Úplne nová VW Jetta: nižšia cena, digitálna palubovka, náladové osvetlenie a dizajn podobný Arteonu!

AKTUALIZOVANÉ 16/1/2018: Na novú Jettu sme čakali dlho. A ešte si aj počkáme – najprv sa predaje spustia v USA, potom príde na rad aj Európa.
Vydané  Text: 

Ak sa vám páčia kompaktné sedany, potom budete z novej Jetty priam vo vytŕžení! Veď novinka preberá dizajnové prvky z veľkého štvordverového kupé Arteon, má krásny interiér s digitálnou palubovkou a ambientným osvetlením, panoramatickú strechu, LED svetlá a stojí na modernom koncernovom podvozku MQB.

Kľúčové info k novému VW Jetta (modelový rok 2019):

• stojí na ľahkom podvozku MQB;
• podporuje digitálnu palubovku Virtual Cockpit display;
• je širšia, vyššia a dlhšia, zväčšil sa rázvor kolies;
• predaj sa spúšťa v USA, neskôr v roku Európe;
• cena pre USA je nižšia ako u odchádzajúcej generácie;
• v Európe bude zdieľať motory a prevodovky s novým Golfom;
• ponúkne farebne nastaviteľné osvetlenie interiéru a LED svetlá;

Za celú dobu existencie modelu Jetta (od 1979) sa ho predalo viac ako **17 miliónov kusov**, z toho 3,2 milióna na severoamerickom trhu. Tam je Jetta mimoriadne populárna a hoci figuruje aj v slovenskej ponuke Volkswagenu, nové kusy na našich cestách nevídame tak často. Respektíve možno aj áno, ale aj tie nové vyzerajú už trocha zastaralo. **Nová Jetta je naozaj krásna** a pútavá, má šancu opäť podporiť záujem o kompaktné sedany. Avšak nie u nás – do Európy novinka vôbec nezamieri, bude určená iba pre Ameriku! Nová Jetta stojí na podvozkovej platforme MQB, ktorú Volkswagen využíva naprieč širokým spektrom modelov, typov automobilov a značiek. Pre sedan to bude znamenať generačné **zníženie hmotnosti** a veríme, že aj pozitívny vplyv na jeho dynamiku a jazdné vlastnosti. Nová Jetta bude tiež **širšia a vyššia, rázvor kolies vzrástol** z 265,2 na 268,5 cm.
Volkswagen Jetta novej generácie ponúkne aj pomerne **bohatú výbavu bezpečnosti**, napríklad: upozornenie na hroziacu zrážku a automatické brzdenie (Front Assist), sledovanie slepého uhla, funkciu Rear Traffic Alert, adaptívny tempomat s možnosťou doplnenia o funkciu úplného zastavenia a rozbehnutia sa, automatické diaľkové svetlomety a upozornenie na opustenie jazdného pruhu. V USA nová Jetta debutuje s jedným benzínovým motorom 1.4 TSI s výkonom 147 koní a maximálnym krútiacim momentom 249 Nm. Štandardom je manuálna prevodovka a pohon predných kolies. Za príplatok si Američania môžu vybrať 8-stupňovú automatiku. Počas prezentácie oznámila skoré spustenie predaja variantu Jetta GLI so silnejším motorom. Na európskom a našom trhu bude Jetta **zdieľať motory a prevodovky s Golfom**. **Cena** na americkom trhu bude prekvapivo nižšia ako u odchádzajúcej generácie, najmenej však 18 545 amerických dolárov. O cenách na európskom trhu zatiaľ nevieme nič, avšak pochybujeme, že by bola nižšia ako cena odchádzajúcej verzie. U nás sa Jetta dopredáva za ceny od 15 330 € (platí pre verziu Jetta 1.2 TSI BlueMotion Technology 6st. manuál 77 kW) a vyššie.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox. 
  • Slovensko

    Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.