Mini oživuje svoj 9-ročný elektromobil, má však o 60 koní menej

Elektro-fanúšikovia zrejme viac ani nepotrebujú.
Vydané  Text: 
Automobilový výrobca Mini spadajúci pod strechu koncernu BMW v týchto hodinách publikoval správu o svojom elektrickom modeli Mini Electric. Koncepčné vozidlo by malo byť vzorom pre produkčnú verziu v roku 2019 a kuriozitou je, že má o 90 konských síl menej výkonu ako jeho predchodca z roku 2008. Je ďalším z projektov v rámci stratégie NUMBER ONE > NEXT.



V októbri 2008 Mini predstavilo elektromobil MINI E s výkonom 204 konských síl a dojazdom do 240 kilometrov. Premiéru zažilo v novembri na autosalóne Los Angeles Auto Show a vyše 600 vyrobených kusov putovalo do rúk súkromných vlastníkov. Tí elektromobily skúšali v bežnej prevádzke a aj ich zistenia boli využité pri vývoji elektromobilu BMW i3.

Dnešný koncept Mini Electric s plne elektrickým pohonným systémom dokáže vyvinúť maximálny výkon 150 konských síl. Má sofistikovaný dizajn, ktorý vo veľkej miere využíva možnosti LED osvetlenia a moderných karosárskych technológií. Od bežného Mini sa nový koncept líši v prvom rade atypickým matným šedým lakom karosérie, ktorý je doplnený o nápadné žlté akcenty. Aj strecha dostala žlto-bielu úpravu.



Kriticky sa pozeráme na disky kolies, ktoré majú asymetrickú vnútornú štruktúru. Nepochybujeme ale o tom, že Mini/BMW tomuto riešeniu venovalo veľa pozornosti a zabezpečilo, aby sa takýto nezvyčajný vzhľad nepodieľal na nepresnom vyvážení kolies a v konečnom dôsledku celej geometrie vozidla.



Mini neukázalo interiér svojho koncepčného elektromobilu a ani nespresnilo jeho technické parametre. Dokonca ani údaje o výkone pohonného systému, keďže však motor zdieľa s BMW i3, odhadujeme jeho maximálny výkon na 150 koní. Elektromobil z roku 2008 mal výkon až 208 koní, čo je takmer o 60 konských síl viac. Zrejme sa ukázalo aj to, že ľudia do mesta viac koní pod kapotou ani nepotrebujú.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX! 
  • Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.