Fotogaléria:Ford Fiesta ST už schádza z pásov

V Šanghaji predstavila mladoboleslavská automobilka svoj prvý elektromobil a parametrami útočí na tých najlepších. Podarí sa jej zosadiť Teslu z trónu?


Dnes došlo k predstaveniu kľúčového konceptu automobilky, ktorým nám chce Škoda priblížiť budúcnosť značky. Nielenže ide o prvý elektromobil, ale aj o prvé SUV-kupé. Tento koncept sa však už v roku 2020 pretaví do sériovej podoby s podobnými parametrami a dizajnom.

Samotný vzhľad konceptu možno označiť za podarený a SUVčka škodovke rozhodne idú. Vision E stojí na koncernovej platforme MEB, určenej výhradne pre elektromobily. Karoséria s líniou strechy pripomína kupé a pýši sa dĺžkou 4668 milimetrov, šírkou 1924 milimetrov a výškou 1591 milimetrov. Previsy vpredu aj vzadu sú minimálne, vďaka čomu sa rázvor náprav natiahol na 2851 milimetrov.

Interiér má charakter konceptu, avšak niektoré prvky uvidíme aj v sériovej verzii. Nemali by chýbať elektronické ukazovatele či palubná doska bez stredovej konzoly. Na krištáľové doplnky a proti sebe otvárajúce sa dvere však budeme musieť zabudnúť.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Pohon zabezpečuje dvojica elektromotorov s kombinovaným výkonom 225 kW. S nimi by malo auto dosiahnuť rýchlosť až 180 km/h. Škodovka tiež sľubuje zaujímavý dojazd okolo 500 kilometrov na jedno nabitie s tým, že na 80% kapacity sa akumulátory nabijú už za nejakých 30 minút. Vo výbave je najdôležitejšou novinkou autonómne riadenie, vďaka ktorému by malo auto zvládnuť samočinný pohyb v kolónach, prechádzať celé úseky diaľnic, držať sa v jazdnom pruhu či vyhľadávať parkovacie miesta a samočinne do nich zachádzať.

Po stránke výbavy, dojazdu a výkonu na tom nie je Mission E vôbec zle, a preto sme sa rozhodli vytvoriť krátke tabuľkové porovnanie parametrov so základným modelom Tesly Model X.

**Parametre**

**Škoda Mission E**

**Tesla Model X 75D**

Cena:

(odhad) od 30 000 €

od 83 000 €

Dojazd:

500 km

417 km

Autopilot:

Áno

Áno

Výkon:

225 kW/301 k

245 kW/328 k

Batéria:

lítium-iónové články

lítium-iónové články

Rýchlosť:

180 km/h

210 km/h

Motory:

2x asynchrónny motor

2x asynchrónny motor

Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX! 
  • Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.