Dopyt po elektromobiloch v Európe stúpa, zatiaľ čo predaj naftových áut klesá

V júli bol zaznamenaný medziročný nárast predaja nových automobilov o 1,2%. Aké autá si získali popularitu a ktoré sú naopak na ústupe?
Vydané  Text: 
Analytická spoločnosť Jato Dynamics zverejnila štatistiky, podľa ktorých sa v júli predalo na európskom trhu približne 1 325 600 nových áut. Nárast bol značný najmä pri dopyte po elektrických a hybridných autách. ### Záujem o elektromobily stúpa Nárast v predaji elektrických áut, plug-in hybridov a inak elektrifikovaných vozidiel bol až 29%, čo predstavuje celkovo 96 600 predaných áut. Najväčší nárast z nich zaznamenali čisto elektrické vozidlá, a to až o 98%, čo predstavuje 23 200 predaných elektrických áut. Najpredávanejším modelom elektrického auta na európskom trhu je Renault Zoe a najpredávanejšou značkou zostáva Tesla.

Test Renault ZOE druhej generácie: Najazdili sme viac, ako avizuje výrobca

Renault Zoe sa pred niekoľkými dňami dočkal zásadnej modernizácie. Tretia generácia priniesla nielen evolučne vylepšený zovňajšok, ale aj významne lepší interiér a tiež výkonnejšie akumulátory schopné zabezpečiť dlhší dojazd. My sme nedávno otestovali Zoe v jeho druhej generácii, ktorú budete aj naďalej vidieť v showroomoch a možno aj v bazároch. Stojí za to, aby ste začali zvažovať kúpu?

### Klesajúci trend v kúpe áut, predovšetkým s naftovým pohonom Zatiaľ čo elektrickým autám sa začína naozaj dariť a ich podiel vzrástol medziročne z 5,8% na 7,4%, predaj naftových áut je na značnom ústupe. Ešte pred rokom bol podiel na predaja modelov s naftovým pohonom 36%, medziročne však došlo k poklesu o 5%. Aj napriek vzrastajúcemu záujmu o elektrické autá je predaj automobilov stále o 2,5% nižší ako v minulom roku. Ukazuje sa tak, že v Európe vládne neistota a po mnohých rokoch rastu sa trh spomaľuje. Podľa analytika z Jato, Felipeho Munoza, by mohol pomôcť opätovný rast nemeckej ekonomiky.

Naše naftové motory sú pripravené na budúcnosť, tvrdí Mercedes-Benz

Mercedes-Benz C 300 d kombi mal v teste auto motor und sport takmer nemerateľné hodnoty emisií NOx.

### Najpredávanejšie modely Najpopulárnejším európskym autom zostáva **Volkswagen Golf**, na druhom mieste je **Volkswagen Polo** a v top 10 sa objavili aj obľúbené SUV modely Volkswagen Tiguan a T-Roc. Tretie miesto v rebríčku predajnosti si získala **Dacia Sandero**, ktorej predaj medziročne vzrástol o 22%. Stále obľúbeným modelom zostáva aj Opel Corsa, avšak popularite sa teší hlavne v Nemecku a Španielsku.

Dacia Sandero Stepway 0,9 TCe S&S – Rumunský hipster

Drsný imidž drevorubača fičí. A to bez ohľadu na logo masky chladiča. Ako spolu ladia nelakovaný plast, vyššia svetlá výška a turbo-trojvalec? Testovali sme Daciu Sandero Stepway 0,9 TCe.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia
Z nových áut sa k najpopulárnejším zaradil VW T-Cross s 12 600 predanými autami. Nasledovaný je radou BMW 3 (8 300 predaných áut) a Citroenom C5 Aircross (8 100 predaných áut). Do top 5 spomedzi hybridných áut sa za júl dostal aj čoraz obľúbenejší Range Rover Evoque.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »