Dovolenka na Slovensku? Objavili sme čaro Záhoria, ktoré ponúka množstvo zážitkov

Motocyklisti zo západu Slovenska poznajú Záhorie veľmi dobre. Jeho kľukaté cesty, vedľajšie cestičky a malebné obce a mestá im ponúkajú mnoho možností na jazdu, o ktorej sa dá veľa rozprávať. A čo sa tak do tohto originálneho slovenského regiónu vydať na niekoľko dní? Verte, že budete mať kadiaľ jazdiť!
Vydané  Text: 
Odkiaľ prísť na Záhorie? Keďže tento región sa rozkladá od Bratislavy na západ a na sever až po Skalicu, je iba na vás, ktorú cestu si zvolíte. Od Bratislavy sa do jeho očarujúcej atmosféry ponoríte hneď v Stupave, ak sa rozhodnete prísť od Piešťan či od Nového Mesta nad Váhom, stane sa pre vás **vstupnou bránou Brezová pod Bradlom s azda povinným výjazdom nádhernou kľukatou cestičkou stúpajúcou na mohylu Milana Rastislava Štefánika na Bradle.** Verte, že nech prídete odkiaľkoľvek, vždy to bude zážitok. > Mohyla Milana Rastislava Štefánika patrí medzi miesta, ktoré by Slováci mali navštevovať pravidelne a pripomínať si, že vlastný štát tu nemáme len tak. ### Na vŕšku, na Bradle My sme, netradične, zvolili začiatok na Bradle. Využili sme doobedňajšie slnko a následne sa presúvali smerom nižšie a na juh. To znamenalo naštartovať veľké turistické BMW R 1250 GS Advenure so všetkými špeciálnymi doplnkami k jeho 40. výročiu a vyraziť. Najrýchlejšie to z Bratislavy bolo po diaľnici D1. **Diaľnica je pre motocyklistov povinná nevyhnutnosť, ak sa chcú dostať rýchlo k zaujímavým cestám.** Preto sa dostal k slovu tempomat, pravá ruka si oddýchla a cesta ubiehala veľmi rýchlo. Aj keď nastaviteľný štít púšťal dosť vzduchu na telo. Ale to k tomu patrí.
Pri Piešťanoch sa začala zábava. BMW ukázalo, že má v prevodovke aj iné rýchlosti ako iba šestku a tie sa radili veľmi príjemne a precízne. Prvé kľukaté cesty nás priviedli do Brezovej pod Bradlom, potom už hore na Bradlo. Úzka cesta znamená, že treba mať oči aj za rohom a sledovať, či sa spoza ostrej zákruty neblíži niečo v protismere. Ak nie, tak si užívať a skúšať limity ovládateľnosti.
**Mohyla Milana Rastislava Štefánika patrí medzi miesta, ktoré by Slováci mali navštevovať pravidelne a pripomínať si, že vlastný štát tu nemáme len tak,** ale že sú veľmi konkrétni ľudia, ktorí sa o jeho vznik zasadili. Okrem toho je z mohyly aj vynikajúci výhľad do okolia. Kamkoľvek sa pozriete do okolitého priestoru, vidíte zvlnené kopčeky. Nie sú to alpské priesmyky, ale aj tak ponúkajú mnoho možností, ako si užiť v sedle motocykla či za volantom auta. Fotky, kochanie sa výhľadom, prečítanie inšpiratívnych citátov a ideme ďalej.
### Cesta je cieľ Cestu medzi Brezovou pod Bradlom a Myjavou považujeme za jednu z najkrajších pre ľudí, ktorá majú radi zákruty, prevýšenia a náhle klesania. Perfektná 3D zábava! A tá pokračuje, aj keď v Myjave odbočíte doľava na Senicu. Charakter cesty sa nemení, pridávajú sa iba príjemné dedinky. Až po hrad Branč. Ten je síce trochu ďalej od hlavnej cesty a vozovka k nemu nepatrí medzi najhladšie, to však podvozok nášho dobrodružného BMW vôbec nijako nevyrušilo. Nerovnosti akoby mu zdvihli náladu, že môže pracovať a ukázať svoje schopnosti. Jeho reakcie si navyše môžete prispôsobiť podľa aktuálnej záťaže. **Zrúcanina hradu Branč sa vyníma nad krajinou, takže je z nej dobrý výhľad do okolia.** Ten je odmenou za krátke, no intenzívnejšie šliapanie do kopca. Krajinu máte potom ako na dlani a môžete sa rozhodovať, kam pôjdete ďalej.
My sme si vybrali Senicu. Cestou odporúčame zastávku v Sobotišti aj s prehliadkou krásne zrekonštruovaného mlyna. A keď sa budete v kombinéze či turistickej výbave potiť, poteší aj Kunovská priehrada. Na jej brehoch vyrastá každý rok nejaká zaujímavá atrakcia, takže sa okrem kúpania môžete tešiť aj na dodatočnú zábavu. Prechádzame cez Senicu smerom na Kúty a o pár kilometrov ďalej odbáčame doprava. Okrem krásnej cesty je cieľom aj kúpeľné mestečko Smrdáky. **Jeho veľmi vysoko koncentrovaná sírová voda vyviera priamo zo studeného prameňa a aby pomáhala ľuďom zlepšiť pokožku, treba ju riediť a zohrievať.** Zastávka v príjemnom a pokojnom parku sa spája s neskorším obedom. Pizza Pavone prekvapí ponukou, ale najmä chuťou. Ešte aj rozmaznané bratislavské jazyky tvrdili, že niečo také sa nestretáva každý deň.
Osviežení pokračujeme ďalej na Záhorie, Holíč a Skalica už čakajú. Motocykel si cestu užíva. Výkon veľkého dvojvalca typu boxer prenáša na zadné koleso kardanový hriadeľ, takže reakcie na plyn prichádzajú veľmi rýchlo. Aj s fotografom na zadnom sedadle si išiel svoje. Ešte stále to bolo zaťaženie, ktoré nemalo na dynamiku takmer žiaden vplyv. Naklápanie do zákrut? Na koleno tento stroj určený nie je, ale vymetanie rohov a triafanie vrcholov zákrut patrí medzi jeho obľúbené činnosti. Výkon a krútiaci moment motora sme ocenili aj na vedľajších cestičkách, ktoré sa miestami riadne vlnili a vytvárali trasy, za ktoré by sa nemuseli hanbiť ani konštruktéri húsenkových dráh.
### Vidieť doďaleka **Holíč má bohatú históriu. Na jej spoznanie si pokojne vyhraďte aj celý deň.** Už len plavba po vodnej priekope okolo zámku je zážitok sám osebe. Nehovoriac o návšteve samotného zámku. Alebo rozhľadňa nad mestom. Stojí tu krátko, no o to viac láka návštevníkov, aby zdolali tých pár schodov a pozreli sa do okolia. Vedľa stojaci veterný mlyn čaká na krajšie dni v rámci rekonštrukcie, no zážitok z rozhľadne ho rozhodne nahradí. Vedie k nemu kúsok lesnej cesty, ktorá potešila terénne pneumatiky motocykla s výraznými blokmi. Okrem toho, že pri niektorých rýchlostiach trochu hučali, sme proti nim nemali žiadne ďalšie výhrady.
Z holíčskeho kopca naspäť do mesta. Miestna gastro ponuka poteší tábor vinárov aj pivárov. **Vinárom odporúčame vinárstvo Habsburg aj s návštevou ich priestorov,** pivárov poteší miestny pivovar Wywar aj s vlastnou reštauráciou. Tajný tip? Ochutnajte klobásky!
Navštíviť Holíč a nevidieť Skalicu, to by bol veľmi veľký hriech! Tých pár kilometrov dáte hneď a ten zážitok! Už len zaparkovať na hlavnom námestí a vypiť si kávu v kaviarňach. Atmosféra Talianska, Francúzska, Chorvátska či mesta v inej dovolenkovej krajine na počkanie. Maľované budovy, mohutný kostol a ľudia, ktorí rozprávajú nárečím, až čakáte, kedy začnú rozprávať vtipy. Toto chcete zažiť! **A prejsť sa po meste, ktoré dýcha kultúrnou históriou. Tu sa začali tlačiť jedny z prvých slovenských kníh, tu vzdelanci pripravovali povstania za práva slovenského ľudu, tu to žije doteraz.** Alebo Rotunda svätého Juraja. Tiež miesto s nezameniteľnou atmosférou. A zabudnúť v Skalici na trdelník? To nesmiete! Kto ho robí originálnejší, patrí k povinným mestským legendám, my sme uverili tej, že najlepší je od Havlíkú. Otvorené majú v podstate každý deň a niečo pre vás nájdu, aj keď ste si neobjednali vopred. Našťastie BMW ponúka v rámci bohatých doplnkov výbavy aj zvýšené pevné bočné kufre, takže trdelníky sa bez problémov zmestili.
### Skalica vínu zasnúbená Smer Senica, so Skalicou ešte máme plány. Senický hotel Grand má pre motocyklistov hneď niekoľko výhod. Je pri ceste, má slušné dláždené parkovisko za závorou, vo výbave wellness a keď nestihnete ráno rozlepiť poriadne oko, donesú vám raňajky aj do priestranných izieb. A oproti je aj umyvárka. Ťažko by vám ešte niečo chýbalo. **My sme sa tu zložili a keďže v čase našej cesty sa v Skalici otvorili takzvané búdy, nemohli sme tam chýbať.** Za taxík jedným smerom zaplatíte približne 25 eur a verte, že to stojí za to. Teda, tie búdy. Väčšinou ide o menšie vinárske domčeky uprostred vinohradov, v ktorých vinári dorábali svoje poklady. Treba za nimi vyšliapať na kopec, ale to, čo sa vám naskytne, stojí za akúkoľvek námahu.
Provensálsko, Toskánsko, Burgundsko, prípade akýkoľvek iný svetový vinársky kraj tu nájde príjemnú obdobu. Pohostinných ľudí pripravených kedykoľvek podeliť sa o svoje tekuté poklady. My sme sa dali zlákať vinárstvom Habsburg a urobili sme dobre. **Ich biele vína potešia, rozveselia, osviežia a nezanechávajú následky, že by ste na druhý deň nedali prilbu na hlavu.** A opäť výhľady na krajinu z nadhľadu. Západ slnka vo vinohrade sa zdal miestami až gýčovo pohľadnicový. ### Nielen chlebom je človek živý Večer vo vinohrade sa vo vynikajúcej spoločnosti vždy akosi predĺži a ak natrafíte na tých správnych srdečných, otvorených a pohostinných ľudí, dokáže nabrať aj nečakané pokračovanie. Vyskúšajte, zažite a pochopíte. Lebo okrem prostredia a pamiatok sú **najlepšou reklamou na Záhorie práve miestni ľudia, pripravení otvoriť vám svoju dušu.** A to sú momenty, keď sa zo zážitkov stávajú legendy.
Bohatosť ponuky Záhoria naplno ukázal ďalší deň. Zachcelo sa vám golfu? Nech sa páči, Penati Golf klub aj s 36 jamkami a talianskou reštauráciou čakajú. Aj keď nechcete hrať a len si užívať pokoj a pohodu. Zachcelo sa vám trochu pookriať na duši? **Bazilika v Šaštíne-Strážach vás nadchne vnútornou výbavou, prechádzkou po parku či okolo jazera a keď si to dobre načasujete, prídete aj na špeciálnu púť určenú pre motorkárov.** A nechoďte najkratšou cestou. Skúste sa trochu stratiť. Náhodne natrafiť na vedľajšie cesty, ktoré vás povedú po chrbtoch vrchov pahorkatiny. Až potom si sadnúť do Pútnickej baziliky Sedembolestnej Panny Márie a rozjímať nad nekonečným duševným a duchovným svetom.
Duch aj duša pookriali, dva valce a celý príťažlivý vzhľad mohutného motocykla vyhotoveného v špeciálnych farbách výročnej verzie čakajú. Kam ďalej? Juh Záhoria, smerom k Bratislave, sa vyrovnáva, kľukaté cesty zostávajú. Najlepšie je ísť tými úzkymi, ktoré vás zavedú cez borovicové lesy s pieskovým podložím. To je niečo pre GS, pripravenú na nekonečné cestovanie! Jej pneumatiky poskytujú aj v takomto teréne maximálnu trakciu. Ak to dobre ovládate s plynom, spojkou a nastavením všetkých elektronických pomocníkov, zažijete maximálnu zábavu. A popri tom aj cez prilbu zacítite vôňu borovíc. Cestou cez lesy míňame obľúbené rekreačné jazerá a rybníky, až prichádzame k Rudave pri Malých Levároch. **Tu máme naše malé Provensálsko. S plánmi levandule, ktoré potešia oko, upokoja myseľ a vyženú stres.** Levanduland, ako sa tento príjemný zázrak volá, otvára svoje dvere na požiadanie, dohodnúť sa treba vopred. Ak prídete v čase kvitnutia, omámi vás vôňa a inšpirácia na zakúpenie niečoho levanduľového príde ihneď. Nemali by ste váhať, účinky sú vraj magické.
### Stupava nie je iba kapusta Z Malých Levár je to do Stupavy len na skok. Opäť odporúčame cesty čím vedľajšie, tým lepšie. Po mnohých z nich pôjdete prvý raz a určite si poviete, že nie naposledy. Niekedy vedia aj klamať telom. Dlhšiu rovinku ukončí ostrá zákruta, takže sa treba pripraviť. Legendárny cestovateľský motocykel s tým nemal najmenší problém. Veľmi účinné brzdy sa s prehľadom ovládajú dvoma prstami a dávkovanie ich účinku sa naučíte veľmi rýchlo. Aj využívanie brzdného účinku motora, ak si podradíte o pár stupňov. BMW R 1250 GS Adventure je vo všetkých ohľadoch veľmi schopný a všestranný spoločník.
**Pár kilometrov po kľukatých cestách a víta nás Stupava.** Prvé mesto na Záhorí v smere od Bratislavy sa preslávilo svojou kapustou, ktorej tu nik nepovie inak ako zelé. Dni zelá treba zažiť aspoň raz a v rámci nich sa pozrieť na Sedliacky dvor, ktorý sa nachádza pri kultúrnom dome. V stredu a v sobotu je to trhovisko, kde miestni poľnohospodári predávajú svoje produkty, no počas Dní zelá sa premení na stred kapustového vesmíru, do ktorého chcete nahliadnuť. **Rovnako tak chcete nahliadnuť aj do zrevitalizovaného zámockého parku a prejsť sa po náučnom chodníku, ktorý vás zavedie na neďalekú farmu.** Alebo sa len tak preveziete cez mesto a u domácich pestovateľov si vychutnáte kyslú kapustu či čalamádu. Odporúčame tých, ktorí majú pred domom zelenú vlajočku hovoriacu o tom, že kapustu si aj sami pestujú.
My sme cez Záhorie prešli zo severu na juh. No je iba na vás, pre ktorý smer sa vyberiete vy. Verte, že zábava, nové zážitky a momenty, na ktoré nikdy nezabudnete, získate, nech sa vydáte akýmkoľvek smerom. Lebo Záhorie je naozaj magický kraj, ktorý stojí za spoznávanie. Akýmkoľvek spôsobom, no verte, že motocykel vám dá novú perspektívu. A turistické BMW so svojim vysokým sedením, širokými riadidlami a motorom, ktorý vás veľmi rýchlo prevezie kamkoľvek, zvlášť.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »