Batéria namiesto strešného boxu? Ford prišiel so zaujímavým riešením na predĺženie dojazdu elektromobilov

Ford sa experimentovania nebojí. Jeho najnovší patent popisuje strešný box, ktorý má úlohu obrovskej power banky.

Energia z nej by mohla byť použitá na predĺženie dojazdu či na iný účel.
Zatiaľ ide len o patent.
Vydané  Text: 

Súčasné elektrické autá svojim dojazdom začínajú pomaly, ale isto dobiehať klasické autá so spaľovacími motormi.

Energetická hustota batérií a manažment pohonu elektromobilov sa neustále zlepšuje, čoho priamym dôsledkom sú elektrické autá s čoraz väčším akčným rádiusom.

Americký Ford teraz prišiel so zaujímavým patentom, ktorý umožní nabíjať autá aj v odľahlých oblastiach. Samotná myšlienka pritom môže ukrývať veľké množstvo využití.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Ford chce experimentovať

Aj keď sa to môže zdať na prvý pohlaď trochu prehnané, Ford získal patent na uloženie batérie na strechu. Elektromobil by tak podľa zverejneného dokumentu mohol mať energiu uskladnenú v hlavnej batérii v podlahe a v záložnej na streche.

Náčrt k patentu detailnejšie popisuje SUV, ktoré má na streche upevnené niečo ako strešný box, slúžiaci na uskladnenie energie. V jednoduchosti tak môžeme povedať, že ide o batériu v klasickom strešnom boxe.

Ford testuje novinku, ktorou výrazne uľahčí život zdravotne znevýhodneným. V budúcnosti by mohla byť súčasťou každej nabíjacej stanice.

Ford prichádza s novinkou, ktorá môže mnohým zdravotne znevýhodneným majiteľom elektrických áut uľahčiť život. Automobilka totiž predstavila automatizované nabíjanie ovládané aplikáciou v smartfóne.

Avšak keď dôkladnejšie preskúmame patent, zistíme, že samotná technológia je predsa len o niečo komplikovanejšia. Strešný box totiž obsahuje viacero dodatočných technológií potrebných na správne fungovanie akumulátoru. Ide napríklad o špeciálne vzduchové vývody slúžiace na jeho chladenie.

Patent opisuje aj klapky, ktoré majú chrániť akumulátor pred vonkajšími vplyvmi, ako je voda, piesok či iné nečistoty. Kryt batérie je vystlaný špeciálnou polyuretánovou penou, aby sa dostatočne odvádzalo teplo z alebo do batérie.

Patent popisujúci umiestnenie batérie do strešného boxu. Zdroj: image-ppubs.uspto.gov

Viacero využití

V patente, ktorý bol oficiálne schválený 8. júna 2023 je popísaných viacero dôležitých detailov objasňujúcich fungovanie batériového strešného boxu Ford.

Aj keď sa to na prvý pohľad môže zdať trochu uletené, podobná technológia by mohla mať svoje využitie. Patent totiž popisuje jej použitie na off-road vozidle. Tým pádom je jasné, že by šlo skôr o záložný zdroj energie, než o plnohodnotnú batériu. Toto riešenie tak poskytuje hneď niekoľko možných využití. Jedným z nich je dodatočný energetický boost v prípade, že vozidlu dôjde v teréne energia. Druhým využitím je napríklad energetický zdroj počas kempovania.

V strešnom boxe sa má nachádzať samostatný tepelný manažment a ochrana batérie. Zdroj: image-ppubs.uspto.gov

Dnes už nie je problémom získavať energiu aj z hlavného akumulátoru, avšak pokiaľ sa nachádzate na odľahlom mieste bez pripojenia k sieti či prípadnej nabíjačky, energiu v hlavnej batérii míňať nechcete.

Na druhú stranu je však otázna kapacita akumulátoru v strešnom boxe. V súčasnosti totiž autá nemajú strechy, ktoré sú stavané na tak vysoké zaťaženie. A ako dobre vieme, batéria je jedným z najťažších komponentov elektromobilu. Keďže ide o príslušenstvo, nízka hmotnosť z hľadiska prípadnej inštalácie musí byť samozrejmosťou.

 

TEST FORD MUSTANG MACH-E: Naše skúsenosti s kontroverzným elektrickým Mustangom





Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »