ECOMOTO

KIA EV6 zvládla najkrajšie preteky sveta ako najvýkonnejší elektromobil. 1000 Miglia Green 2023 bolo najdlhšie v histórii

Trasa viedla nevšedne pestrými lokalitami, ktoré preverili schopnosti elektromobilu.

Zaujímavosťou je, že dlhé denné úseky KIA EV6 prešla na jediné nabitie.
Celkovo šiesta pozícia značky Kia mohla dopadnúť lepšie, keby sa jej vydaril štart.
Vydané  Text: 

Preteky elektromobilov

„Najkrajšie preteky na svete“, 1000 Miglia, sú bezkonkurenčným testom vytrvalosti pre auto, vodiča a navigátora, ktorý vyžaduje výkon, presnosť a zručnosť, aby sa dosiahlo dobré skóre počas pretekov. 1000 Miglia Green je podkategóriou historickej udalosti, ktorá je otvorená len pre plne elektrické autá.

Kia EV6 GT absolvovala preteky 1000 Miglia Green 2023 s úspechom: skončila ako najvýkonnejšie elektrické vozidlo v pretekoch a celkovo šieste. Preteky sa skončili v sobotu 17. júna 2023.

Podujatie v roku 2023 bolo najdlhšie v takmer 100-ročnej histórii pretekov, trvalo päť dní a malo viac ako 2000 kilometrov. Nielenže bola Kia EV6 GT prvým kórejským autom, ktoré kedy súťažilo v 1000 Miglia Green, ale aj pár profesionálnych jazdcov Jade PaveleyRoss Leach bol jediným tímom, ktorý reprezentoval Veľkú Britániu v pretekoch.

Okrem toho bolo toto podujatie po prvýkrát, čo sa EV6 GT zúčastnil súťažných motoristických pretekov schválených FIA.

Dôležité je, že napriek značnej vzdialenosti a náročnosti ciest a rýchlostiam požadovaným pre preteky, každý z meraných úsekov prejdených počas podujatia bol dokončený na jedno nabitie auta. Nabíjalo sa pomocou Kia Charge a, ak to bolo možné, v hoteloch na konci každého dňa. Kia Charge ponúka prístup k viac ako 540 000 nabíjacím bodom v celej Európe, čo umožňuje jednoduchý prístup na jeden účet k veľkému počtu nabíjacích sietí a operátorov.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Kombinácia rýchlej jazdy 1000 Miglia Green za policajného sprievodu spolu s rýchlostnými skúškami na uzavretých cestách boli dokonalým testom pre overenie výkonu auta. Zrýchlenie z 0 na 100 km/h  prebehne už za 3,5 sekundy a oficiálna maximálna rýchlosť auta predstavuje 260 km/h. Vďaka tomu sa stal druhým najrýchlejším EV prihláseným do tohtoročných pretekov, zároveň najvýkonnejšie elektrické vozidlo v pretekoch a celkovo šieste.

Priebeh pretekov

Prvý deň podujatia odišli autá z Brescie v severnom Taliansku a potom prešli okolo jazera Garda, Verony a ďalej do Ferrary, kde sa skončila prvá etapa. Bohužiaľ, kvôli poruche časovacieho zariadenia, Kia Team odštartoval prvý deň neskôr a skončil celkovo na 11. mieste.

Druhý deň vodiči zdolávali stúpanie na vrchol San Marína, piatej najmenšej krajiny na svete, pričom prechádzali cez pohorie Apeniny cez intenzívne lejaky, ktoré sťažili podmienky pre jazdu. Bola to jedna z najdlhších etáp podujatia, ktorá začala v Cervia-Milano Marittima a skončila v Ríme. Vďaka zručnému riadeniu a navigácii Jade a Ross stúpali v tabuľke výsledkov a skončili druhý deň na deviatej pozícii.

Jeden z najmalebnejších úsekov preteku, tretí deň, prebiehal v toskánskych kopcoch a napokon skončil na námestí Piazza del Campo v meste Sienna. Jazdci ďalej stúpali do hôr, aby sa dostali do lyžiarskeho strediska v blízkosti Pistoie. Jazdci značky Kia sa dostali na na siedmu priečku ešte pred dokončením dňa v Parme.

Posledné dve najkratšie etapy viedli cez Alessandriu do Milána a potom z Milána do Brescie – talianskeho mesta kultúry spolu so susedným Bergamom, kde sa preteky skončili. Vďaka presnému načasovaniu a precíznemu ovládaniu auta sa pretekárom podarilo zvýšiť skóre a skončili na celkovom šiestom mieste.

 

 









Pokračujte na ďalší príspevok »



Dopravná poradňa

Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.