Toto je 10 najdrahších nových áut. Cena niektorých z nich by dokázala zaťažiť aj štátny rozpočet

Premýšlali ste niekedy nad tým, koľko stoja najdrahšie autá na svete? Priemerný Slovák o nich môže len snívať, no pre vybranú klientelu sú už vypredané. Aj toto je 10 najdrahších nových áut na svete.
Vydané  Text: 
Nedávno sme sa pozreli na [10 najpredávanejších áut histórie](https://www.autoviny.sk/reportaze/122249/toto-je-10-najpredavanejsich-aut-historie-je-medzi-nimi-aj-to-vase). Tento článok však bude absolútne z iného súdka. Počet vyrobených kusov niektorých z týchto modelov by sme totiž spočítali na prstoch jednej ruky. Aj napriek tomu, by sme si za ich cenu mohli kúpiť rovno niekoľko stoviek kusov Toyota Corolla, VW Golf či Ford F-Series. Práve ich cena z nich robí absolútne unikáty. ### 10. Aston Martin Valkyrie Síce sa jedná zatiaľ len o pripravovanú sériu 150 kusov, no už teraz po tomto aute slintá veľká časť svetových boháčov. Hybridný hyperšport od Aston Martin bude využívať „ekologický“ 6,5-litrový motor V12 s výkonom 1160 koní. V niektorých vyhľadávačoch môžete na toto auto naraziť aj pod označením Nebula. Jeho výroba by mala začať už v tomto roku a cena sa bude pohybovať okolo čiastky **3,2 milióna dolárov**.
### 9. Bugatti Veyron Vivere by Mansory Už keď sa v názve nachádza označenie Mansory, cena auta rastie do astronomických výšin. Podobne je to aj s limitovanou edíciou už tak dosť drahého Veyronu. Celkovo boli vyrobené len dva kusy tohto unikátu. Na ceste ho síce pravdepodobne nestretnete, no ak hej, spoznáte ho vďaka častiam karosérie z uhlíkových vlákien či špeciálnemu bielemu lakovaniu. Za sedadlami mu tepe klasický motor W16 s výkonom 1200 koní. A jeho cena? Slušných **3,4 milióna dolárov**. Avšak je tu obrovský potenciál na jej navyšovanie.
### 8. Lamborghini Sián Z času na čas sa aj Lamborghini dokáže pochlapiť poriadnym hyperšportom. Nieže by Huracán a Aventador neboli skvelé autá, no na Sián sa nechytajú. Opäť ide o hybridný hyperšport, ktorý má 6,5-litrový dvanásťvalec spojený so 48-voltovým elektromotorom. Výkon samotného spaľovacieho motoru je 577 kW a výkon elektromotoru je úsmevných 25 kW. Ich kombináciou sa dostaneme na finálnych 602 kW. To, že sa jedná o skutočne jedinečné auto dokazuje aj fakt, že si ho môžete kúpiť aj ako stavebnicu LEGO. Od roku 2020 bolo vyrobených celkovo 63 kusov. Jeho cena je skvelých **3,6 milióna dolárov**.
### 7. Lamborghini Veneno Druhým Lamborghini v našom zozname je exkluzivita Veneno. Ide o model, z ktorého bolo celkovo vyrobených 5 kusov kupé a 9 roadsterov. K zákazníkom sa však dostali len 3 kupé, pretože jedeno bolo určené na testovanie a jeden kus si ponechala automobilka na výstavné účely. Aj keď sa to pri pohľade na auto môže zdať prekvapivé, jeho výroba bola v rokoch 2013-2014. Čoskoro teda dosiahne jubilejných 10 rokov. Finálna cena, ktorú si za Veneno výrobca pýtal bola **4,6 milióna dolárov**. Jeho aktuálna hodnota však atakuje čiastku 10 miliónov.
### 6. Koenigsegg CCXR Trevita Automobilka, ktorej názov narobí problémy nejednému fanúšikovi hyperšportov sa predviedla modelom CCXR Trevita. Ide o auto, ktoré vychádza zo „sériového“ CCXR, avšak prináša viaceré špeciálne úpravy. Ide napríklad o karosériu z uhlíkových vlákien s diamantovou väzbou. Vďaka takejto špeciálnej úprave je na povrchu karosérie CCXR Trevita vrstva diamantov. Pôvodný plán bol vyrobiť 3 kusy tejto exkluzivity. Vzhľadom na extrémne náročný výrobný proces karosérie sa však podarilo vyrobiť len dva. Svojho času sa na jednej CCXR Trevita prevážal aj boxer Floyd Mayweather, ktorý ho však v roku 2017 predal výrazne pod cenu za 2,6 milióna dolárov. Cena nového sa pohybovala na úrovni **4,8 milióna dolárov**, no dnes je vyššia.
### 5. Maybach Exelero Toto exkluzívne, dvojmiestne, takmer 6 metrov dlhé kupé pochádza od výrobcu luxusných áut Maybach. Exelero bolo predstavené už v máji 2005, no dnes sa redí medzi najdrahšie autá vôbec. Je to aj preto, že celkovo bol vyrobený jeden jediný kus. Zaujímavosťou bolo, že už v tej dobe sa Exelero vyznačovalo extrémne nízkym aerodynamickým odporom na hodnote len 0,27. Exelero si strihlo aj krátku úlohu v obľúbenom seriáli Kobra 11. Momentálne je vo vlastníctve zberateľa Mechatronik, ktorý ho odkúpil od rappera Birdmana. Jeho cena bola v čase novoty **8 miliónov dolárov**. V súčasnosti sa však nevie, kde sa auto nachádza.
### 4. Bugatti Centodieci Druhé Bugatti v našom zozname vzdáva hold 110-ročnej histórii značky. Ide o reinkarnáciu modelu EB110, ktorá bola predstavená už v roku 1991. Spoznáte ho už na prvý pohľad. Ide o krásne biele kupé s výkonom 1176 kW, ktorý dosahuje vďaka surovému 8-litrovému motoru W16. Momentálne je na svete jeden jediný kus tohto automobilového klenotu. Bugatti však plánuje vyrobiť ešte ďalších 9. Jeho cena je úctyhodných **8,9 milióna dolárov**.
### 3. Bugatti Bolide Z 0 na 500 km/h za 20,4 sekundy? Ďalšie Bugatti v našom zozname je síce ešte len prototypom, no mnohých ľudí už teraz kvôli nemu svrbí kreditka. Ide o unikátny hyperšport, ktorý je rozlúčkou automobilky so spaľovacími motormi. Všetky nové Bugatti totiž v budúcnosti budú už len elektrické. Každopádne, oproti sériovému Chironu, z ktorého vychádza sa líši najmä hmotnosťou a dizajnom. Má mať len 1240 kilogramov, čo je pre porovnanie približná hmotnosť Škody Scala. Výrobca chce týmto autom dosiahnuť čas 5 minút a 23 sekúnd na legendárnej Nordschleife. Jeho cena by mala byť **10 miliónov dolárov**.
### 2. Rolls-Royce Sweptail Síce by určite nevyhral ocenenie za najkrajšie auto roka, no aj jeho unikátny dizajn z neho robí zberateľský artefakt. V čase svojho debutu v roku 2017 išlo jednoznačne o najdrahšie auto na svete. Sweptail je postavený na podvozku modelu Phantom Coupé a celkovo sa od roku 2017 vyrába len jeden kus ročne po dobu 4 rokov. Auto si inšpiráciu v dizajne zobralo z 20. a 30. rokov minulého storočia a má byť akýmsi doplnkom pre ľudí, ktorí vlastnia súkromné lietadlá a jachty. Jeho cena je stanovená na **13 miliónov dolárov**.
### 1. Buggati La Voiture Noire Titul najdrahšieho nového auta na svete jednoznačne patrí do rúk Bugatti La Voiture Noire. Ide o auto, ktoré v čase svojej premiéry nebolo ešte kompletne dokončené a dokonca neobsahovalo ani interiér. Vyrobený bude len jeden jediný kus, ktorý je charakteristický futuristickou karosériou a temnou čiernou farbou. Technicky auto vychádza zo sériového modelu Chiron, avšak obsahuje viacero vylepšení. Podľa informácií zo zahraničných zdrojov by jeho majiteľom mal byť futbalista Christiano Ronaldo, ktorý si ho kúpil ako náplasť za pokazené finále Ligy majstrov v roku 2019. Cena auta sa pohybuje na čiastke **19 miliónov dolárov**.




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX! 
  • Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.