Borgward Isabella predbieha dobu, je to Porsche Panamera 22. storočia

Vizionársky automobil Isabella sa v pretlaku noviniek z Frankfurtu trocha stráca, ale minútku času by ste mu venovať určite mali!
Vydané  Text: 
Automobilka Borgward stále nie je dosť známa ani napriek tomu, že v minulosti vyrábala populárne automobily a iba pár rokov dozadu oznámila oživenie svojho pôsobenia. Ešte v júli tohto roka sme písali samostatný článok Čo sa stalo s automobilkou Borgward? Má dobré správy, v ktorom sme sa zmienili o tom, že nemecký Borgward dostal povolenie nasadiť predávať BX7 v Európe. Pokračuje tak v rozširovaní značky späť do Európy po tom, čo automobilka vyrobila a predala 50-tisíc kusov nového SUV v Číne.



Najnovšie správy o nemeckej značke automobilov sa týkajú koncepčného automobilu s lahodným dizajnom karosérie. Vzdialene pripomína Porsche Panamera a pri pohľade na detaily môžeme usúdiť iba to, že sa pozeráme na Panameru 22. storočia!

Borgward Isabella nemá B-stĺpiky karosérie, bočné dvere majú jedinečný princíp otvárania, respektíve vysúvania, interiér ladený do bielej, červenej a čiernej je gýčový, nápadný, nápaditý a predovšetkým nezrealizovateľný. Na prezentačných fotografiách ale vyzerá skvostne, celý automobil Isabella budí dojem klenotu automobilového priemyslu.

Koncept predstavený na autosalóne IAA vo Frankfurte nad Mohanom nadväzuje na model Borgward Isabella z 50. rokov 20. storočia.

Borgward Isabella koncept 2017 vs. Isabella kupé z roku 1954


Automobilka Borgward vznikla v roku 1929, avšak v roku 1963 stroskotala kvôli bankrotu. Znovuoživená bola potom v roku 2008 a prvý koncept BX70 uviedla v roku 2015. Za týmto nečakaným obratom stojí čínsky kapitál, čím sa vysvetľuje aj to, prečo Nemci začali predávať práve v Číne ako na prvom trhu. Okrem 7-miestneho BX7 automobilka v Číne predáva aj menšie 5-miestne SUV BX5.






Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »