Fotogaléria:Ford Fiesta ST už schádza z pásov

V Šanghaji predstavila mladoboleslavská automobilka svoj prvý elektromobil a parametrami útočí na tých najlepších. Podarí sa jej zosadiť Teslu z trónu?


Dnes došlo k predstaveniu kľúčového konceptu automobilky, ktorým nám chce Škoda priblížiť budúcnosť značky. Nielenže ide o prvý elektromobil, ale aj o prvé SUV-kupé. Tento koncept sa však už v roku 2020 pretaví do sériovej podoby s podobnými parametrami a dizajnom.

Samotný vzhľad konceptu možno označiť za podarený a SUVčka škodovke rozhodne idú. Vision E stojí na koncernovej platforme MEB, určenej výhradne pre elektromobily. Karoséria s líniou strechy pripomína kupé a pýši sa dĺžkou 4668 milimetrov, šírkou 1924 milimetrov a výškou 1591 milimetrov. Previsy vpredu aj vzadu sú minimálne, vďaka čomu sa rázvor náprav natiahol na 2851 milimetrov.

Interiér má charakter konceptu, avšak niektoré prvky uvidíme aj v sériovej verzii. Nemali by chýbať elektronické ukazovatele či palubná doska bez stredovej konzoly. Na krištáľové doplnky a proti sebe otvárajúce sa dvere však budeme musieť zabudnúť.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Pohon zabezpečuje dvojica elektromotorov s kombinovaným výkonom 225 kW. S nimi by malo auto dosiahnuť rýchlosť až 180 km/h. Škodovka tiež sľubuje zaujímavý dojazd okolo 500 kilometrov na jedno nabitie s tým, že na 80% kapacity sa akumulátory nabijú už za nejakých 30 minút. Vo výbave je najdôležitejšou novinkou autonómne riadenie, vďaka ktorému by malo auto zvládnuť samočinný pohyb v kolónach, prechádzať celé úseky diaľnic, držať sa v jazdnom pruhu či vyhľadávať parkovacie miesta a samočinne do nich zachádzať.

Po stránke výbavy, dojazdu a výkonu na tom nie je Mission E vôbec zle, a preto sme sa rozhodli vytvoriť krátke tabuľkové porovnanie parametrov so základným modelom Tesly Model X.

**Parametre**

**Škoda Mission E**

**Tesla Model X 75D**

Cena:

(odhad) od 30 000 €

od 83 000 €

Dojazd:

500 km

417 km

Autopilot:

Áno

Áno

Výkon:

225 kW/301 k

245 kW/328 k

Batéria:

lítium-iónové články

lítium-iónové články

Rýchlosť:

180 km/h

210 km/h

Motory:

2x asynchrónny motor

2x asynchrónny motor

Pokračujte na ďalší príspevok »