Koniec spaľovacích motorov od VW dostal konkrétny dátum

Čakali sme ho všetci, ale že koniec príde tak skoro, je celkom veľkým prekvapením.
Vydané  Text: 
Vyzerá to tak, že nadnárodné automobilové koncerny skutočne zahodia za hlavu sto rokov vývoja spaľovacích motorov a nahradia ich ešte staršou technológiou – elektropohonom. Prvý automobil s elektrickým pohonom totiž vznikol ešte v roku 1881 a podpísal sa pod neho Gustave Trouvé, automobil so spaľovacím pohonom od Karla Friedricha Benza potom v roku 1885. Elektrifikácia pohonov naberá na obrátkach aj napriek tomu, že kritické hlasy dôrazne pripomínajú zásadné obmedzenia, ktoré elektrifikácia pohonu prinesie do života bežných ľudí i celého priemyslu a upozorňujú na otáznu všeobecnú uhlíkovú stopu elektromobilov.

Test elektromobilu Volkswagen e-Golf: Žiadne experimenty – výborný výsledok!

Elektrický e-Golf prešiel modernizáciou, ktorá mu dopriala vyšší výkon i dlhší dojazd. Výrobca tak odstránil najväčšiu slabinu svojho elektromobilu a spravila z neho praktické vozidlo na každý deň aj pre ľudí, ktorým elektromobily doteraz nechutili. Alfa a omega elektrického Golfu je perfektne zvládnutá podobnosť s konvenčnými autami s benzínovým motorom.

V ústrety elektrickej budúcnosti už nejaký čas ťaží aj nemecký Volkswagen a značky, ktoré spadajú pod jeho strechu. Je pravda, že nedávna kauza Dieselgate otriasla dôveryhodnosťou značky, avšak nemožno jej uprieť schopnosť vyvíjať skvelé motory na benzín i naftu. Vedeli sme, že v kontexte súčasných európskych ekologických tlakov raz príde doba, keď spaľovacie motory povedia svoje posledné slovo a objavia sa v poslednej generácii, ale nečakali sme, že to bude takto skoro. **Ďalšia generácia spaľovacích motorov od VW bude poslednou**, ktorú nemecký automobilový koncern uvedie. Nová generácia bude uvedená v roku 2026 a potom sa značka sústredí na vývoj a výrobu výhradne „CO2 neutrálnych pohonov“, tvrdí Bloomberg, ktorý cituje strategického šéfa Volkswagenu **Michaela Josta**. Lenže Jost pre Bloomberg zároveň dodáva, že automobily s benzínovým a naftovým motorom od Volkswagenu budú na niektorých trhoch v predaji aj po roku 2050. Bude sa jednať o regióny s nedostatočnou infraštruktúrou nabíjacích staníc a tam, kde je využívanie elektrického pohonu neefektívne. Problém so zvýšenými emisiami naftových motorov chce Volkswagen riešiť výrobou ešte čistejších motorov, uvádza Jost a pripomína, že boj so skleníkovými plynmi je beh na dlhú vzdialenosť. Upustenie od výroby a vývoja spaľovacích motorov, bez ohľadu na typ paliva, je prirodzeným vyústením súčasného vývoja. Už o rok sa začne vyrábať elektrický model VW I.D. Neo hatchback a zaujme pozíciu elektrickej prvotiny v portfóliu značky. Tá síce ponúka elektromobily aj dnes, sú ale odvodené od konvenčných modelov so spaľovacím pohonom (napr. e-Golf, e-Up!). Projekt I.D. bude stavaný pre výlučne elektrické pohony od základu a s jeho uplatňovaním sa počíta nielen v Európe, ale vo veľkej miere aj v Číne.

Test Renault ZOE Z.E. R90 Intens: Skutočne presvedčivý

Toľko radosti z jazdy! Malý elektromobil Renault Zoe je obratný, šikovný, teda ideálny do mesta. A praktický dojazd dosahuje skvelých 300 km!




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox. 
  • Slovensko

    Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.
  • Dopravná poradňa

    Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.