Osram vytvoril svetlomety, ktoré premietajú animácie a zvýrazňujú okraje cesty

Nové riešenie od spoločného podniku Osram Continental sa pripravuje na predaj, ale bude poriadne drahé.
Vydané  Text: 
Osram Continental μLED pravdepodobne zásadným spôsobom inovuje automobilový priemysel. Predstavitelia značky nám možnosti novej technológie predviedli na upravenom vozidle značky Audi v podobe prototypu, ale svetlomety s projekčnou technológiou mieni v dohľadnej dobe uviesť do komerčného predaja. Riešenie od spoločnosti Osram Continental využíva dovedna 8-tisíc svetelných bodov pozostávajúcich z rozmerovo úsporných LED diód s vysokým svetelným výkonom, ktorý prostredníctvom optiky premieta na vzdialenosť do 25 metrov. Pýtali sme sa, či to nie je primálo, avšak podľa predstaviteľov značky je to ideál. „Na dlhšiu vzdialenosť nepotrebujete premietať, úlohu osvetľovania cesty preberajú konvenčné svetlomety,“ tvrdili.

Projekcia okrajov cesty na vzdialenosť 25 metrov

Možnosti uplatnenia svetiel s premietaním grafiky sú mimoriadne rozsiahle. Využitie nachádzajú aj v súčasných automobiloch, ale aj vo svete, ktorý už počíta s autonómnymi vozidlami. Tie by mali byť schopné určitým spôsobom komunikovať s chodcami, cyklistami a ostatnými účastníkmi cestnej premávky – práve projektorové svetlá by na tento účel slúžili výborne. Technológia totiž dokáže premietať aj priamo na vozovku, napríklad pokyny, že chodec môže prejsť cez cestu, lebo mu auto zastaví.  

microLED svetlomety sú schopné premietať aj animovanú grafiku

Prezentujúci zatiaľ projektorové svetlomety μLED ovládali prostredníctvom notebooku, aby poukázali na vysokú kvalitu a široké možnosti projekcie. Svetlomety dokonca zvládajú aj animovanú grafiku. Najviac nás zaujala projekcia súvisiaca s udržiavaním vozidla v jazdnom pruhu – ak začne vodič vybáčať z pruhu bez použitia smerovky, priamo na ceste pred ním sa objaví výstraha – blikajúci pruh. Je to intuitívne riešenie, ktorému porozumie každý a určitá alternatíva k súčasným head-up displejom.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia
„Jednou z možností je, aby sa priamo na cestu premietal aj odhad brzdnej dráhy,“ zaznelo na prezentácii, ale Osram Continental si nepripravil dynamickú demonštráciu takejto funkčnosti. Kedy bude technológia v komerčnom predaji? „Aktuálne prebiehajú rokovania s partnermi, ale nevieme vám povedať, kedy technológia príde na trh. Nemôžeme hovoriť ani o cene, ale uvažujme o tisícoch eur za jeden svetlomet,“ povedal pre Ecomoto.sk jeden z prezentujúcich na otázku, či má Osram Continental ambície tento prototyp v skorej dobe dostať na trh. Cena súčasného prototypu sa údajne pohybuje na úrovni okolo 100-tisíc eur, pretože zohľadňuje aj náklady na vývoj.   Za pozvanie na prezentáciu a zabezpečenie dopravy ďakujeme spoločnosti Continental.  




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.
  • SERVIS

    Inovatívny rad legálnych žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED W5W je dostupný už aj na Slovensku

  • ams OSRAM, svetový líder v oblasti optických riešení, rozšíril rodinu na Slovensku legálnych LED žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED o žiarovku W5W.

     Osvedčenie Ministerstva dopravy SR o vnútroštátnom typovom schválení komponentu je aktuálne udelené pre náhradné LED svetelné zdroje typu: H1-LED, H4-LED, H7-LED, H7-LED (24 V), a novo aj pre W5W-LED.