Vedia prejsť 2500 km na liter paliva, ale s nulovým komfortom a bezpečnosťou

Experimentálne vozidlá od študentov z celého sveta majú za cieľ extrémne redukovať spotrebu paliva. Jazdiť pritom môžu na elektrinu, plyn, aj štandardné tekuté palivá.
Vydané  Text: 
Štart pretekov Shell Eco-marathon 2017 s účasťou slovenských tímov

Vyzerajú futuristicky a občas je ťažko určiť, či sú automobilom alebo skôr trojkolkou. Ekologické a superúsporné vozidlá z dielní aj slovenských študentov sú demonštráciou toho, že aj na Slovensku sa uskutočňuje pokrok v oblasti ekonomickej a ekologickej dopravy. **2 503 kilometrov na jeden liter paliva** udáva priemernú spotrebu **0,00039 l/100 km**. To je údaj, ktorý by sa páčil každému z nás, v reálnych podmienkach je však zatiaľ neuskutočniteľný. Predovšetkým nie v automobiloch na výlučne spaľovací pohon s hmotnosťou vyše tony. Tento unikátny výsledok sa podarilo dosiahnuť víťazovi tohtoročného Shell Eco-Marathonu, **francúzskemu tímu Microjoule-La Joliverie**.
Tím TUKE na Shell Eco-marathon 2017 (foto: Shell)

Ani Slováci však na tom nie sú zle – **košickým študentom z TUKE** v rámci rovnakých pretekov podarilo dosiahnuť spotrebu na úrovni iba 0,16 l/100 km. V praxi to znamená, že za jeden liter tradičného benzínu prešli 586 kilometrov. Tieto údaje sú orientačné, v skutočnosti tímy so svojimi experimentálnymi vozidlami tieto vzdialenosti neprešli – údaje o finálnej spotrebe sa prepočítavali podľa tej priemernej, ktorú vozidlá nadobudli počas pretekov.
Stredná priemyselná škola dopravná Trnava na Shell Eco-marathon 2017 (foto: Shell)

Ako uvádza Shell vo svojej oficiálnej správe, okrem košického tímu sa pretekov zúčastnili aj študenti **Strednej priemyselnej školy dopravnej v Trnave** a **Strojníckej fakulty STU v Bratislave**. Obidva tímy sa úspešne prebojovali do finále pretekov, prešli náročnou technickou kontrolou, ale nepodarilo sa im dosiahnuť meraný výsledok – nezajazdili ho v časovom limite, preto ich výsledok nebol oficiálne zaznamenaný. Košický tím sa zúčastnil súťaže už viac ako pätnásťkrát a ani študenti bratislavskej STU nie sú žiadni nováčikovia. Hlavnej časti súťaže sa zúčastnili už po piatykrát.
Tím STU Bratislava na Shell Eco-marathon 2017 (foto: Shell)

Úsporné študentské vozidlá na Shell Eco-marathon ešte v roku 2016 (foto: Shell)




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Rozhovor

Milovník áut Craig Ramsay o autách, šoférovaní a hokeji: Ako si užil vlajkovú loď Škoda Superb?

  • Craig Ramsay, tréner našej hokejovej reprezentácie, mal ako jeden z prvých na Slovensku možnosť na týždeň otestovať úplne nový model Škoda Superb.

     V exkluzívnom rozhovore pre Škoda Storyboard prezradil, ako sa mu jazdilo, akým je šoférom, čo pre neho znamená svet áut a čo vlastne poháňa prvého muža našej hokejovej reprezentácie? Samozrejme, podelil sa aj o to, ako vidí šance na prípadný úspech jeho zverencov na blížiacich sa hokejových majstrovstvách sveta.
  • LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

    Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox.