Toto nové kupé jazdí na veľmi netradičné palivo a na jednu nádrž prejde 1 200 kilometrov

Roland Gumpert Nathalie je zaujímavý koncept športového automobilu s moderným vzhľadom, ktorý jazdí na palivové články s metanolom.
Vydané  Text: 
Doba, kedy sa autá rozdeľovali na benzínové a naftové, je definitívne preč. Je síce pravdou, že prvý elektromobil vznikol ešte koncom 19. storočia a v roku 1900 údajne v Spojených štátoch jazdilo až 38 percent áut na elektrinu. Potom sa však vývojové centrá automobiliek upriamili na vylepšovanie spaľovacích motorov a až v priebehu poslednej dekády rastie tlak na nové spôsoby pohonu osobných automobilov. LPG, CNG, benzín, nafta, elektrina z batérií, vodík, teraz aj metanol. Na pohon osobného automobilu môže byť použité prakticky čokoľvek, čo ponúkne vysokú účinnosť, bezpečnosť a potenciál realizácie v celosvetovom meradle.
Jedným zo zaujímavých experimentov je práve spomínaný metanol, ktorý chce využíva športiak Roland Gumpert Nathalie. Vozidlo s hranatým dizajnom a karosárskym vyhotovením dvojdverového kupé je poháňané štyrmi elektromotormi, ktorých parametre sú veľmi pôsobivé. Maximálny výkon pohonného systému ako celku predstavuje až 700 kW (~800 k), na jedno „natankovanie“ dokáže prejsť vzdialenosť až 850 kilometrov pri konštantnej rýchlosti 80 km/h a v eko-móde až 1 200 kilometrov! Zrýchlenie z nuly na 100 km/h elektromobil dosiahne už za 2,5 sekundy a maximálna rýchlosť 306 km/h takisto vzbudzuje rešpekt. Sú takéto čísla vôbec reálne? Zatiaľ nám ostáva veriť výrobcovi, že o parametroch svojho koncepčného stroja neklame. Každé koleso je poháňané samostatným elektrickým motorom, športiak teda disponuje pohonom všetkých kolies.
Metanol ako palivo je skladované v palivových článkoch, v ktorých medzi anódou a katódou prebieha chemická reakcia. Vedľajším produktom tejto reakcie sú voda a oxid uhličitý, hlavným zámerom výrobcu je využívať emitované elektróny schopné cez ďalšie technológie poháňať elektrické motory. Údajne je takto možné dosiahnuť tak vysokú účinnosť, že dojazd vozidla môže v ideálnom prípade dosahovať neuveriteľných 1 200 kilometrov. Nepochybne veľmi dobrou správou súvisiacou s technológiou je rýchlosť dopĺňania paliva – trvá tri až päť minút, teda iba tak dlho ako tankovanie benzínu či nafty na bežnej čerpacej stanici. Metanol je najjednoduchší alifatický alkohol. Sumárny vzorec je CH₃OH a zaujímavosťou je, že vrie už pri 64,7 °C a skvapalňuje sa pri -97,6 °C.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Rozhovor

Milovník áut Craig Ramsay o autách, šoférovaní a hokeji: Ako si užil vlajkovú loď Škoda Superb?

  • Craig Ramsay, tréner našej hokejovej reprezentácie, mal ako jeden z prvých na Slovensku možnosť na týždeň otestovať úplne nový model Škoda Superb.

     V exkluzívnom rozhovore pre Škoda Storyboard prezradil, ako sa mu jazdilo, akým je šoférom, čo pre neho znamená svet áut a čo vlastne poháňa prvého muža našej hokejovej reprezentácie? Samozrejme, podelil sa aj o to, ako vidí šance na prípadný úspech jeho zverencov na blížiacich sa hokejových majstrovstvách sveta.
  • LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

    Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox.