Dôležitú prípravu auta na zimu motoristi častokrát ignorujú! Toto sú najdôležitejšie veci, ktoré by ste mali skontrolovať

Pred nástupom zimy je dôležité mať auto v ideálnej kondícii. Poradíme vám, ako sa najlepšie pripraviť na boj s mrazivým počasím.
Vydané  Text: 

*Tento príspevok bol pripravený v spolupráci s OMV.* Každá príprava na zimu by mala začať dôkladným umytím vášho vozidla. Okrem toho, že čisté auto vyzerá lepšie než to zaprášené, čerstvo umytá karoséria nám poskytuje príležitosť na dôkladnú kontrolu laku či iných nedostatkov. **Zamerať by ste sa mali predovšetkým na hrdzu, ktorej posypová soľ ani vlhké počasie v zime neprospieva.** Tieto miesta odporúčame ešte pred začiatkom zimy opraviť alebo zakonzervovať tak, aby korózia v zimných mesiacoch nepostupovala ďalej. Povrchovú ochranu laku aj podvozka zabezpečí aj výber správneho umývacieho programu. Najvyšší program od OMV Top Wash kombinuje umytie karosérie a podvozku spolu s aplikáciou špeciálneho penového vosku. **Automatickým zaleštením vosk vytvára na povrchu vozidla uniformný film a vypĺňa drobné defekty laku,** čím je zabezpečená dlhodobá ochrana laku a vysoký lesk.
### PREVÁDZKOVÉ KVAPALINY Po očiste a dôkladnej vizuálnej kontrole exteriéru vozidla prichádza čas na doplnenie základných prevádzkových kvapalín v motorovom priestore (vždy postupujte podľa pokynov výrobcu). **Množstvo vodičov počas leta dolieva demineralizovanú vodu do chladiaceho okruhu, čím však dochádza k zmene správneho pomeru chladiacej kvapaliny,** ktorá môže v zime zamŕzať. Pre udržiavanie správnych vlastností motoristom odporúčame počas celého roka používať hotovú nemrznúcu zmes OMV (k dispozícii ako G11,G12+ a G13). V prípade vlastného riedenia ponúka OMV aj obdobné koncentráty.
To isté platí aj pre kvapalinu do ostrekovačov. Obyčajnú vodu alebo letnú zmes pred nástupom chladného počasia urýchlene spotrebujte, potom ju nahraďte zimnou alternatívou. **Aj v tomto prípade je najjednoduchšie zaobstarať si už hotovú zmes,** ktorú nemusíte riediť. Na bežné použitie v slovenských podmienkach postačí aj zimná kvapalina OMV do -25 °C. Pokiaľ však plánujete vyraziť za skutočným dobrodružstvom do hôr, stávkou na istotu je silnejší koncentrát až do -60 °C.
### VIDIEŤ A BYŤ VIDENÝ Majitelia starších vozidiel s klasickými halogénovými svetlometmi by mali skontrolovať aj výškové nastavenie a funkčnosť jednotlivých autožiaroviek. Ich výmenu častokrát komplikuje nedostatok miesta v motorovom priestore, ako aj zle navrhnutie prístupu pri niektorých modeloch. **Existujú prípady, kde je nutné demontovať časť predného nárazníka, prípadne masku chladiča, aby ste sa k žiarovkám vôbec dostali.** A tieto veci sa robia jednoduchšie v teplejšom počasí bez zimných rukavíc. Ak teda máte podozrenie, že staršie žiarovky nemusia prežiť celú zimu, bude jednoduchšie tento problém vyriešiť ešte pred príchodom mrazivého počasia.
*TIP: Používajte rovnaký typ autožiarovky pre pravú aj ľavú stranu, aby ste dosiahli požadovaný efekt svietivosti podľa výrobcu. Aj preto odporúčame meniť obe strany naraz.* ### AUTOBATÉRIA Vek zohráva dôležitú úlohu aj pri samotnej autobatérii. Tie v priemere vydržia približne 6 rokov, kvalitnejšie značky však môžu poskytovať aj 10-ročnú záruku. **Štartovanie v mrazoch je pre autobatériu náročnejšie, a preto je dôležité, aby jej stav bol pred zimou v ideálnej kondícii.** Akumulátorom škodia predovšetkým krátke trasy. Ak teda často jazdíte iba po meste, doprajte autu pred zimou dlhšiu trasu (aspoň 30 minút), počas ktorej sa autobatéria stihne dobiť.
*Ako skontrolovať stav batérie: Prevádzkovú úroveň napätia akumulátora ukazuje pri štarte aj takzvaný FM Transmitter (od 5 eur). Ideálna hodnota by nemala podliezť 12,6 V.* ### OCHRANA INTERIÉRU Pozornosť pred zimou si zaslúži aj palubná doska v aute. Chlad vplýva aj na plastové materiály, ktoré je nutné udržiavať v dobrej kondícii. **Pre zabezpečenie ideálnej ochrany odporúčame palubnú dosku dôkladne vyčistiť od všetkých nánosov špiny a prachu** s pomocou špeciálnych vlhčených obrúskov OMV Top Wash s antistatickým efektom, ktoré sú vhodné pre použitie nielen na plasty, ale aj drevené či hliníkové prvky. Nemusíte sa tak báť, že interiérové materiály poškodíte.
Na suchý plastový povrch potom môžete aplikovať aj dodatočnú ochranu v podobe OMV Top Wash spreju, ktorý oživuje vzhľad materiálov a svojou vrstvou chráni palubnú dosku pred prachom či inými nečistotami. *TIP REDAKCIE: Na zimu odporúčame aj tekutý odmrazovač skiel od značky OMV ktorý vám uľahčí prácu pri rannom zaškrabávaní námrazy. Okrem jednoduchej aplikácie dodatočne chráni sklá pred opätovnou tvorbou námrazy.*




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



auto motor a šport č. 4/2024

Štatút reklamnej a propagačnej súťaže FERRAGAMO RED LEATHER – auto motor a šport č. 4/2024

  • PREAMBULA Tento Štatút propagačnej a reklamnej súťaže FERRAGAMO RED LEATHER – auto motor a šport“ (ďalej len „Súťaž“) je záväzným dokumentom, ktorý upravuje pravidlá Súťaže a presne určuje podmienky riadneho priebehu Súťaže (ďalej len „Štatút“). Článok I VYHLASOVATEĽ A PARTNER SÚŤAŽEInzercia 1.1 Vyhlasovateľom Súťaže je spoločnosť Motor Media CS s.r.o., sídlo: Námestie slobody 11, 811 06 Bratislava – mestská časť… Prečítať celé

      
  • auto motor a šport č. 4/2024

    Štatút reklamnej a propagačnej súťaže MONTBLANC LEGEND BLUE – auto motor a šport č. 4/2024

  • PREAMBULA Tento Štatút propagačnej a reklamnej súťaže MONTBLANC LEGEND BLUE – auto motor a šport“ (ďalej len „Súťaž“) je záväzným dokumentom, ktorý upravuje pravidlá Súťaže a presne určuje podmienky riadneho priebehu Súťaže (ďalej len „Štatút“). Článok I VYHLASOVATEĽ A PARTNER SÚŤAŽEInzercia 1.1 Vyhlasovateľom Súťaže je spoločnosť Motor Media CS s.r.o., sídlo: Námestie slobody 11, 811 06 Bratislava – mestská časť… Prečítať celé