Nový Rolls-Royce Phantom VIII je… naozaj to takto Briti chceli?!

Je najtichším autom na svete, pod kapotou má pritom vyše 6-litrový dvanásťvalec!
Vydané  Text: 
Rolls-Royce Phantom VIII (2018)


Prvý Phantom bol na trh uvedený v roku 1925, kedy nahradil model Silver Ghost. Nový Phantom, najluxusnejšie z luxusných áut, dnes predstavujeme v jeho 8. generácii. To znamená, že životný cyklus jednej generácie je približne 15 rokov, čo je v automobilovom svete niečo nevídané.

Áno, je to stále ten istý slávny a neohrozený Phantom, ale s mierne odlišnou vizážou. Pôsobí skôr ako koncept, ako auto z filmu z blízkej budúcnosti. Dizajnéri však musia pozerať vpred, odhadovať trendy a vlastnými rukami ich vytvárať. Preto sa na nový Rolls-Royce Phantom môžeme pozerať cez prsty, avšak iba do chvíle, kedy sa jeho nový dizajn stane štandardom.

Osmičke však zatiaľ nevieme mu však prísť na chuť. Nadväzuje na koncept 103EX z minulého roka, ktorý Rolls-Royce publikoval pod hlavičkou koncernovej stratégie VISION NEXT 100.

Rolls-Royce Phantom VIII (2018)


Najtichšie auto na svete

Na limuzíne limuzín sa nachádza až 130 kilogramov zvukovej izolácie, ktorá sa stará o to, že motor nie je počuť. Vraj je to najtichšie auto so spaľovacím motorom na svete, pod jeho prednou kapotou pritom pracuje 6,75-litrový dvanásťvalec V12! Motor dosahuje maximálny výkon 420kW a krútiaci moment až 900 Nm, vodič ho ovláda prostredníctvom 8-stupňovej automatickej prevodovky ZF.

V rýchlosti 100 km/h je podľa slov automobilky až o 10 percent tichší ako jeho predchodca.

Rolls-Royce Phantom VIII (2018)
Rolls-Royce Phantom VIII (2018)
Rolls-Royce Phantom VIII (2018)


Prvenstvo si nový Phantom drží aj v technologickej vyspelosti. Ide o vôbec najvyspelejší Rolls-Royce všetkých čias a jeho „Electronic Architecture“ je všeobecne najväčším komponentom, aký kedy BMW Group vyvíjalo. Do tejto architektúry sa počíta všetko od senzorov, kamier, osvetlenia a bezpečnostných systémov až po palubné Wi-Fi.

Limuzína je postavená na takzvanej architektúre luxusu, čo znamená, že záujmy dizajnérov a konštruktérov sa uberali rovnakým smerom: dopriať pasažierom čo najviac luxusu, komfortu, bezpečnosti, technologickej vyspelosti a pocitu exkluzivity. To všetko sa značke Rolls-Royce darí už celé desaťročia.

Základom „Architecture of Luxury“ je však v prvom rade hliníková konštrukcia, ktorá je univerzálna pre všetky nadchádzajúce vozidlá značky, vrátane SUV-čka s názvom Cullinan. Bude na nej postavená aj budúca rodina modelov Ghost a eventuálne aj ďalšie menšie automobily.

Rolls-Royce Phantom VIII (2018)
Rolls-Royce Phantom VIII (2018)





Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »