Najbezpečnejšie auto sveta podľa Američanov? Predsa to americké!

Crash testy NHTSA odhalili, že Tesla Model 3 v bezpečnosti prekonáva aj doterajších lídrov Model S a Model X.
Vydané  Text: 
Ilustračné foto
Tesla má dôvod na radosť. Jej elektromobil Model 3 prešiel crash testami a skúškami bezpečnosti v NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration), čo je ekvivalent nášho európskeho EuroNCAP a získal maximálne možné hodnotenie. Pre americkú automobilku je to konečne pozitívna správa, pretože v poslednom čase sa v súvislosti s ňou dozvedáme skôr o nesprávnych mediálnych vyjadreniach jej zakladateľa, o jeho zosadení z niektorej z funkcií či o neschopnosti vyrábať dostatočné množstvo vozidiel. Podľa NHTSA je Tesla Model 3 vôbec najbezpečnejším automobilom, aké kedy testovali. Zjednodušene by sa tak dalo tvrdiť, že Tesla Model 3 je najbezpečnejšie auto sveta, avšak s ohľadom na skutočnosť, že nie všetky automobily sa v USA podrobujú uvedeným testom. O tejto pozitívnej správe sa stihol zmieniť aj Elon Musk na svojom účte na Twitteri.
Elektrický Model 3 sa v testoch ukázal ako maximálne bezpečný už v základnej výbave, pretože tá obsahuje kompletnú paletu asistečných systémov a prvkov bezpečnosti. Laicky povedané, pri Tesle si nemusíte doplácať za to, aby ste mali bezpečnejšie auto. Prax a testy európskeho EuroNCAP poukazujú na to, že rovnaký automobil v základnej výbave reálne získava o jednu alebo až dve hviezdičky hodnotenia menej ako vo vyššej výbave. Je to prirodzené, pretože príplatková výbava obsahuje aj také technológie, ktoré reálne bezpečnosť zvyšujú. Jedná sa napríklad o rôznych predkolíznych asistentov, núdzové brzdenia, zadný výstražný systém a podobne. Prvé miesto v bezpečnosti automobilov po novom obsadila Tesla Model 3, lenže ani predtým nemala Tesla dôvod na vrásky na čele. NHTSA už predtým označila jej Model S a Model X za najbezpečnejšie autá, aké kedy testovala. Napriek veľkolepému výsledku nárazových testov sa odhalilo, že nejakú tú nebezpečnú stránku Model 3 predsa len má. **Pri nárazoch totiž dochádzalo k porušeniu lítium-iónových akumulátorov, ktoré začali po reakcii s kyslíkom reťazovo horieť**. O tomto závažnom zistení sme informovali ešte koncom septembera v samostatnom príspevku, ktorý vám rozhodne odporúčame prečítať:

VIDEO: Najmenšia Tesla excelovala v nárazových testoch ! Tento vážny problém však neodstránili

Ďalšia Tesla, ktorá po náraze do testovacej prekážky zvládla ochrániť cestujúcich a získala fantastické hodnotenie. Technologický svet oslavuje, my však máme vážne obavy. Rovnako dobré hodnotenia totiž získali aj luxusnejší Model S a veľký crossover Model X, **napriek tomu v týchto autách zomierali ľudia aj pri menej vážnych nehodách.** Prečo? **Pri nárazoch totiž dochádzalo k porušeniu lítium-iónových akumulátorov, ktoré začali... Prečítať celé








Pokračujte na ďalší príspevok »



LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox.