PORADŇA O BEZPEČNOSTI

Bojovníci proti tme / Bezpečnosť na cestách

Pod tmou si možno predstaviť čokoľvek. My sa však budeme tentokrát sústrediť na tú, s ktorou sa stretávame na cestách.

Poradíme vám, ako bojovať proti skracujúcim sa dňom a tme, ktorá čochvíľa zaberie čoraz väčšiu časť dňa.
Vydané  Text: 

September je spolu s návratom do školských lavíc spojený aj so skracovaním dní. Ranné svetlo nás poteší neskôr a večerné stmievanie príde čoraz skôr.

K tomu sa pridá aj typické jesenné počasie – častejšie dažde, hmly, ranné mrazy, náhle zmeny počasia, keď sa v priebehu dňa vystrieda celá ponuka toho, čo nám jesenné počasie môže ponúknuť. Jednoducho, na cesty opäť prichádza to menej príjemné obdobie, keď heslo „vidieť a byť videný“ dostáva úplne nový rozmer.

Na všetky tieto nepríjemnosti existuje jednoduchý recept. Spravte všetko pre to, aby vás bolo čo najlepšie vidieť aj za zníženej viditeľnosti. Ísť v šere, tme, hustom daždi, prípadne hmle po zle osvetlenej alebo úplne neosvetlenej ceste, znamená výrazné zvýšenie rizika, že vás niekto prehliadne.

Platí to pre všetkých účastníkov cestnej premávky, od tých najzraniteľnejších, až po tých, ktorí môžu ľahko zraniť ostatných.

Chodci, e-kolobežkári, cyklisti, motocyklisti, vodiči áut, myslite na to, že čím lepšie vás budú ostatní účastníci cestnej premávky vidieť, o to skôr dokážu na vašu prítomnosť na ceste správne zareagovať. Tým prispejete k tomu, že sa všetci pokojne, spokojne a hlavne bezpečne dostanú domov.

Viditeľnosť tých najzraniteľnejších účastníkov cestnej premávky na cestách sa začína reflexnými prvkami. Verte, že niet pre vodiča nič horšieho, ako pri zhoršených svetelných podmienkach doslova hľadať na cestách chodcov a cyklistov. Šero, dážď a hmla dokážu skryť tmavo oblečené postavy chodcov alebo neosvetlených cyklistov či e-kolobežkárov lepšie ako najlepší kúzelníci. Pritom stačí používanie obyčajných reflexných pások, viest či kontrastného oblečenia s reflexnými prvkami a viditeľnosť sa radikálne zlepší. Vodič uvidí takéhoto chodca alebo cyklistu na vzdialenosť niekoľko sto metrov a dokáže ho dobre obísť.

Cyklisti majú na výber ešte viac možností. Okrem povinného funkčného a zapnutého osvetlenia vpredu aj vzadu existuje množstvo reflexných prvkov na rámy kolies, k tomu reflexné oblečenie a prilba, ktoré zaistia, že vodiči dostanú vizuálnu informáciu o jeho prítomnosti na ceste skôr, ako by mohla nastať nepríjemná situácia.

No a vodiči? Tým sa v priebehu tohto roka otvorila možnosť, aby si aj staršie vozidlá vybavili LED svetlometmi, ktoré dokážu veľmi účinne bojovať aj s naozaj zlými svetelnými podmienkami a vytvoriť taký svetelný kužeľ, vďaka ktorému dobre uvidia nielen ostatných účastníkov cestnej premávky, ale aj prípadnú zver pohybujúcu sa popri cestách. Pretože na jeseň jej bude so skorším stmievaním viac.

Pokiaľ si vyberáte nové vozidlo a vo vašom rozpočte sa nájde rezerva na príplatok v podobe nočného videnia, ktoré sa dostáva aj do cenovo dostupných modelov áut, spravíte pre bezpečnosť na cestách ďalší veľký krok.

Keď k tomu spolu s ohľaduplnou a opatrnou jazdou, prispôsobenou poveternostným podmienkam, pridáme dôkladné nastavenie svetlometov a včasnú výmenu letných pneumatík za zimné, spravíme všetci azda maximum pre zvýšenie bezpečnosti na našich cestách. Nech sa vždy všetci dostaneme do cieľa našej cesty v bezpečí.

 





Okolo áut a motoriek sa pohybujem odmalička, aj keď sme nikdy v rodine nemali Škodu 105/120. Za jeden z najväčších výkonov považujem generálku Žiguláka, ktorou sme s kamarátmi zložili praktickú maturitu na dopravnej priemyslovke. Na autách ma zaujímajú technické riešenia a inovácie, preto mi je ľúto, že v ostatnej dobe sa dozvedáme viac o konektivite a o mobilnom internete v autách než o novinkách v motoroch, nápravách a prevodovkách. Podľa mňa by auto malo mať charakter a aspoň trochu komunikovať s vodičom. Na autonómne jazdenie sa zatiaľ pozerám skepticky, aj keď časom môže byť riešením najmä v mestách. Baví ma cestovanie, komunikácia s ľuďmi a rozširovanie obzorov.




Pokračujte na ďalší príspevok »



LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox. 
  • Slovensko

    Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.