KIA nalieva peniaze do autonómnych áut: čo môžeme v budúcnosti očakávať?

Značka KIA, ktorá patrí pod koncern Hyundai Motor Group, ohlásila investovanie do spoločnosti Aurora. Tá vyvíja systém Aurora Driver, ktorý by mal byť súčasťou samojazdiacich áut značiek KIA a Hyundai.
Vydané  Text: 
Spolupráca medzi spoločnosťami Hyundai Motor Group a Aurora je pokračovaním stragetickej spolupráce z roku 2018, novou správou je teda predovšetkým pokračovanie tejto kooperácie a investícia Kórejčanov do Aurory. Hyundai mieni finančnou podporou urýchliť vývoj autonómnych jazdiacich systémov. Prvým samojazdiacim autom od značky Hyundai bude model Nexo, následne by sa technológie mali preniesť aj na ďalšie modely kórejského automobilového koncernu.
V súčasnosti je značka Aurora považovaná za lídra vo svojej oblasti, jej produkt s názvom Aurora Driver obsahuje lidar, radar a kamery, ktoré monitorujú okolitý svet, a počítač so softvérovými modulmi, ktoré umožňujú bezpečnú jazdu. Práve táto technológia sa už v roku 2021 objaví v automobiloch značiek Hyundai a Kia, vtedy má totiž koncern záujem uviesť do predaja automobily schopné automatickej jazdy úrovne 4. Do určitej miery má už technológie pre autonómnu jazdu Hyundai aj dnes. Už v roku 2017 demonštroval takéto technológie na modeli Ioniq v mestskom prostredí v Las Vegas. Prvé autonómne autá od Hyundaiu však budú spočiatku využívané ako taxíky v inteligentných mestách.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »