Servis

Ako rýchlo môžete jazdiť so strešným boxom a čo musíte spraviť počas prvých 50 km?

Strešné boxy sú skvelým riešením rozšírenia nákladného priestoru auta. Ich použitie však obnáša aj určité kompromisy.

Aká je povolená rýchlosť jazdy s boxom a aké sú nevýhody strešných boxov?
Vydané  Text: 

Používanie strešných boxov na automobiloch nie je sezónnou záležitosťou, avšak práve v letnom období ich na strechách áut vídavame častejšie. Motoristi majú strešné boxy v obľube preto, že umožňujú naplno využiť vnútorný batožinový priestor vozidla a odviezť ešte čosi navyše práve na streche. A toto „čosi“ nemusí byť vôbec málo, veď väčšie strešné boxy majú objem 630 litrov, čo je podstatne viac ako kufor bežného hatchbacku.

Dodajme, že všetky automobily neumožňujú montáž strešného boxu, pretože spravidla musia byť ich strechy vybavené mechanickými úchytkami pre pozdĺžne alebo priečne strešné nosiče. S problémom nedostupnosti takéhoto príslušenstva sa v minulosti stretávali napríklad majitelia elektromobilov, medzičasom sa však úchytky objavujú aj na nich. Téme ako si vybrať strešný nosič pre auto sme sa venovali v samostatnom príspevku.

Mať na streche auta strešný box obnáša mnohé výhody, ale aj obmedzenia. Napríklad, ak výška vozidla so strešným boxom presiahne 2,1 metra, môžete mať problém vojsť do parkovacích garáží nákupných centier. Nemenej dôležitým obmedzením je potreba prispôsobiť dynamiku jazdy tomu, že ťažisko vozidla je vyššie a náklad na streche je citlivý na odstredivú silu.

Inzercia

Advertisement

Čo však rýchlosť jazdy so strešným boxom? Môžete ísť so strešným boxom na diaľnicu a celé hodiny ísť rýchlo až do cieľovej destinácie?

Strešný box, ilustračná fotografia od Mercedes-AMG

Čo hovorí legislatíva

Na začiatok dobrá správa. Zákon o cestnej premávke č. 8/2009 ani Zákon o prevádzke vozidiel v cestnej premávke č. 106/2018 nestanovujú maximálnu rýchlosť pre jazdu so strešným boxom.

Inzercia

Autokluby a TÜV SÜD však radia nejazdiť rýchlejšie ako 130 km/h. Za žiadnych okolností by však nemala byť prekročená maximálna rýchlosť stanovená výrobcom boxu.

Pred vložením bezpečne zostavte

Skôr ako začnete, mali by ste sa ubezpečiť, že je strešný box nainštalovaný podľa pokynov výrobcu a bezpečne. Nedostatočné upevnenie môže rýchlo ohroziť ostatných účastníkov cestnej premávky aj vás – navyše, za nesprávne upevnený náklad môže službukonajúca policajná hliadka uložiť motoristovi pokutu ako u nás, tak v zahraničí.

Nedostatočne zabezpečené strešné boxy sa môžu rýchlo stať rizikom pre vás i ostatných účastníkov cestnej premávky v prípade neočakávaných brzdných manévrov a nehôd. Postupujte preto podľa pokynov výrobcu krok za krokom. Ak máte obavy o pevnosť spojov a vôbec celkové upevnenie, venujte celému procesu upevnenia zvýšenú pozornosť, dôkladne očistite kontaktné miesta a dbajte na dotiahnutie všetkých aretačných mechanizmov.

Požičaný strešný box

Požičať si strešný box od suseda môže byť zlý nápad. Upevňovacie prvky nosného systému môžu byť špecifické pre konkrétny model vozidla. Vodiči by si preto mali byť istí, že systém skutočne pasuje na ich auto. Moderné strešné systémy sú štandardizované podľa DIN 75302 alebo ISO 11154.

Je tiež dôležité zabezpečiť, aby box a jeho zaťaženie neprekročili maximálne zaťaženie strechy. Informácie o tom nájdete v návode na obsluhu auta, spravidla ide o 50 kg až 100 kg.

Táto hmotnosť má byť súčtom hmotností nosiča, strešného boxu a batožiny. Ak nemáte istotu o celkovej hmotnosti nákladu a príslušenstva, odvážte ich na obyčajnej váhe, ktorú máte v kúpeľni.

Strešný box, ilustračné foto od Ford

Ako správne naložiť strešný box batožinou

Napriek tomu, že rôzni vodiči môžu mať rôzne metódy a skúsenosti, zrejme najlepšie je najprv strešný box umiestniť na strechu a až potom ho naložiť batožinou.

Pri nakladaní rozložte všetky kusy batožiny rovnomerne. Vyhnúť by ste sa mali najmä vysokej záťaži v prednej časti. Ťažké kusy batožiny je najlepšie uložiť do kufra auta.

Ďalej zabezpečte batožinu vyplnením hornej časti strešného boxu, napríklad funkčným oblečením. To znižuje škody spôsobené núdzovým brzdením a prevaľovaním nákladu v zákrutách a pri spomaľovaní. Ak chcete ešte väčšiu stabilitu, použite vo vnútri boxov napínacie popruhy alebo ochranné siete.

Keď už je box naložený

Hneď ako je strecha plne naložená, mali by ste skontrolovať tlak v pneumatikách a nastavenie svetlometov, aby nebola oslepená protiidúca premávka.

Čo je zvlášť dôležité, asi po 20 až 50 kilometroch by ste mali znovu skontrolovať upevnenia a v prípade potreby ich dotiahnuť. Takto minimalizujete riziko uvoľnenia. Ak zistíte, že mechanické spoje sa priebežne uvoľňujú, bude to vás informácia, že každých niekoľko desiatok kilometrov máte zastaviť a strešný box znova zabezpečiť.

Prispôsobte svoj jazdný štýl

Častým dôvodom dopravných nehôd na Slovensku naďalej ostáva notoricky známe „neprispôsobenie rýchlosti jazdy svojim schopnostiam, poveternostným podmienkam a stavu vozovky“. V prípade šoférovania auta so strešným boxom je potreba prispôsobenia štýlu jazdy rovnako dôležitá.

Strešná batožina môže mať zásadný vplyv na jazdné vlastnosti auta, predlžuje sa brzdná dráha a auto sa v zákrutách výraznejšie nakláňa. Strešný box je navyše aerodynamicky rušivým prvkom, do ktorého sa opiera vietor a môže sa podpísať pod zhoršenú stabilitu vozidla.

Nie je bežné, že by sa práve strešný box stal dôvodom dopravnej nehody, napriek tomu by ste význam miernejšieho jazdného štýlu nemali podceňovať.

Môže policajt pri bežnej kontrole prehľadať auto, otvoriť tašky či už zabalené darčeky? A vo vlaku?






ODPORÚČANÉ



Inzercia

Advertisement