Zahraničie

Nová autopasca na arogantných vodičov by mohla uspieť aj na Slovensku, môže však autá poškodiť

Zámerne vytvorená diera v ceste je tak široká, že vozidlá užšie ako autobus do nej spadnú.

Majú úrady právo takto ohrozovať majetok a možno aj zdravie vodičov?
Kuriózne riešenie z Veľkej Británie je predmetom polemiky.
Vydané  Text: 

Má zabrániť ľuďom porušovať predpisy a práve preto vodičov poriadne rozčuľuje. Na križovatke v anglickom St Ives správca cesty využil špeciálny druh pasce na vodičov nerešpektujúcich dopravné predpisy, vďaka ktorej sa osobné autá nedostanú do pruhu pre autobusy.

Pasca je to v pravom zmysle slova, pretože ide o dieru v jazdnom pruhu. Je taká široká, že cez ňu prejdú len vozidlá s nadštandardným rozchodom kolies. Menšie vozidlá, napríklad Kia Ceed, ale aj Hyundai Tucson, do nej jednoducho padajú.

Pasca je v podstate 30 centimetrov hlboká diagonálna ryha, ktorá prechádza naprieč jazdným pruhom. Je dostatočne široká na to, aby do nej spadli aj menšie autá. Na druhej strane autobusy a iné veľké vozidlá majú dostatočne široký rozchod na to, aby po ňom prešli.

Paradoxne tak môže dochádzať k situácii, že majitelia veľkých drahých áut môžu pascou prejsť bez ujmy, napríklad takým Mercedesom GLS alebo Kia EV9.

Dve takéto autopasce sa nachádzajú na križovatke ciest Station Road a Harrison Way v St Ives, Cambridgeshire. Jej účelom je zabrániť vodičom osobných áut prechádzať cez pruh vyhradený pre autobusy, uvádza The Sun (via).

Pasce na vodičov jazdiacich v BUS pruhu. ZDROJ: Reprofoto THE SUN

Úrady tvrdia, že svoju úlohu plní

Vodiči vraj zúria a tvrdia, že ochrana nie je riadne označená, informuje denník The Sun a viaceré ďalšie médiá. Úrady tomu oponujú.

Pred križovatkou je tabuľa s nápisom „CAR TRAP“ (pasca na autá) a až štyri značky informujúce o zákaze vjazdu.

 

 

 

Štyri dopravné značky Zákaz vjazdu informujú, že do tohto BUS pruhu vo Veľkej Británii nesmú vojsť iné vozidlá ako autobusy. Ani to však nestačí. ZDROJ: Martin Pooley v skupine St Ives (The Bus Way) Car Traps

Napriek tomu sú vodiči nespokojní. Tvrdia, že týždenne spadne do diery až päť áut.

Vzhľadom na počet nehôd musí existovať aj iný spôsob riadenia križovatky, ktorý nespôsobí toľko škôd na vozidlách,“ hovorí pobúrený majiteľ auta, ktorý svojím vozidlom do diery vošiel.

Rada grófstva Cambridgeshire uvádzajú, že od postavenia pascí došlo k 60 prípadom uviaznutia vozidiel. Úradníci zdôrazňujú, že varovania a značky sú primerané a vodiči by mali byť opatrnejší.

Dodajme skutočnosť, že keď vozidlo v diere uviazne, stáva sa prekážkou na ceste a daný pruh je až do doby vyslobodenia vozidla neprejazdný.

Ak nevidia veľkú dieru, nevidia ani dieťa

Ak ľudia jazdiaci po tejto ceste pred sebou nevidia veľkú dieru v zemi, nemyslím si, že by videli malé dieťa,“ povedal člen rady Kevin Reynolds. „Mám pochybnosti, či by vôbec mali sedieť za volantom,“ dodáva.

Denník The Sun cituje výsledky výskumu, ktoré ukazujú, že väčšina vodičov vo Veľkej Británii nerozumie tomu, čo mnohé dôležité dopravné značky znamenajú, čo je napokon aj slovenskou realitou.

V našej dopravnej poradni sa už niekoľko rokov venujeme oboznamovaniu verejnosti s novými, ale aj už dávno platnými dopravnými značkami. Niektoré sa vyskytujú na cestách iba zriedka, a tak je pochopiteľné, že vodiči na ne jednoducho zabudli. Neschopnosť zo značky rozlíšiť, kto má v okružnej križovatke prednosť v jazde, je však alarmujúca.

Autopasce na Slovensku

Na Slovensku sa obdobné pasce na vodičov nepoužívajú. Je otázkou, či by dávali zmysel, pretože uviaznutie vozidla by spôsobilo neprejazdnosť daného pruhu. Alternatívou je výraznejšie oddelenie autobusových zastávok a vyhradených jazdných pruhov, nápadné dopravné značenie, edukácia motoristov o zmysle vyhradených jazdných pruhov a trestov za porušovanie povinností vodiča.

Využívajú sa však u nás iné mechanické riešenia na zabránenie vjazdu a prejazdu určitých vozidiel, napríklad prostredníctvom vysúvacích stĺpov. Vodič vozidla, ktorý nerešpektuje takéto zariadenia, môže skončiť napríklad ako tento:

Môžeme parkovať aspoň dvomi kolesami na obrubníku? A čo minútové zastavenie na vyloženie nákladu?

Pre motoristov: Ako majú červené a modré auto odbočiť doľava? PRED alebo ZA tým druhým? Dopravná poradňa

Za akých podmienok môžete beztrestne opustiť miesto nehody? Zákon pripúšťa výnimky / Dopravná poradňa


Zdroje:  Cambridge News




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox. 
  • Slovensko

    Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.
  • Dopravná poradňa

    Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.