Elektrické BMW X3 je na ceste, výrobca spojil elektromotor, prevodovku aj elektroniku do jedného komponentu

Piata generácia elektrického pohonu od BMW umožní, aby sa inštaloval aj do konvenčných modelov. Prvým z nich bude esúvečko X3, volať sa bude iX3.
Vydané  Text: 
Značku „BMW i“ poznáme nielen pre jej moderný elektrický, prípadne hybridný pohon, ale aj pre odvážny dizajn. Modely i3 aj i8 sú nielen drahé, ale vizuálne tak nápadné, že to môže niekoho odradiť a prinútiť, aby hľadal elektrifikované autá u konkurencie. BMW možno aj práve preto rozhodlo, že novú generáciu svojich elektrických pohonov bude inštalovať aj do súčasných konvečných modelov, prvým z nich bude esúvečko X3. Novinka, ktorá nesie názov iX3, je k dnešnému dňu považovaná za koncept, ale jej eventuálnu výrobu a predaj vidíme pomerne reálne. Nová flexibilná architektúra elektrického pohonu od BMW umožné aj to, aby sa inštalovala do už vyrábajúcich sa modelov, i keď nejakými zmenami musel koncept predsa len prejsť. BMW iX3 dostalo napríklad špeciálnu zadnú nápravnicu a upravený podvozok. Elektromotor, prevodovku a výkonovú elektroniku sa podarilo zjednotiť do jedného komponentu a tak sa dá oveľa jednoduchšie zapracovať do rôznych druhov vozidiel.
„Svetová premiéra štúdie BMW Concept iX3 otvára novú kapitolu v rámci elektrifikačnej stratégie spoločnosti BMW Group. Súčasťou budúcnosti bude ďalší vývoj flexibilnej konštrukcie vozidla pre všetky druhy pohonu predných, zadných aj všetkých kolies. Vydláždi sa tak cesta pre to, aby vozidlá všetkých značiek spoločnosti mohli dostať rôzne druhy pohonu. To znamená, že do akéhokoľvek modelu sa na základe požiadaviek bude dať zabudovať spaľovací motor, nabíjateľný plug-in hybridný pohon alebo plne elektrický pohon,“ uvádza BMW Group vo svojej tlačovej správe k novinke. Modulárna konštrukcia sa využíva aj pri vývoji ďalšej generácie vysokonapäťových batérií.
Komponenty pohonu eDrive sa vyrábajú v závodoch v mestách Dingolfing (Nemecko), Šen-jang (Čína) a Spartanburg v USA. Závod spoločnosti BMW Group v meste Dingolfing zohráva vedúcu rolu ako centrum celej siete, kde sa zbierajú expertízy a skúsenosti s elektrickým pohonom. Spoločný výrobný závod BMW Brilliance Automotive v čínskom meste Šen-jang bude zabezpečovať sériovú výrobu modelu vychádzajúceho z aktuálnej štúdie BMW Concept iX3.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.