Typický majiteľ Škody Octavie Scout má zarábať 5-tisíc v čistom. Prečo je to tak?

Nová Skoda Octavia Scout mieri veľmi vysoko, chce osloviť vyššie príjmové skupiny.
Vydané  Text: 

Škoda Octavia Scout patrí medzi najpraktickejšie automobily v Európe, pretože v ideálnej miere kombinuje skvelú vnútornú priestrannosť, robustnosť, moderné pohonné systémy a interiér s takmer luxusným vyhotovením. Skutočné prvopočiatky terénnych Škodoviek ale siahajú oveľa hlbšie do dejín, až do medzivojnového obdobia. V 30. rokoch Škoda vyrábala Model 903 určený pre vojenské využitie, neskôr v 60. rokoch postavila agromobil 4×4 Škodu 990, až napokon v roku 2007 prišla do predaja prvá generácia Scoutu postavená na druhej generácii Octavie. Najnovší Scout je tak tretej generácie a stojí na Octavii generácii štvrtej.
Zatiaľ čo prvá generácia Octavie Scout zaznamenala priaznivé prijatie trhom (53 627 ks), v druhej generácii sa predalo ešte viac (55 535 ks). Až 86 percent predaných kusov druhej generácie malo naftový motor TDI, 73 percent bolo vybavených automatickou prevodovkou a 100-percentný podiel v predajoch zabral pohon 4×4. Odchádzajúcu Octaviu Scout dnes môžete kúpiť od 31 830 eur, a to v konfigurácii 2.0 TSI 140 kW (190 k) 7° AP 4×4. Za vznetový motor 2.0 TDI s max. výkonom 135 kW (184 k) zaplatíte iba o zopár stoviek viac, 32 260 eur. Ceny novej generácie ešte nepoznáme, ale vieme, že novinka bude popri 4×4 ponúkať aj pohon iba predných kolies. Nová generácia Škody Octavia radikálne zmenila predovšetkým prednú časť interiéru a kokpit vodiča, čo sa premietlo aj do verzie Scout. Špecifikom verzie Scout je drevený dekor v interiéri, ale aj odlišné grafické vyhotovenie digitálneho prístrojového panela. [GALLERY id=30916] Najnovšia tretia generácie Škody Octavie Scout ponúkne na výber zo šiestich motorizácii, a to trojicu benzínových a trojicu naftových. Medzi benzínovými je aj mild-hybridný pohon. V predaji budú manuálne aj automatické prevodovky a popri pohone 4×4 aj pohon predných kolies. Na výber teda toho bude dosť a všetkým týmto inováciám má zodpovedať aj nová cena modelov.
Motor 1.5 TSI 1.5 TSI mHEV 2.0 TSI 2.0 TDI 2.0 TDI 2.0 TDI
Max. výkon 110 kW (150 k) 110 kW (150 k) 140 kW (190 k) 85 kw (116 k) 110 kW (150 k) 147 kW (200 k)
Max. krútiaci moment 250 Nm 250 Nm 320 Nm 300 Nm 360 Nm 400 Nm
Pohon predný predný 4×4 predný 4×4 4×4
Prevodovka manuálna automat DSG automat DSG manuálna automat DSG automat DSG
### Vysoké ambície, ale v súlade s potenciálom Počas workshopu, ktorý sme spoločne s ďalšími novinármi absolvovali priamo v Mladej Boleslavi začiatkom júla, zazneli z úst prezentujúcich nielen mnohé zaujímavé fakty o Octavii Scout, napríklad o jej skutočne prepracovanej ochrane podvozka pomocou krytov zo špeciálneho kompozitu, ale aj o cieľovej skupine tohto modelu.
Škoda má dosť jasno v tom, ako vyzerá typický majiteľ Octavie Scout. Na naše pomery sú to celkom prekvapivé reálie, ktoré nám opäť pripomínajú, že naše slovenské pomery sú v porovnaní s tými európskymi ešte stále veľmi malé. A mzdové podmienky značne podhodnotené. Podľa Škody má typický majiteľ Octavie Scout záujem na auto minúť 37-tisíc eur a jeho mesačný príjem je 5 000 eur netto, teda v čistom. Priemerne má mať 46 rokov, ženu a byť bezdetný. Celkom prekvapivé, čo poviete? Ďalej by mal mať vyššie vzdelanie a pracovať ako administratívny pracovník. U nás sa táto pozícia s takýmto príjmom vylučuje, v Nemecku či Holandsku evidentne nie. Medzi koníčky tohto zákazníka má patriť jazda na snowboarde, beh, futbal či cyklistika.
Čím to je, že si Škoda stanovuje takto vysoké ciele, pokiaľ ide o nastavenie cieľovej skupiny? Ako bolo uvedené vyššie, európske reálie sú odlišné od tých našich, slovenských. Príjmová skupina päťtisíc a viac u nás znamená zámožnosť, zatiaľ čo v zahraničí asi taký lepší štandard. Okrem toho, ak chce niekto konkurovať takým vozidlám, ako je Volvo V60 Cross Country za vyše 50-tisíc eur, je potrebné mieriť naozaj vysoko a nehanbiť sa za vysoké ambície.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



SERVIS / PORADŇA

Ak predávate jazdené auto, legálne môžete zvýšiť cenu o stovky eur

  • Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich.

     Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou. Niekoľko realistických tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
  • AUTO ROKA SLOVENSKO

    Finále Auto Roka Slovensko sa blíži. Odborná porota už odovzdala svoje hlasy

  • Nová nezávislá súťažná anketa je zastrešená odbornou porotou zloženou z motoristických novinárov, influencerov a odbornej verejnosti.

     V nedeľu, 14. marca prebehli v areáli Slovakia ringu spoločné testovacie jazdy. Väčšina poroty svoje hlasy udelila priamo na mieste, absentujúci členovia budú hlasovať individuálnou formou.  Pokračuje tiež hlasovanie v internetovej ankete Auto Roka Slovensko – Hlas Verejnosti.
  • Autopriemysel / Čínske automobilky

    Riaditeľ BMW prekvapil: Čína nie je hrozbou, clá na elektromobily nezvyšujte

  • Európski výrobcovia áut sa obávajú, že by Čína reagovala na európske clá rovnako. Pre BMW je Čína najväčším trhom a ostatné automobilky takisto preferujú zachovanie voľného trhu.

     Zatiaľ čo pre BMW a Mercedes nemusí byť Čína problémom, Stellantis a Renault nové lacné značky ohrozujú. 
  • Prvá jazda

    Prvý test nového VW Tiguan 1.5 eTSI: Je na mieste hovoriť o revolúcii?

  • Každý marketingový špecialista sa hrozí zadania, že má vytvoriť kampaň na produkt „pre každého“. Lenže Tiguan takým produktom je a zdá sa, že výrobca našiel recept na to, ako ho spraviť naozaj dobre.

     Nová generácia je síce podstatne drahšia ako predchodca, ale aj lepšie vybavená už v základnej výbave. Prikladáme aj slovenské ceny.