VIDEO: Čo sa stane, keď v aute pri 150 km/h zaradíte dvojku?

Pre väčšinu áut to môže byť fatálne.
Vydané  Text: 
Zaujímavý pokus má na svedomí nemenovaný majiteľ vozidla značky Renault, ktorého zaujímalo, čo sa stane s autom pri podradení na druhý prevodový stupeň pri 150 km/h. **Verte nám, po pozretí tohto videa budete s prevodovou pákou pracovať o niečo opatrnejšie.** Podobný omyl vás totiž môže pripraviť o motor, z ktorého zostane tak akurát veľká kopa štrotu. Existuje pritom hneď niekoľko možných scenárov, ktoré môžu pri pretočení motora nastať. **Buď sa motor nezvládne dostatočne mazať a dôjde k jeho zadretiu, alebo nastane jav nazývaný aj ako „valve float“.** Vtedy sa ventil nestíha zatvárať dostatočne rýchlo, nekopíruje profil vačky a zostáva otvorený dlhšie, než je potrebné. Samotné znižovanie kompresie (a tým pádom aj výkonu) by až tak nevadilo, väčší problém nastáva, keď sa ventil nestihne vrátiť na svoje miesto včas a narazí do neho piest pri svojej spiatočnej ceste do hornej úvrati. **V takej chvíli sa môže ohnúť driek ventilu alebo sa môže vyraziť diera v pieste.**

Je v poriadku preskakovať prevodové stupne? Na toto si musíte dať pozor!

Sloboda manuálneho radenia so sebou prináša aj zodpovednosť za techniku.

**Možno sa teraz pýtate, prečo v tejto situácii nezasiahol obmedzovač alebo nejaké iné záchranné zariadenie,** ktoré by odpojilo prívod paliva skôr, než by otáčky dosiahli nebezpečných hodnôt. Táto teória však funguje len v prípade postupného zrýchľovania na konkrétnom prevodovom stupni. Ak sa napríklad na štvorke dostanete k červenému poľu, obmedzovač vás zabrzdí. **V prípade, že na obmedzovači podradíte o stupeň, dôjde k pretočeniu motora a v takom prípade je obmedzovač bezmocný.**




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.
  • SERVIS

    Inovatívny rad legálnych žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED W5W je dostupný už aj na Slovensku

  • ams OSRAM, svetový líder v oblasti optických riešení, rozšíril rodinu na Slovensku legálnych LED žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED o žiarovku W5W.

     Osvedčenie Ministerstva dopravy SR o vnútroštátnom typovom schválení komponentu je aktuálne udelené pre náhradné LED svetelné zdroje typu: H1-LED, H4-LED, H7-LED, H7-LED (24 V), a novo aj pre W5W-LED.