VIDEO: Elektromobilom do Chorvátska! Koľko trvala cesta s Hyundai Kona Electric?

Hyundai Kona Electric zrýchli z 0 na 100 km/h za 7,6 sekundy a to je pôsobivé. Nás však zaujímalo zrýchlenie z Bratislavy na ostrov Pag v Chorvátsku. Bolo to presne…
Vydané  Text: 
Každý, kto ma pozná, vie, že nie som fanúšik elektromobilov. A nie je to ani pre nabíjanie ani pre dojazd, ale pre ich jazdný prejav na diaľnici. Len čo dobehnete nejakú Teslu na diaľnici, zistíte, že ide 110 km/h. V zásade je to hranica pre maximalizáciu dojazdu. A to je pre mňa osobne príliš veľká daň za môj príspevok k ekológii. Osobne mám v tom jasno. **Ak má niečo nahradiť klasický spaľovací motor, tak nech to svojho majiteľa neobťažuje.** Žijeme svet motivácie a duchovných hodnôt, takže by nás naše veci nemali zotročovať.

VIDEO

A to je presne dôvod, prečo som sa v zime pri teste Hyundaia Kona neobmedzoval. **V kútiku duše som dúfal, že sa zlomí, že deklarovaný vyše štyristokilometrový dojazd sa scvrkne na polovicu tejto hodnoty.** Lebo presne to sa mi stalo pri teste Nissanu Leaf, ktorý v zimných podmienkach jazdil od nabíjačky k nabíjačke. To sa však písal rok 2012. Pri zimnom teste Hyundaia Kona som však ešte aj po 300 najazdených kilometroch mal šťavu v batérii, pričom som však nijako neobmedzoval kúrenie a klimatizáciu som využíval naplno. Bol to prvý elektromobil, ktorý som naplno využil a bol schopný dvihnúť moje obočie. Preto sme si ho vybrali ako člena experimentu.

¾ Tesly

Technické údaje modelu Hyundai Kona jasne napovedajú, že svojou kapacitou nedosahuje ani úroveň základnej Tesly model S, ktorá má 75 kWh batériu a sľubuje dojazd na úrovni 401 kilometrov. Na druhej strane s menšou batériou má Kona deklarovaný dojazd na úrovni 449 kilometrov, pričom však testy dokazujú, že dokáže túto hodnotu výrazne prekonať a **na konci nášho testu nám po plnom nabití Kona ukazovala dojazd neuveriteľných 578 kilometrov!** Ja viem, stále sú to hodnoty, ktoré bežné auto so spaľovacím motorom dosahuje úplne bežne a nepotrebuje k tomu žiadne triky. Je to však jeden z dôkazov toho, že vývoj pokročil a zároveň to, že energiu z batérií dokáže Hyundai Kona Electric využiť efektívnejšie ako Tesla. Možno aj vďaka jej hmotnosti, váži napokon 1 685 kilogramov, čo je menej ako minimálne dvojtonová Tesla model S.
**Tak či onak, úroveň tohto modelu je dôkazom, že Hyundai to s alternatívnymi pohonmi myslí vážne a chystá sa obsadiť všetky teritóriá.** A to sa mi páči ešte viac, lebo ak si porovnám sľuby Elona Muska s realitou, tak sa divím, že vôbec nejakých fanúšikov ešte má. Ale nechajme už Teslu a poďme ďalej.

Realita

Je prozaická. Nič viac ako nasadnúť za volant, stlačiť gombík Start/Stop a vyraziť. Potichu, lebo zvuk, podobne ako výfukové plyny, absentuje. A nie, nechcem vojsť do debaty o tom, že kde má výfuk elektrické auto, viem to. **Obratnosť auta je dostatočná, riadenie ľahké a možno povedať, že bez spätnej väzby.** Brzdy fungujú dobre, viac zábavy však poskytne viacstupňová rekuperácia, ktorá dokáže spomaliť auto tak efektívne, že bŕzd sa budete dotýkať iba minimálne. Vnútri ponúka priestor pre piatich, vyzerá fajn, hoci trochu nenápadne. To je všetko.

Nabíjanie a služby

Sú alfou a omegou bezproblémového využívania. **Uvedomuje si to aj Európska únia a prostredníctvom projektov sa podieľa na budovaní siete rýchlonabíjacích staníc, ktoré majú umožniť cestovanie na väčšie vzdialenosti bez toho aby majiteľov elektromobilov nejako zvlášť obmedzovali.** Projekty ako EAST E, FAST E a NEXT E budujú infraštruktúru v každom štáte východnej Európy tak, aby bolo križovanie Európy rovnakou samozrejmosťou ako v prípade bežných spaľovacích motorov. A nielen sieť, ale aj výkon rýchlonabíjania musí rásť. Aktuálne môžete načerpať energiu rýchlosťou 150 kW, v najbližších rokoch by to malo byť až 350 kW, takže by ste 80 percent kapacity batérie mohli mať plné už po desiatich minútach, čo už je porovnateľné s konvenčným tankovaním. **To všetko je na papieri krásne, nás však zaujímal aktuálny stav nabíjacej siete aj čas, ktorý si jednotlivé nabíjania uhryznú z vášho času.**

Cieľ a trasa

Preto sme ako cieľ nevybrali žiadne letovisko „na dostrel“, ale ostrov Pag, ktorý je vďaka pláži Zrče veľmi častým cieľom mladých ľudí. **A kto iný by mal elektromobilite veriť viac než mladí ľudia? Navyše náš cieľ ležal zhruba 700 kilometrov od Bratislavy, takže bolo jasné, že cestou budeme nabíjať.** A práve preto, lebo elektromobilite až tak neverím, naplánovali sme si dve nabíjania. Partnerom nášho čerpania energie bola spoločnosť ZSE, ktorá je garantom vybudovania projektov Európskej únie na Slovensku. A nie je to iba o budovaní nabíjacích staníc, ale o ponúknutí alternatívnej mobility, car sharingu a využívania aplikácií na krátkodobý prenájom auta. **To všetko nás čaká, poviem aj s negatívnym podtónom, že sa tomu nevyhneme. Ani tu doma na Slovensku, veď povedali by ste si, že majiteľov auta bude raz zaujímať konektivita smartfóna viac ako objem motora či maximálny výkon?** Určite nie a tie časy tu už máme.
Predvečer štartu sme nabili Hyundai Kona Elelctric naplno a vyrážame. Dojazd nám ukazuje 528 kilometrov a my vyrážame na cestu s týmito zastávkami. Bratislava, Graz-Kaiserfeld, Ilirska Bistrica a potom už iba cieľ na samotnom Pagu. **Na začiatku cesty som opatrný, vzhľadom na príjemných ranných 20 stupňov Celzia nezapínam klimatizáciu a využívam iba klasický ventilátor a vyrážame.**

Rakúsky stint

Rakúsko nás víta nádherným počasím aj cestami, ktorých stav je vynikajúci a bez chýb. Úvodný smer na Viedeň už čoskoro nahradí smer na Eisenstadt, ktorý nám ušetrí nielen čas, ale aj zhruba 20 kilometrov. **Osobne tento smer využívam, kedykoľvek je to len možné. Je kratší, no zároveň krajší. Vinice Burgenlandu alebo krajiny slnka sú sprievodným obrazom prvých kilometrov.** Štyri dediny a zhruba 25-kilometrový úsek nás delí od rýchlostnej cesty, ktorá sa začína pri spomínanom Eisenstadte. Tam pridávame plyn, zvyšujeme rýchlosť na 100, respektíve 130 km/h a pokračujeme smerom na Graz. **Pôvodne 16,5 kWh spotreba na sto kilometrov medzičasom klesla na 15,9 kWh a to sme pri narastajúcej cestovnej rýchlosti skutočne nečakali.** Presne po dva a pol hodinách a dvestoštyridsaťštyri kilometroch sme zaparkovali na nabíjacej stanici pri Kaiserwalde.

ZSE Drive e-roaming

Načerpanie energie na našom výlete nám umožňuje jednoduchý produkt ZSE Drive e-Roaming, ktorý sme využívali. Princíp je jednoduchý. Vytvoríte si užívateľské konto, ku ktorému vám ZSE vydá takzvanú kartu a jej dáta využijete na načerpanie energie z rýchlonabíjacích staníc. **Podstata roamingu spočíva v tom, že za 39 eur máte k dispozícii takmer všetky nabíjacie body na 24 hodín a ich umiestnenie si veľmi rýchlo skontrolujete prostredníctvom aplikácie ZSE.** Tá vám ukáže nielen polohu týchto staníc, ale aj to, či sú funkčné a k dispozícii, teda či sú voľné. Výber nabíjacej stanice je tak na vás a umožňuje vám to plánovanie trasy s oveľa menším stresom.
Samotné nabíjanie je ešte ľahšie ako tankovanie. V prvom rade tankovacia pištoľ „nesmrdí“ a vy si nemusíte umývať ruky a okrem toho zasunúť do zásuvky konektor zvládne aj dieťa. **Potom už iba priložíte kartu, ktorú systém rozpozná a začne sa proces nabíjania.** Po príjazde k prvej nabíjacej stanici sme mali k dispozícii ešte dojazd 196 kilometrov a kapacita batérie bola tesne pod polovicou. **Po nabíjaní vás stanica informuje o tom, koľko bude trvať vaše nabíjanie.** V našom prípade to bolo presne 33 minút po 80 percent kapacity batérie. Na stanici ostávame trocha dlhšie, chceme mať „rezervu“, tak plníme naše auto nad hodnotu, no pri 90 percentách a 460 kilometroch dojazdu sa rozhodneme, že máme dosť a pokračujeme v ceste.

Bez obmedzenia

Vzhľadom na to, že čas už pokročil, slnko odvádza svoju robotu veľmi efektívne, púšťame klimatizáciu naplno, vnútornú teplotu nastavíme na 22 stupňov. Tento úkon vyhodnotila palubná elektronika mínus päťdesiatimi kilometrami dojazdu, čo dvihlo i obočia a vrátilo spomienky na Nissan Leaf či Citroën C-Zero, ktoré všetky úkony komfortu trestali abnormálnym poklesom dojazdu. No ihneď po prekalibrovaní dojazdu sa žiadna ďalšia dráma nekonala. Druhý úsek našej cesty Graz – Ilirska Bistrica prebiehal absolútne bez akýchkoľvek problémov. Dojazd klesal adekvátne k ubehnutým kilometrom, opäť sa nečrtala žiadna dráma. **Po ceste sme si dokonca užili aj veľmi krátku naháňačku s Ferrari, keď náš Hyundai Kona krátkodobo dosiahol aj tachometrových 180 km/h. Následne sme pokračovali cez Maribor, Ľubľanu a smerom na Ilirsku Bistricu.**
Monotónne diaľničné kilometre potešili oko najmä množstvom lesov, ktoré si Slovinci neklčujú takou intenzitou ako my na Slovensku v niektorých oblastiach. So zelenou scenériou za čelným oknom sme sa potichu presunuli na ďalšiu nabíjaciu zastávku po našej ceste. Tentoraz už prichádzame s „prázdnejšou“ batériou, nabíjacia stanica ukazuje kapacitu 29 percent, čo sa dojazdu týka, tak Kona Electric mala pri aktuálnej spotrebe k dispozícii stále ešte zhruba 129 kilometrov dojazdu. **Sumár cesty po 516 kilometroch bol – spotreba 15,2 kWh na 100 kilometrov a čistý čas strávený na ceste predstavoval rovných 5.31 minút. Len pre zaujímavosť, vonkajšia teplota v týchto chvíľach ukazovala 35 stupňov Celzia, čo znamená, že chladenie batérií bežalo v týchto momentoch na plné obrátky.**

40 minút

Po zapojení konektora sa na displeji opäť zobrazí údaj o 40-minútovom nabíjaní, čo znamená, že je výhodnejšie vybiť batériu viac, napokon dočerpanie energie na 80 percent kapacity vás bude stáť rovnaké množstvo času ako v prípade, že máte k dispozícii ešte polovicu batérie. **Rozhodli sme sa pre takmer úplné nabitie batérie, aby sme v cieli vedeli využiť batériu, keďže na ostrove Pag sa momentálne žiadna rýchlonabíjacia stanica nenachádza.** Po hodine nabíjania svieti 93 percent kapacity batérie, dojazd aj pri zapnutej klimatizácii je 482 kilometrov a my pomaly štartujeme do posledného stintu, pred nami je posledných 178 kilometrov po takzvanej jadranskej magistrále, ktorá slúžila ako hlavná obslužná komunikácia po mnohé roky. Trasa Rijeka – Cirkvenica – Senj – Starigrad je intímne známa najmä starším vodičom, ktorí si pamätajú siahodlhé zápchy na nej počas víkendov, keď sa k moru hrnulo asi najviac ľudí.
Tentoraz však bola premávka plynulá a pri predbiehaní rôznych karavanov si uvedomíte, že elektromobil má k dispozícii maximálny krútiacim moment ihneď a predbiehanie je oveľa menej stresujúcejšie než napríklad v klasickom benzínovom hatchbacku s výkonom sto koní. Áno Hyundai Kona má k dispozícii 150 kW (204 k), takže má pre takéto situácie výraznú rezervu. Kľukaté cesty magistrály ponúkajú asi najkrajší výhľad. Absolvovať ich v sprievode ticha je priam meditatívne. Najmä ak pohľad na dojazd je stále uspokojivý. **Priemerná spotreba navyše medzičasom klesá pod hranicu 15 kWh napriek neustále zapnutej klimatizácii. Klesanie ku kompe za obcou Prizna je už bezproblémové a navyše do batérie vďaka rekuperácii natlačí ďalšie tri kilometre dojazdu.** Zostatok dojazdu v cieli predstavoval rovných 354 kilometrov, čo nám umožňovalo aj naďalej využívať komfort jazdenia autom po celom ostrove aj po nasledujúce dni.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »