Autopriemysel

Šokujúci zvrat! Šéf luxusnej značky áut ide ku konkurencii, hrozí mu problém s miliardárom Strollom

Novým generálnym riaditeľom bude Adrian Hallmark, aktuálny generálny riaditeľ značky Bentley.

Vyhlásenie od Aston Martinu prichádza iba zopár dní potom, čo Hallmark vyhlásil, že Bentley nestíha vyrobiť svoj prvý elektromobil včas.
Vydané  Text: 

Britská automobilka Aston Martin oficiálne oznámila, že bude mať nového generálneho riaditeľa (CEO). Aktuálne výrobcu prémiových športových automobilov vedie bývalý generálny riaditeľ talianskej značky Ferrari, Amedeo Felisa (77), na vedúcej pozícii ho čoskoro vystrieda Adrian Hallmark (61). Ten bol zasa v minulosti vedúcim globálnej stratégie Jaguar Land Rover.

Kuriózne je, že Hallmark je súčasným generálnym riaditeľom konkurenčnej automobilky Bentley, o ktorej sme písali iba včera.

Bentley svoj prvý elektromobil odkladá a odsúva svoje ciele. Medzitým nám Rolls-Royce ukázal Spectre v Bratislave

Do pozornosti médií sa Bentley dostalo pre zmenu svojej stratégie a odklad uvedenia prvého elektromobilu na trhy. Namiesto transformácie značky na plne elektrickú sa teraz viac sústredí na plug-in hybridy, ktoré v uplynulom období vzrástol dopyt.

Nemožno to však považovať za zlyhanie, je na mieste hovoriť skôr o schopnosti automobilky rýchlo sa adaptovať na zmeny v spotrebiteľskom správaní.

Navyše, Aston Martin podľa vlastných slov oceňuje, že značku Bentley vrátil k stabilnej ziskovosti, vrátane vedenia spoločnosti cez búrlivé obdobie počas pandémie COVID-19.

Skoro ako hodinová výpoveď

Výrobca automobilov Bentley už v predstihu uviedol, že Hallmark po šiestich rokoch vo funkcii generálneho riaditeľa končí s okamžitou platnosťou.

Inzercia

Inzercia

Do značky Aston Martin nastúpi najneskôr 1. októbra, uviedla automobilka vo vyhlásení. Dovtedy bude vo svojej funkcii pokračovať 77-ročný Felisa.

Hallmark bude štvrtým generálnym riaditeľom Aston Martin za štyri roky. Felisa bola vymenovaný za výkonného riaditeľa v máji 2022 a nahradil bývalého šéfa Mercedes-AMG Tobiasa Moersa, ktorý v tejto funkcii strávil menej ako dva roky.

Jeho predchodca, bývalá druhá najvýznamnejšia osoba v Nissane, Andy Palmer, odišiel po tom, čo kanadský podnikateľ Lawrence S. Stroll zachránil Aston Martin začiatkom roku 2020 tým, že prevzal podiel v spoločnosti.

Ako uvažuje muž stojaci za úspechom značky Rolls-Royce: Torsten Müller-Ötvös odchádza do dôchodku po nevídanom raste firmy

Nebude to mať jednoduché

Transformácia Aston Martin je jedným z najzaujímavejších projektov v rámci ultraluxusného automobilového priemyslu,“ uviedol Hallmark vo vyhlásení už pre Aston Martin.

Kritici automobilky sa zhodujú na tom, že Aston Martin trpí na vnútornú štruktúru a považujú ju za prekážku pri získavaní talentov. Za týmito prekážkami má údajne stáť sám výkonný predseda spoločnosti Lawrence Stroll (64).

Ide o výrazného miliardára, podnikateľa a manažéra, ktorého môžu fanúšikovia motorizmu rozpoznávať aj vďaka jeho zákulisnej účasti na šampionáte F1 – ako majiteľa tímu Aston Martin F1.

Lawrence Stroll

Otec Lawrencea Strolla, Leo Strulovitch, je muž, ktorý priniesol oblečenie Ralph Lauren a Pierre Cardin do Kanady. Po stopách svojho otca priviedol Stroll Ralpha Laurena na európske trhy. Stroll využil takto nadobudnutý kapitál na partnerstvo so Silasom Chouom, investorom v Hong Kongu, a investoval do Tommyho Hilfigera a Michaela Korsa. Práve tento kapitál je do značnej miery zodpovedný za masívny rast distribúcie a popularity oboch značiek. V roku 2014 Lawrence Stroll predal svoje podiely v Tommy Hilfiger a nahromadil svoj majetok.

 





Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »