Ako správne skladovať pneumatiky a disky

Pneumatiky sa medzi sezónami často menia, ak nemáte zrovna celoročné. Potom ale prichádza na rad otázka, čo spraviť s pneumatikami do ich ďalšieho využitia? Ako ich správne uskladniť tak, aby vám vydržali čo najdlhšie a aby sa nepoškodili? Vďaka týmto radám vám pneumatiky a disky vydržia vo výbornom stave ešte niekoľko rokov.
Vydané  Text: 
Tip na článok: 3 veci, na ktoré by ste mali myslieť pri prezúvaní pneumatík ### Skladovanie pneumatík ako služba Mnoho autoservisov dnes už ponúka mnoho doplnkových služieb, medzi ktorými je napríklad aj uchovávanie vašich pneumatík a diskov. Praktické je to pritom najmä pre tých, ktorí si chcú svoje pneumatiky a disky zachovať nepoškodené a vo výbornom stave, no nemajú na to priestor. ## Ako správne skladovať pneumatiky Mnoho vodičov si svoje pneumatiky skladuje v suteréne, v dielni či v garáži. Čo ale robiť, aby boli na ďalšiu sezónu vo výbornom stave a aby sa im nič nestalo? Stačí k tomu pár drobností, na ktoré keď nezabudnete, tak sa vám vaše pneumatiky odvďačia perfektným stavom a jazdnými vlastnosťami aj po ďalšie roky.
### Príprava na uskladnenie Či už idete skladovať letné alebo zimné pneumatiky, postup pri príprave na ich uskladnenie je rovnaký. V prvom rade treba pneumatiky dôkladne umyť. Všetky chemické látky ako benzín, rôzne oleje či rozpúšťadlá, majú totiž na pneumatiky a disky nepriaznivé účinky, ktoré by ich mohli poškodiť. Na umytie pneumatík a diskov môžete použiť čistú vodu s auto šampónom. Vhodné je, aby boli od peny následne dôkladne opláchnuté. Ak ich budete umývať tlakovým prístrojom, udržiavajte pri umývaní vzdialenosť aspoň 30 cm od pneumatík, nakoľko by mohlo dôjsť k ich poškodeniu. Tým, že pneumatiky umyjete, budete vedieť rýchlejšie zistiť, či nie sú poškodené. Dôkladne ich treda prezrite. Vhodné je aj odstrániť z nich vtlačené kamienky, ktoré vodou nezmyjete. Ak sú pneumatiky v poriadku, použite automobilové prípravky a zakonzervujte ich. Ochránite ich tak pred vonkajšími faktormi, čím predĺžite ich životnosť. TIP: Pneumatiky nechajte voľne uschnúť, alebo ich osušte handričkou či uterákom. Ak ich balíte do vriec, nikdy ich nebaľte skôr, ako nebudú naozaj suché. Mohli by na ich vnútornej strane vzniknúť vypukliny.
## Ako správne skladovať disky V tomto prípade nie je jedno, či máte hliníkové disky alebo plechové. Sú tam rozdiely ako v príprave na skladovanie, tak aj v samotnom skladovaní. Skúsme sa teda lepšie pozrieť na to, ako ktoré disky skladovať. ### Skladovanie hliníkových diskov Hliníkové disky treba na začiatok poriadne očistiť. Najlepšie je použiť špeciálne prípravky na čistenie, pretože ich zloženie je navrhnuté tak, aby nepoškodili povrch disku. Za sezónu sa na diskoch môže nazbierať naozaj dosť špiny, pričom nemusí byť ľahké sa jej zbaviť. Ak ste disky úspešne umyli, je dobré ich zakonzervovať. V tomto prípade pomôžu prostriedky, ktoré zabránia vnikaniu ďalších nečistôt. Disky nakoniec nezabudnite naleštiť, a to buď ručne, alebo použitím leštiaceho kotúča. ### Skladovanie plechových diskov Plechové disky majú oproti hliníkovým tú výhodu, že pri ich skladovaní si nevyžadujú takú starostlivosť. Takisto je ale potrebné dôkladne ich umyť, a to buď vodou s auto šampónom, alebo použitím prípravkov na disky. Disky následne nezabudnite vysušiť, nakoľko nielen špinavé, ale aj mokré či vlhké disky môžu počas skladovania zhrdzavieť.
## Vhodné podmienky pre skladovanie pneumatík Pneumatiky je vhodné skladovať pri teplote -5 až 5°C v miestnosti bez slnečného svetla, ďaleko od zdrojov tepla a rozpúšťadiel. Takisto je rozdiel, či skladujete pneumatiky s diskami alebo bez nich. Pneumatiky bez diskov ukladajte zvisle a je vhodné ich polohu aspoň raz za čas meniť. Vhodné je mať na ne stojan. Pneumatiky s diskami môžete poukladať na hromadu, pričom je vhodné dať si na zem kus kartónu a vložiť ho aj medzi jednotlivé pneumatiky. Predídete tak treniu, ktoré by mohli disky alebo pneumatiky poškodiť. Správnym skladovaním pneumatík a diskov zabezpečíte, že si svoje vlastnosti zachovajú po dlhé roky. Ako skladujete pneumatiky vy?




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »