Najlepšiu Toyotu sveta u nás nekúpite. Sedan Crown sa dočkal svojej 15. generácie

Špičkový sedan oslavuje už 63 rokov a je zbierkou najlepšej japonskej techniky. Tá sa dostane aj k nám.
Vydané  Text: 
### Nová generácia vlajkového sedanu japonskej automobilky na domácom trhu Toyota Crown kumuluje všetky najmodernejšie technológie značky – architektúru TNGA, hybridný pohon štvrtej generácie, balík Toyota Safety Sense na zvýšenie bezpečnosti, komfort používania vozidla na základe výmeny informácií v cloude a umelej inteligencie. Práve teraz debutuje v domácich autosalónoch. Od premiéry prvej generácie v roku 1955 je Toyota Crown v Japonsku symbolom inovatívnosti. V roku 1987 sa v ôsmej generácii modelu objavil trakčný systém a v roku 1991 vo výbave deviatej generácie antiblokovací systém ABS. Najnovšie technológie sa do výbavy Toyoty Crown mnohokrát dostali skôr, ako sa objavili u iných modelov. Vlajkový sedan Crown 15. generácie je v štandarde vybavený modulom automatickej výmeny údajov DCM. Trvalé pripojenie cez bezdrôtovú sieť predstavuje novú úroveň vzťahu medzi vozidlom a používateľmi. Nové služby založené na výmene údajov v reálnom čase sú zamerané na vyššiu bezpečnosť, komfort a pohodlie pri používaní vozidla.
## Ďalšia generácia Toyota Safety Sense Štandardné vybavenie modelu Crown zahŕňa úplne novú zostavu systémov aktívnej bezpečnosti Toyota Safety Sense druhej generácie. Menší modul so zabudovanými kamerami a radarovým senzorom so zvýšenou citlivosťou a dosahom rozširuje funkčnosť systému predchádzania kolíziám o detekciu cyklistov cez deň a chodcov aj v noci. Zvyšuje tiež účinnosť systému udržania vozidla v jazdnom pruhu tým, že koreluje detekciu trate na vozovke s pôsobením aktívneho tempomatu. Toyota Crown je vybavená aj funkciou automatického brzdenia počas manévrovania na parkovisku.
## Nové informačné technológie Pripojenie vozidla k internetu sprístupňuje vodičovi riešenia ako je HELPNET – systém, ktorý automaticky informuje o nehode pohotovostné služby a e-Care. Prostredníctvom neho tiež predajca na základe údajov z vozidla informuje klienta, kedy je optimálny čas na servis vozidla. Služba Toyota’s Operator Service poskytuje automatický kontakt s operátorom prostredníctvom multimediálneho systému vozidla. Operátor pomáha pri používaní navigácie a poskytuje vodičovi podporu v núdzovej situácii. Ďalším moderným riešením, ktoré zvyšuje bezpečnosť, je systém ITS Connect, v rámci ktorého si vozidlá aj infraštruktúra cestnej premávky (napr. semafory) vymieňajú informácie, aby zabránili kolíziám. Ďalší systém Passable Route Map zasa označuje únikové cesty počas prírodných katastrof.
## Testovaná na Nürburgringu Nová Toyota Crown bola postavená na architektúre TNGA. Jej jazdné vlastnosti testovali a zdokonaľovali na známej nemeckej pretekárskej trati Nürburgring, ktorá je považovaná za najťažšiu na svete. Vďaka platforme TNGA má vozidlo nižšie umiestnené ťažisko, špeciálne zavesenie kolies prednej a zadnej nápravy zvyšuje pocit istoty pri riadení.








Pokračujte na ďalší príspevok »