SERVIS

Prespíte kdekoľvek / Stany na auto

Zobudiť sa uprostred lesa na lúke nemusí byť iba záležitosť zatĺkania kolíkov a hľadania rovnej plochy. Ide to aj oveľa pohodlnejšie a štýlovejšie. K tomu, ako si vybrať správny stan na strechu auta, nám dal päť tipov Peter Ocelík zo spoločnosti Autohaus.sk.

Vydané  Text:  Martin Šebesta

Kempovanie má mnoho tvárí. Od klasického stanu na lúke, cez karavany rôznych veľkostí, až po najnovší prístup so stanom na streche auta, prípadne na korbe pick-upu. Posledne menovaná možnosť vám otvára nové horizonty. Nemusíte hľadať kempy, rovné plochy a keď si vyberiete vhodnú výbavu, tak ani sprchu.

 

DOBRÝ ZÁKLAD

Poďme na to odspodu. Ak by ste potrebovali rovinu, vytvoríte si ju pomocou nájazdových rámp. O nosnosť strechy sa nemusíte obávať. Výrobcovia udávajú niečo medzi 80 až 100 kg, ide o dynamickú, čiže za jazdy. Vy však so stanom budete stáť. A vtedy stúpa nosnosť strechy 3-násobne. To je dosť na stan aj s posádkou. Na čo stan upevníte? Na akékoľvek priečne nosiče s presahom, ktoré poskytujú dostatočnú nosnosť pre samotný stan. Vzhľadom na obmedzenia pri niektorých autách odporúčame vopred konzultovať s odborníkom.

PRIESTRANNÝ MÄKKÝ STAN

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Najdostupnejšiu alternatívu predstavuje mäkký stan značiek Yakima alebo Thule, ktorý sa roztvorí ako kniha a poskytuje priestor pre dvoch až štyroch cestovateľov. Pri vyberaní veľkosti si zvoľte kapacitu o jednu osobu väčšiu oproti tomu, koľko vás bude. Priestor navyše určite oceníte. O miesto na spanie sa neobávajte, matrace majú dĺžku do 240 cm, takže pohodlne sa vyspia aj veľmi vysokí ľudia. Stan rozložíte približne do 10 minút, s praxou sa čas skráti. Pred dažďom vás ochráni doplnok v podobe nepremokavej krycej plachty.

 

Inzercia

Inzercia

STAN S PEVNOU ŠKRUPINOU

Ako napríklad úplná novinka značky Intrepid. Tí, ktorí sa s ním už stretli, si ho nevedia vynachváliť. Pohodlne sa do neho zmestia dvaja dospelí ľudia a medzi jeho hlavné výhody patria veľmi kompaktné rozmery v zloženom stave, rýchle rozkladanie aj skladanie (už do jednej minúty si užívate výhľad zo stanu) a vysoký vnútorný priestor, takže si v stane aj pohodlne sadnete. Oproti mäkkým stanom treba rátať s vyššou cenou.

NEVYHNUTNÉ DOPLNKY

Strešný stan vám zaručí nevšedné zážitky, no aj tie si môžete posunúť na vyššiu úroveň. Nevyhnutný doplnok predstavuje vrecko na topánky. To si pripevníte na rám pri vstupe do stanu a nerozmýšľate, kam s topánkami. Po celodennej túre neoceniteľné. LED pás vytvorí príjemné rozptýlené svetlo. Napája sa cez USB konektor z power banky. Závesná sieťka na oblečenie či drobnosti zvýši odkladacie možnosti v stane. K pohode prispieva antikondenzačná podložka. Umožňuje vetranie vzduchu pod matracom, čím zabraňuje vytváraniu vlhkosti.

GENIÁLNA SPRCHA

Riešiť sprchu v divočine nemusí byť jednoduché a vodopády na romantické umývanie tiež nie sú na každom rohu. Jednoduché riešenie predstavujú cestné sprchy Yakima s objemom od 15 do 38 litrov. Vďaka kompaktnej čiernej konštrukcii primontovanej na streche sa v nich voda cez deň zohreje a po natlakovaní hoc i malým prenosným kompresorom máte k dispozícii teplú vodu na komfortné sprchovanie, umývanie riadu či bicykla.





Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »