Umývanie auta je veda, o kefách i novej chémii sme sa rozprávali so špecialistom zo Slovnaftu

Čas jesene a následnej zimy znamená zvýšenú záťaž na karosériu a taktiež vyššie nároky na jej umývanie. Slovnaft inovuje svoje umývacie linky, aby poskytli autám ešte vyššiu ochranu. Rozprávali sme sa o nich s Petrom Ondušom, manažérom oddelenia CarWash v Slovnafte.
Vydané  Text: 
Hneď na začiatok treba uviesť, že naozaj stopercentne vám auto umyjú jedine ľudské ruky. To však z časového ani finančného hľadiska nie je často realizovateľné a keď treba umyť karosériu zašpinenú od prachu, rozdrveného lístia a v zime aj soli, prichádza na rad automatická umývacia linka. Avšak aj tu sú rozdiely. Kvalita kief, čistiacej chémie, ale aj zloženie umývacích programov – to všetko ovplyvňuje finálny výsledok. V každom prípade však platí: dostanete to, za čo si zaplatíte. Ak prídete „na kefy“ s veľmi zašpineným autom plným zaschnutých pozdravov od vtáctva a objednáte si najlacnejší umývací program, nebuďte prekvapení, ak výsledok nebude celkom podľa vašich predstáv. ### Nová chémia Samozrejme, aj umývacie linky podliehajú istému vývoju. **O novinkách na linkách Slovnaft sme sa rozprávali s Petrom Ondušom**. „*Máme niekoľko noviniek. Na tejto linke (Slovnaft Tri Veže) sme napríklad nainštalovali nové plastové obklady stien, ktoré majú oveľa ľahšiu údržbu než kachličky a nechytajú sa na ne plesne. Ďalej sme prešli na novú chémiu od nemeckej firmy Kiehl*.“ Na mieste je otázka, **čo odlišuje lepšie umývacie stanice od tých horších**. „*Až také veľké rozdiely tu nie sú, no dôležitá je správna údržba. Každý deň by mala obsluha čistiť senzory, aby umývacia linka fungovala správne. A samozrejme záleží aj od chémie a zloženia programov. My sme do všetkých programov po novom zahrnuli aj tlakové predumytie, pričom doteraz ho dva z našich programov neobsahovali. Vďaka tomu sa z auta zmyje hrubá špina pred tým, než sa dostanú na rad kefy. Túto novinku postupne zavedieme na všetkých našich umývacích linkách*,“ hovorí **Peter Onduš**.
O novinkách na umývacích linkách Slovnaft sme sa rozprávali s Petrom Ondušom, manažérom oddelenia CarWash v Slovnafte
**Zaujímali nás aj detaily o novej chémii**. Kiehl je nemecká firma špecializujúca sa na čistiacu chémiu a je druhým najväčším zamestnávateľom v Bavorsku. Prečo sa rozhodol Slovnaft práve pre jej produkty? „*Je to renomovaný výrobca, ktorý vo svojich prípravkoch nevyužíva škodlivé polyaromatické uhľovodíky. Navyše stačí približne polovičné množstvo chémie na to, aby sme pri umývaní dosiahli rovnaký výsledok, lebo chémia je viac koncentrovaná a kvalitnejšia. Šetríme teda nielen jej spotrebu, ale aj náklady na jej prepravu, takže je ekologickejšia*.“
Zimná zmes do ostrekovačov EvoX má nemrznúce vlastnosti až do -40°C, takže ju môžete pokojne aj zriediť. Ušetríte tak peniaze aj prírodu. Zimná zmes sa dá priamo „načerpať“ aj z čerpacích staníc – ekologicky a bez obalu, len toľko, koľko potrebujete. Momentálne sa ecotanky nachádzajú na cca 50 čerpacích staniciach, plán je rozšíriť tento počet o ďalších 60. Medzi najpredávanejšie artikle patria utierky na okná a plasty
### Správny mix Na dôkladné umytie auta treba použiť správne druhy chémie a v správnom množstve. „*Každá naša stanica má úpravňu vody a každá je nastavená individuálne: množstvo šampónu a aktívnej peny sa nastavuje podľa tvrdosti vody*,“ hovorí Peter Onduš. Ako teda vyzerá dobrý umývací program? „*Dôležitá je aktívna pena, ktorá urýchlene rozpustí špinu usadenú na karosérii. Nasleduje tlakové predumytie a potom dochádza k samotnému čisteniu auta*.“ **Umývacia linka má k dispozícii až tri druhy voskov**.
Kvalita kief, čistiacej chémie, ale aj zloženie umývacích programov – to všetko ovplyvňuje finálny výsledok
Aj základné programy využívajú aspoň takzvaný sušiaci vosk, aj keď to na informačnej tabuli nie je deklarované. Tento vosk slúži na jednoduchšie osušenie karosérie. Z vody sa spravia šmykľavé kvapôčky, ktoré jednoducho stečú po karosérii. „*Druhý typ vosku je takzvaný ochranný vosk. Slúži na to, aby sa karoséria tak ľahko nezašpinila a chráni ju. V najdrahšom programe sa používa ešte aj leštiaci vosk, ktorý slúži na renováciu strateného lesku karosérie. Vmasíruje sa do nej pomocou kief, vyplní jej póry a dodá jej väčší lesk*“.
Čo odlišuje lepšie umývacie stanice od tých horších? V prvom rade technológie, kvalitné kefy a chémia.
### Premium sa oplatí Je pre zákazníka výhodné priplácať si za drahšie programy? Peter Onduš to vidí jednoznačne. „*Náš program Premium obsahuje skutočne všetko, čo by dobrý umývací program mal obsahovať. To znamená, že je tam 2 × aktívna pena, 2 × predumytie, 2 × sušenie, 2x umývanie podvozku. Lacnejšie programy sú skôr kompromis so zľavou, ktorý môže byť samozrejme dostatočný pri jemnom znečistení karosérie*.“
Testovacej Fabii sme však dopriali najdrahší program, ktorý obsahoval aj masáž karosérie s aplikáciou leštiaceho vosku. Výsledok bol skutočne veľmi dobrý, karoséria bola po umytí hladká a šmykľavá. Zaujímavé je, že tento program trval iba 8 minút. Na niektorých staniciach trvajú najdrahšie programy dlhšie. Ak sa teda vrátite z lyžovačky alebo iného zimného výletu s poriadne zašpineným autom, môžete ho pokojne zveriť jednej z umývacích staníc Slovnaftu a mať pokoj v mysli, že o vaše autíčko bude dobre postarané vrátane **dôkladného umytia podvozka**.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.
  • SERVIS

    Inovatívny rad legálnych žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED W5W je dostupný už aj na Slovensku

  • ams OSRAM, svetový líder v oblasti optických riešení, rozšíril rodinu na Slovensku legálnych LED žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED o žiarovku W5W.

     Osvedčenie Ministerstva dopravy SR o vnútroštátnom typovom schválení komponentu je aktuálne udelené pre náhradné LED svetelné zdroje typu: H1-LED, H4-LED, H7-LED, H7-LED (24 V), a novo aj pre W5W-LED.