Krok vedľa alebo senzácia? Takúto prevodovku ste ešte nevideli!

Toyota GR HV Sports Concept je pôsobivý automobil, ktorý kombinuje športový charakter s moderným pohonom 21. storočia. Jeho dizajn však nápadne pripomína ten, ktorý bol typický pre 90. roky 20. storočia.
Vydané  Text: 
Koncepčný automobil Toyota GR HV Sports s hybridným pohonom sa predvedie na autosalóne v Tokiu, mal by sa zaradiť medzi zaujímavejšie premiéry tejto automobilky. Spoločne s týmto konceptom prevedie aj Tj Cruiser Concept a „japonský Rolls-Royce“ Toyota Century.



Pohon vozidla je zabezpečený prostredníctvom systému THS-R (Toyota Hybrid System-Racing), ktorý možno nájsť aj v pretekárskom špeciáli Toyota Gazoo TS050 Hybrid. Toyota vo svojej krátkej medzinárodnej správe uvádza, že ide o rýdzo športový automobil s dôrazom na ekologickú prevádzku, má atypické spracovanie karosérie, dvojicu dverí, miesto pre dvoch pasažierov vrátane vodiča a excentrické detaily pri pohľade z profilu (najmä predok a zadok).



Interiér konceptu je výrazne športový, popri základovej čiernej obsiahol červené akcenty. Kuriózna je prevodovka – v koncepte je namontovaná automatika, avšak medzi jednotlivými stupňami P, N, R a D sa prepína samostatnými tlačidlami na stredovej konzole. K dispozícii je aj zvýraznené tlačidlo M, ktoré prepne automatickú prevodovku do režimu manuálneho radenia, avšak s klasikou schémou manuálnej prevodovky. Vskutku netypické a zaujímavé riešenie – a páči sa nám!

A kde má auto štartovacie tlačidlo? No predsa pod vyklápacou hlavou radiacej páky!





Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Rozhovor

Milovník áut Craig Ramsay o autách, šoférovaní a hokeji: Ako si užil vlajkovú loď Škoda Superb?

  • Craig Ramsay, tréner našej hokejovej reprezentácie, mal ako jeden z prvých na Slovensku možnosť na týždeň otestovať úplne nový model Škoda Superb.

     V exkluzívnom rozhovore pre Škoda Storyboard prezradil, ako sa mu jazdilo, akým je šoférom, čo pre neho znamená svet áut a čo vlastne poháňa prvého muža našej hokejovej reprezentácie? Samozrejme, podelil sa aj o to, ako vidí šance na prípadný úspech jeho zverencov na blížiacich sa hokejových majstrovstvách sveta.
  • LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

    Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox.