SERVIS / PORADŇA

Odomknutie auta správnou kombináciou potiahnutia kľučiek dverí je trik, ktorý vám zámočník ani automobilka neodporučia. Ako otvoriť auto aj bez kľúča?

Dôvod, prečo môže niekto potrebovať otvoriť auto bez kľúča, spočíva napríklad v jeho zabuchnutí v kufri.

Vydané  Text: 

Na internete môžete nájsť množstvo šikovných tipov, rád a návodov, ako používať svoje auto bezpečnejšie, praktickejšie, lacnejšie. My ich sledujeme a z času na čas spracujeme príspevok o tom, či je niektorá rada praktická alebo úplným nezmyslom. Ako príklady uveďme tieto príspevky:

Dnes sa budeme venovať odhaľovaniu triku, ako otvoriť zamknuté auto len pomocou správnej kombinácie poťahovania kľučiek dverí.

O čo ide? Ako odomknúť auto bez kľúča

Na webe 9GAG a ďalších sociálnych sieťach pred časom kolovalo video o tom, ako jednoducho sa dá odomknúť auto poťahovaním za dverové kľučky v správnom poradí. Istý pán na videu, ktorého nahrávala druhá osoba, ukázal spôsob, ako odomknúť starší Ford Mondeo.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Postupoval nasledovne: najprv trikrát potiahol za kľučku predných ľavých dverách, následne dvakrát na zadných ľavých dverách, potom trikrát na zadných pravých dverách a po poslednom jednom potiahnutí za kľučku pravých predných dverí sa automobil zdanlivo odomkol. Na začiatku videa sa objavuje v červenom poli zvýraznený text „How to open car doors without keys“ a po odomknutí text „MAGIC !!!“. Postup bol predvedený na vozidle s britskou poznávacou značkou a aj volant sa vo vozidle nachádzal na pravej strane.

Aj skúsenému motoristovi môže napadnúť myšlienka, že ide o vskutku praktický spôsob, ako odomknúť auto aj bez kľúča.

V tomto prípade je video iba zinscenované a o odomknutie automobilu sa postaral buď jeho hlavný protagonista, alebo osoba nahrávajúca video, pomocou diaľkového kľúča.

Funguje? Nie, ale zisťovali sme viac

Napriek tomu, že ide o evidentný žart s cieľom nazbierať sledovanosť (napokon demonštrovaný aj tým, že na sieti 9GAG je toto video v kategórii „idiots in cars“), zaujímalo nás, či sa dá takýto postup skutočne uplatniť pri odomykaní automobilov.

Po prehľadávaní automobilových manuálov k novým aj starším automobilom značiek Škoda, Volkswagen, Kia, Hyundai, SEAT, Volvo a Ford sme dospeli k záveru, že buď takáto funkcia odomykania automobilov týchto značiek neexistuje, alebo ju výrobca vo svojich manuáloch neuvádza.

S otázkou, či takéto triky skutočne nachádzajú uplatnenie v praxi, sme sa pýtali nášho „redakčného zámočníka“, ktorý sa profesionálne venuje otváraniu zamknutých áut.

Možno sú také postupy, ale ja som sa s tým ešte nestretol. Obyčajne si vystačím s mojím náradím, ale niektoré autá sa nedajú odomknúť zvnútra, vtedy je potrebný iný postup ako ten, čo spravili u vás,“ napísal zámočník, ktorý si neželal byť menovaný, ale jeho ponuku rýchlo nájdete cez vyhľadávač na internete.

Že sa dá vymknúť aj z nového auta, sme sa presvedčili iba nedávno na Hyundai Bayon, zhodou okolností na dovolenke v nedeľu na obed. Vtedy nám automobil odomkol zámočník venujúci sa otváraniu zamknutých áut s tým, že nepoužíval žiadne podobné triky, ale poctivý montážny nafukovací vak (vankúš) a vhodne zakrivenú tyč na odomknutie auta zvnútra.

Vyššie zmienené tvrdenie zámočníka nám napokon vtedy potvrdil aj technik autorizovaného servisu značky Hyundai v Liptovskom Mikuláši, ktorý ako jednu z alternatív bezpečného otvorenia vymknutého auta zmienil aj kontrolované rozbitie bočného okna.

Prečo sa nedajú odomykať takto ľahko?

Dôvod, prečo sa automobily nedajú odomknúť jednoducho správnou kombináciou potiahnutia kľučiek dverí alebo inou obdobnou metódou, je celkom prozaický: nemožno zlodejom poskytnúť takto jednoduchý návod, ako prekonať zabezpečenie vozidla. Tí majú svoje metódy, ktoré pri nových automobiloch súvisia najmä s funkciou bezkľúčového odomykania, zamykania a štartovania, známou ako keyless.

Možno by ale stálo za zváženie, či by nebolo používateľsky hodnotné mať možnosť nakonfigurovať si v nových automobiloch akúsi kombináciu úkonov, ktorou sa v núdzovej situácii bude dať automobil odomknúť aj bez kľúča a bez pripojenia na internet.

Totiž, nové automobily s príslušnou výbavou, ktoré majú trvalé pripojenie k internetu, možno odomykať na diaľku aj pomocou mobilnej aplikácie, ak ju má majiteľ vozidla nainštalovanú a autorizovanú.





Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »