SERVIS

Brutálne zmeny na trhu s pneumatikami – kedy nakupovať?

S príchodom chladnejšieho počasia sa zvyčajne vynára otázka: kedy by ste mali vymeniť pneumatiky za zimné?

Vydané  Text: 

V posledných rokoch sa motoristi museli vysporiadať s dostatočnými ťažkosťami a mnohí sa ani nerozhodli. Zimnú sezónu začali na letných pneumatikách, čím riskovali bezpečnosť seba a svojho vozidla. Tento rok sa však trendy zmenili a zimné pneumatiky je možné kúpiť lacnejšie ako pred rokom!

Každý si je vedomý inflačného nárastu cien, ale trh so zimnými pneumatikami sa mu nevyhol. K tomu sa pridalo aj narušenie dodávateľských reťazcov spôsobené ozbrojeným konfliktom na Ukrajine a epidémiou koronavírusu. Dostali sme sa do situácie, keď boli pneumatiky nielen drahé, ale u mnohých predajcov aj nedostupné. Toto obdobie sa však skončilo.

zimné pneumatiky gumywebshop | Zdroj: gumywebshop.sk

Gabriel Nagy, odborník zo spoločnosti gumywebshop.sk, upozornil, že situácia na trhu sa radikálne zmenila. Obnovili sa pôvodné dodávateľské reťazce, veľkoobchodníci doplnili svoje sklady a kupujúci majú na trhu vyjednávaciu pozíciu. V dôsledku toho začali ceny stagnovať a potom klesať. Inými slovami, ak sme minulý rok nákup zimnej pneumatiky odkladali, teraz to môžeme urobiť lacnejšie!

Naši odborníci tiež zdôraznili, že kľúčovým faktorom pri výbere pneumatík sú jazdné návyky. Ak nejazdíte často, nemusíte nutne siahnuť po prémiových značkách, pretože sa môže stať, že celú zimu nebudete jazdiť po zasnežených cestách. Na druhej strane, častí cestujúci, ktorí pravidelne jazdia v horách alebo po diaľnici, by sa nemali uspokojiť s lacnými zimnými pneumatikami.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Vždy by ste však mali myslieť na to, aby ste jazdili s vozidlom, ktoré je vybavené pre dané počasie a podmienky na ceste. Ak sa vám v zime stane nehoda s letnými pneumatikami alebo opotrebovanými zimnými pneumatikami (zákon povoľuje minimálnu hĺbku dezénu zimných pneumatík 3 mm), poisťovňa vám môže odmietnuť vyplatiť náhradu škody,“ dodáva Gabriel Nagy.









Pokračujte na ďalší príspevok »



Dopravná poradňa

Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.