INOVÁCIA V AUTPRIEMYSLE

Kia vstupuje na trh úžitkových vozidiel a prináša skutočný modulárny dizajn! Odhalila platformu PBV, na ktorej postavila hneď tri nové autá

Modulárny dizajn automobilov je niečo, o čom sa dlho hovorilo. Dnes vieme, že prvý výrobcom s takýmto riešením zavedeným do praxe bude práve juhokórejská KIA.

Je možné, že táto inovácia nadobro zmení autopriemysel ako taký.
Uvedenie platformy PBV je súčasťou stratégie výrobcu PLAN S.
Vydané  Text: 

Zatiaľ čo sa značke Kia podarilo etablovať na trhu s osobnými automobilmi naozaj dobrými a cenovo dostupnými autami, už nejaký čas avizuje príchod novej generácie vozidiel so špecifickými zameraniami. Takzvané PBV, teda purpose build vehicles (účelovo vyrobené vozidlá), sa prvýkrát dočkali veľmi konkrétnych kontúr a dokonca termínov uvedenia na trhy.

Prvý úžitkový automobil stojaci na platforme PBV (Platform Beyond Vehicle) príde na trhy už v roku 2025, teda budúci rok.

Vozidlá a riešenia na mieru zvýšia všestrannosť a otvoria neobmedzené možnosti. Trojfázový plán PBV zmení prostredie mobility, pričom pribudnú ďalšie modely, pokročilý softvér a služby na mieru, tvrdí Kia vo svojom vyhlásení.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Kľúčovými pojmami platformy PBV sú modulárnosť, „čisté plátno“, všestrannosť, flexibilita a, pochopiteľne, elektromobilita. Platforma totiž počíta výhradne s elektrickým pohonom napájaným z trakčných akumulátorov, teda batérie.

» FOTOGALÉRIA nových modulárnych vozidiel KIA

Zaujímavosťou je tiež koncepcia „Easy Swap“, ktorá umožňuje jednoduchú výmenu častí vozidla. Za pevnou kabínou, alebo „zónou pre vodiča“, je možné k základnému vozidlu pripojiť rôzne vymeniteľné horné nadstavby, tzv. „moduly života“, prostredníctvom hybridnej elektromagnetickej a mechanickej spojovacej technológie, čím sa vozidlo PBV premení cez deň na taxík, v noci na doručovaciu dodávku a cez víkend na osobné rekreačné vozidlo.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Koncepčné modulárne vozidlo KIA PV5 s vstavbou prispôsobenou pre osoby so zdravotným hendikepom. Všimnite si rozmernú obrazovku na prednej maske, ktorá umožňuje vodičovi a vozidlu lepšie komunikovať s okolím.

Pokračujeme výberom dôležitých častí z oficiálneho vyhlásenia automobilky.

Tri fázy plánu PBV

Plán PBV, ktorý má značka Kia rozdelený do troch rôznych fáz, ilustruje, že jej vozidlá PBV budú kľúčové pri realizácii vízie SDx skupiny Hyundai – ako zariadenia, ktoré budú ponúkať riešenia na mieru podľa toho, aké majú zákazníci zvyklosti.

V prvej fáze bude uvedený na trh model Kia PV5, všestranné elektrické vozidlo optimalizované pre hlavné oblasti, ako je služba privolávania vozidla, doručovanie a verejné služby, ktoré bude ponúkať aj možnosť prestavby pre rôzne potreby zákazníkov. Vylepšená dátová konektivita medzi vozidlami a externými údajmi, ako sú informácie o trase alebo doručení, umožní pohodlnú prevádzku viacerých vozidiel ako vozidlového parku na báze softvéru. Tento vznik na mieru prispôsobených firemných vozidlových parkov a riešení špecifických pre PBV bude znamenať menej prestojov a vyššiu nákladovú efektívnosť.

Koncepty elektrických modulárnych vozidiel Kia PV1, Kia PV5, Kia PV5 (2. verzia) a Kia PV7

V druhej fáze sa dokončí modelový rad špecializovaných vozidiel PBV, pričom vozidlá PBV sa vývojom transformujú na platformy mobility na báze umelej inteligencie (AI), ktoré budú využívať údaje na interakciu s používateľmi a zabezpečovať, aby boli vozidlá vždy aktuálne. Integrované riešenie PBV poskytne prispôsobené a zosúladené prostredie vo všetkých zariadeniach a softvéri. Medzitým vzniknú nové formy obchodnej činnosti spojené s robotikou a ďalšími technológiami budúcnosti.

V tretej fáze sa vozidlá PBV značky Kia vyvinú do vysoko prispôsobiteľných riešení mobility prostredníctvom integrácie s ekosystémom mobility budúcnosti. Tu sa vozidlá PBV značky Kia v konečnom dôsledku stanú platformami života, ktoré premenia akýkoľvek nápad na skutočnosť. Pripojené autonómne vozidlá budú riadené v rámci jednotného operačného systému inteligentného mesta. So vznikom hyperprepojeného sveta, v ktorom budú plynule prepojení ľudia, vozidlá PBV a sociálna infraštruktúra, otvoríme dvere úplne novým spôsobom životného štýlu, pretože vznikne mohutný ekosystém PBV založený na budúcich technológiách skupiny Hyundai Motor Group pre autonómne riadenie, pokročilú leteckú mobilitu, robotiku a energetickú sieť.

» FOTOGALÉRIA nových modulárnych vozidiel KIA

Základom stratégie dizajnu vozidiel PBV značky Kia je udržateľnosť. Rozsiahle používanie materiálov, ako sú bioplasty, plasty z materiálov po spotrebe (PCM), biolaky, recyklované tkaniny PET a priadza, ako aj pena z biopolyuretánu, nielenže obmedzí negatívny vplyv na životné prostredie dnes i v budúcnosti, ale prináša aj jedinečnú vizuálnu a hmatovú príťažlivosť, ktorá vedie k vytváraniu nových estetických hodnôt.

Interiér koncepčného modulárneho vozidla KIA PV5. Všimnite si, že volant sa dá vyklopiť, aby nezavadzal počas autonómnej jazdy alebo oddychu.

Vnútorný priestor modelov PV5, PV7

Nápad sa mení na skutočnosť

V súlade s prvou fázou budú v ponuke rôzne verzie modelu PV5 vrátane základného vozidla, dodávky, modelu s vysokou strechou a podvozku s kabínou. V budúcnosti Kia plánuje zaviesť aj model robotického taxíka, ktorý vyvinie v spolupráci so spoločnosťou Motional (spoločný podnik HMG a Aptiv) a ktorého cieľom je poskytnúť cestujúcim revolučnú možnosť autonómneho privolávania vozidla.

V priebehu druhej fázy bude symbióza ekosystému PBV doplnená o ďalšie dva modely, PV7 a PV1, ktoré využívajú systémy skriniek a rámov na zlepšenie interakcie a konektivity medzi vozidlami na základe modulárnej koncepcie.

1) PV7 – Najväčší produkt modelovej zostavy, ktorý charakterizuje väčší vnútorný priestor, dlhší dojazd a rozšírené funkcie.

2) PV1 – Najmenší produkt modelovej zostavy, ktorý je optimalizovaný na zabezpečovanie svižnej logistickej prepravy na krátke vzdialenosti, pričom využíva hnacie moduly na minimalizáciu polomeru otáčania aj v úzkych priestoroch.

3) Modularita PBV – Integrovaný systém koľajníc na strope, podlahe a bočných paneloch vozidla a tiež na exteriéri umožňuje pohodlné prispôsobenie vozidla individuálnym potrebám zákazníka. Tento systém umožňuje plynulý presun tovaru a predmetov medzi vozidlami pomocou skriniek a rámov. „Koľajnice“ v rámci tohto ekosystému zjednodušujú pohyb predmetov medzi vozidlami, zatiaľ čo modulárny dizajn „dlaždíc“ a funkčné príslušenstvo, ako sú reproduktory či police, ponúka neobmedzenú flexibilitu pre širokú škálu situácií.

Modely Kia PV1 a Kia PV5 s modulárnou vstavbou – vešiakmi a policami na rôzny sortiment.

Modularita Kia Easy Swap

Vďaka technológii „Easy Swap“, ktorá umožňuje flexibilne reagovať na rozmanité požiadavky zákazníkov, je možné použiť jeden podvozok vozidla na splnenie viacerých potrieb mobility. Za pevnou kabínou, alebo „zónou pre vodiča“, je možné k základnému vozidlu pripojiť rôzne vymeniteľné horné nadstavby, tzv. „moduly života“, prostredníctvom hybridnej elektromagnetickej a mechanickej spojovacej technológie, čím sa vozidlo PBV premení cez deň na taxík, v noci na doručovaciu dodávku a cez víkend na osobné rekreačné vozidlo.

Modularizácia je ďalej možná vďaka bezzvarovej konštrukcii karosérie s technológiou „Dynamic Hybrid“, ktorá umožňuje flexibilné prispôsobenie dĺžky pohyblivých prvkov podľa účelu využitia vozidla. Typické diely zložené z vysokopevnostnej rúrkovej ocele a technických polymérov sa zmenšili o 55 percent bez straty tuhosti. Technológia Dynamic Hybrid sa dodáva v štandardizovanej pohodlnej forme súpravy a umožňuje rýchlu a jednoduchú transformáciu vozidla Kia PV5 priamo v teréne.

Kedy a kde?

Spoločnosť Kia podniká významné kroky smerom k tomu, aby dokázala splniť rozmanité požiadavky zákazníkov, a v juhokórejskom meste Hwa-song buduje špecializovaný závod EVO Autoland na výrobu vozidiel PBV.

V tomto závode bude zavedená koncepcia hybridnej výroby, ktorá bude spájať metódy dopravníkov a článkov. Vďaka spolupráci s globálnymi partnermi v oblasti prestavieb bude Kia schopná ponúkať modely s prestavbou pre rôzne zostavy vozidiel PBV, ktoré budú zohľadňovať rôzne preferencie zákazníkov.

Závod má byť uvedený do prevádzky v roku 2025 a bude mať ročnú kapacitu 150-tisíc vozidiel.

» FOTOGALÉRIA nových modulárnych vozidiel KIA





Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »