagy Hlavným cieľom pri vývoji nového modelu Yaris bolo vytvoriť najbezpečnejší kompaktný automobil na svete, ktorý prinesie najlepšie bezpečnostné parametre v tejto triede vozidiel. Prispieť k tomu mali významné vylepšenia systémov aktívnej aj pasívnej bezpečnosti. Medzi tieto vyspelé asistenčné systémy pre vodiča patrí inteligentný adaptívny tempomat pre celý rozsah rýchlostí a asistent sledovania jazdného pruhu, ktoré sa predstavili v nedávno uvedených modeloch značky Toyota, ako napríklad Corolla. A všetky tieto prvky ponúka každý nový Yaris v štandardnej výbave.
Popri pokročilých asistenčných systémoch pre vodiča ponúka nový Yaris aj najvyššiu mieru ochrany cestujúcich podľa pripravovaných prísnejších noriem pre rok 2020. Napríklad kvôli lepšej ochrane cestujúceho pri náraze zboku prinesie nový Yaris ako prvý v triede kompaktných automobilov stredný airbag. Podrobnejšie informácie o cene novej Toyoty Yaris, jej dostupnosti na slovenskom trhu a úrovne výbav zatiaľ výrobca neuviedol.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »