Volkswagen zvoláva až 4,86 ​​milióna áut, na vine sú opäť japonské airbagy

Na zvolávaciu akciu má čas do marca 2018, dovtedy sa majitelia áut v Číne budú musieť zmieriť s možnými rizikami.
Vydané  Text: 
airbag, crash, crahtest

Zvolávacie akcie automobiliek pre vady v airbagoch nie sú vo svete ničím výnimočným a Volkswagen tentokrát „doplatil“ na chyby, ktoré spravil japonský výrobca Takata. Takata je dodávateľom airbagov pre automobily značky Volkswagen a vážnosť nájdenej technickej chyby je natoľko vysoká, že výrobca bude musieť zvolať až 4,86 miliónov automobilov.



Kuriozitou je, že o tento príkaz sa postaral čínsky úrad pre dohľad nad kvalitou (AQSIQ), o ktorého existencii sme mnohí doteraz ani netušili. Čo tento úrad robí so skutočnosťou, že sa v krajine vyrábajú lacné nekvalitné a nebezpečné kópie európskych automobilov?

Volkswagen na čínskom trhu nepôsobí samostatne, ale v spolupráci s firmami SAIC a FAW. 2,4 milióna automobilov patrí do portfólia spolupráce so SAICC, zvyšné Volkswagen vyrába a predáva v spolupráci s FAW.

Ovplyvnené sú milióny áut na celom svete

Problémy s airbagmi japonskej značky Takata nie sú ojedinelé, potýkajú sa s nimi aj iné automobilky. Napríklad Toyota, Ford, Honda, Nissan a BMW boli vo februári tohto roka terčom súdnej žaloby s tvrdením, že akceptovali riziká len preto, aby ušetrili výrobné náklady (zdroj).

Bol to však iba dôsledok masívnej celosvetovej zvolávacej akcie, ktorej dôvodom sú práve airbagy Takata. Iba v Spojených štátoch je vraj ohrozených až 42 miliónov automobilov snáď všetkých značiek: BMW, Audi, Acura, Daimler, Dodge, Chevrolet, Buich, Cadillac, Land Rover, Mazda, Mercedes-Benz, Pontiac, Nissan, Saab, Subaru a dokonca aj taká preslávená Tesla. Kompletný zoznam značiek a modelov s chybou nájdete na webovej stránke Massive Takata Airbag Recall.

Airbagy značky Takata sú bežnou výbavou áut nielen v Číne, podľa odhadov je tam však nimi vybavených až 20 miliónov automobilov. Dodnes Čína eviduje 16 smrteľných nehôd, ktoré boli priamo spôsobené vybuchujúcim airbagom tejto značky. Celosvetovo sa odhady reálnych smrteľných nehôd v dôsledku nekorektného výbuchu airbagu šplhajú k číslu až 139.

Značka Takata tento rok vyhlásila bankrot v dôsledku práve uvedených skutočností.


Zdroj: VW muss in China fast fünf Millionen Autos zurückrufen









Pokračujte na ďalší príspevok »