VIDEO: India prekonala rekord! 75 kilometrový úsek diaľnice postavili za pár hodín.

To čo je niekde snom je inde realitou. India sa zapísala do Guinessovej knihy rekordov tým, že dokázala postaviť za 5 dní až 75 kilometrový úsek diaľnice.
Vydané  Text: 
Klasik by možno tento článok začal krátkym rypnutím si vtipom: „Už ste išli po slovenskej D1 z Bratislavy do Košíc? Nie? Nebojte, to ešte nikto.“ Vtip, ktorý je na naše pomery až hrôzostrašne reálny je dokonalým odrazom slovenskej politickej a byrokratickej scény. Avšak nie všade na svete to funguje rovnako. Po zemetrasení vo Fukušime pred niekoľkými rokmi dokázali Japonci za pár dní zrenovovať rozsiahle úseky tamojších diaľnic. To, čo sa podarilo Indom, však nemá vo svete obdoby. ### 75 kilometrov za 5 dní Pri tamojšej stavbe diaľnice NH-53 z mesta Amravati v časti Maháráštra do mesta Akola bol stanovený nový svetový rekord rýchlosti výstavby. Išlo o výstavbu jednej polovice viacpruhovej diaľnice pozostávajúcej z asfaltového betónu. Na svojom [oficiálnom účte na sociálnej sieti Facebook](https://www.facebook.com/nitingadkary) zverejnil indický minister dopravy Nitin Gadkari video, ktoré zachytáva celý priebeh prác spoločne s časovým rozpisom. Na stavbe cesty a stanovení nového svetového rekordu sa celkovo podieľalo až 720 robotníkov, nezávislých konzultantov a inžinierov. Celkovo trvala výstavba tohto 75 kilometrov dlhého úseku 105 hodín a 33 minút. Práce začali 3. júna 2022 o 7:27 ráno a oficiálne ich ukončili položením posledného metra diaľnice 7. júna o 17:00. Diaľnica NH-53, ktorej úsek je po novom zapísaný v Guinessovej knihe rekordov, prepája indické mestá Kalkata, Raipur, Nagpur, Akola, Amarvati a Surat. ### Doterajší rekord bol z Kataru Doterajší rekord v rýchlosti výstavby diaľnice patril spoločnosti Public Works Authority of Quatar. Neďaleko mesta Dauhá sa v roku 2019 podarilo pracovníkom položiť 25,275 kilometrov diaľnice z rovnakého materiálu za 10 dní. Indický rekord je teda podstatným vylepšením. Nám na Slovensku zostáva len dúfať, že v najbližších rokoch sa dočkáme aspoň zopár kilometrov nových diaľnic, ktoré by mohli pomôcť najvyťaženejším úsekom, na našom území.




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »